Ultimul gard al Europei

0
54

Motto: Umblând în sus şi în jos pe bulevard,
A poposit la umbră sub un gard.
Şi-i trist fiindcă nimeni nu-l întreabă,
Dacă a mâncat sau dacă are treabă.

George Topârceanu

Zice-se că la Prut este reparat în grabă gardul de sârmă ghimpată. Împrejmuirii de la frontieră i se conferă un lustru european. Ca şi celei de la vilele rezidenţiale ale lui Vladimir Voronin, de altfel. Preşedintelui, pesemne, tare îi plac gardurile. Se vede că la adăpostul lor se simte mult mai bine. Reşedinţa sa de la Condriţa, bunăoară, este izolată de restul lumii de un gard din plasă de sârmă, de circa doi metru înălţime. Pe cât de imens, pe atât de impunător, acesta a fost construit la scurt timp după ce liderul comunist a venit la putere în 2001. În treacăt fie spus, pentru a-l ridica s-au tăiat sute de copaci, fapt care a speriat până şi animalele din pădure. În consecinţă, ele nu se mai încumetă să calce prin aceste locuri. Nu ştiu dacă trece şi curent prin gardul prezidenţial. Cert este, însă, că-i păzit cu străşnicie de o sumedenie de soldaţi înarmaţi.

Dar gardurile cresc nu numai în jurul palatelor rezidenţiale ale lui Vladimir Voronin. Ele încep să se constituie în cel mai potrivit simbol al statalităţii Republicii Moldova. Într-un raport recent asupra situaţiei mass-media de la noi, Centrul Independent de Jurnalism trage concluzia că accesul cetăţeanului la informaţie şi libertatea de exprimare sunt îngrădite pe zi ce trece tot mai mult. Nu e de mirare că întreaga populaţie are senzaţia că s-a pomenit într-un ocol. În ţarcul de vânătoare al preşedintelui Voronin. De aici oamenii aruncă din când în când câte o privire peste gard ca să vadă ce se mai întâmplă în ograda vecinului. Normal. Acolo începe Europa. Degeaba, însă. Gardurile din jurul consulatelor de la Chişinău îi urmăresc pe concetăţenii noştri ca nişte visuri urâte. Nu e de mirare că cei mai nerăbdători sau rebeli se satură să stea cu mâinile în sân, aşteptând pomana promisă de comunişti. Ei sapă găuri pe sub gard sau se caţără sus şi sar peste el pentru a se duce în lumea largă. Noroc că cei mai norocoşi şi laborioşi dintre aceştia câştigă niscaiva bani pe care îi trimit acasă. Ca rezultat, Voronin se pricopseşte cu noi resurse financiare pe care le investeşte cu succes în construirea, întărirea şi perfecţionarea gardului. Iată de ce acesta devine suficient de lat şi de înalt, ca îndărătul lui să nu se mai vadă fărădelegile puterii.

Şi iată aşa, după ce a mers ani buni din gard în gard, Republica Moldova a intrat acum cu oiştea în gard. Acest lucru se vede astăzi cu ochiul liber. E gardul lui Voronin. Din nuiele, zăbrele şi beton armat. La vest de el e Europa. La est – separatistul Smirnov şi trupele ruseşti de ocupaţie.

Se creează impresia că întreaga ţară s-a redus acum la dimensiunile jalnice ale unui gard la care se ceartă Kremlinul cu Occidentul. Asta cu atât mai mult cu cât ruşii, de la un timp încoace, nu lasă fără replică nicio acţiune politică a membrilor UE, în speţă a Bucureştiului. În ultimele zile, ei au taxat furioşi, de exemplu, şi acordarea cetăţeniei române pentru moldoveni, şi recunoaşterea ca fiind legitim a războiului purtat de mareşalul Antonescu împotriva Rusiei sovietice.

De cealaltă parte a gardului, americanii şi europenii par înţelegători şi plini de compasiune faţă de noi. Ei se arată dezamăgiţi de poziţia obstrucţionistă a Kremlinului în problema transnistreană. Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi-a exprimat chiar regretul că Prutul a devenit un obstacol în calea contactelor între membrii aceleiaşi etnii. Adică între români şi români care tot pleacă de acasă ca să vină acasă şi nu ajung nicăieri. Pentru că, orice s-ar spune, gardul rămâne. Şi nimeni nu-l întreabă pe cel care a intrat cu trăsura istoriei în el, vorba poetului, dacă a mâncat sau dacă are treabă.

autor: Petru Bogatu

sursa:http://www.jurnal.md/article/2770/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ