Un an de la moartea lui Andrei Vartic

0
71

Astăzi se împlineşte un an de la trecerea în nefiinţă a regretatului basarabean Andrei Vartic. Numele lui Andrei Vartic a intrat pe veci în istoria naţională datorită activităţii sale vaste în diverse domenii şi luptei pentru mişcarea de eliberare naţională din Basarabia.

Viitorul specialist în fizică şi spectroscopie, regizor de teatru, actor, om politic, publicist, scriitor, cercetător ştiinţific, editor, filozof s-a născut la 21 octombrie 1948 în comuna Danceni, raionul Ialoveni, în familia lui Vasile Vartic şi a Zinoviei Constantinov.

Învaţă la şcoala medie din satul natal, iar în perioada 1955-1966 la cea medie de cultură generală din or. Ialoveni. În 1971 îşi ia licenţa la Universitatea de Stat din Chişinău, specialitatea fizică şi spectroscropie.

Încă de pe când era student s-a manifestat ca un apărător al românismului, fapt pentru care KGB-ul îl urmăreşte iar mai apoi este arestat la Moscova, Vilnius, Leningrad şi este nevoit să muncească în Siberia pentru a supravieţui.

Debutează literar în 1974 cu o recenzie la cartea de debut a Leonidei Lari, Piata Diolei după care urmează publicarea altor recenzii, eseuri etc.

La 16 martie 1977, în cadrul Filarmonicii din Chişinău, fondează Teatrul Poetic care ulterior va prelua numele poetului Alexe Mateevici. Teatrul va deveni un important centru cultural şi unul din centrele mişcăriide eliberare naţională din Basarabia. Prezintă cu Teatrul Poetic câteva mii de spectacole inspirate din literatura medievală şi clasică. Până în 1989-1991 montează peste 50 de spectacole şi monospectacole în Teaturul Poetic, la Filarmonica Naţională, la Palatul Naţional şi la Televiziunea din Chişinău.

Este membru activ al cenaclului Alexe Mateevici, al Frontului Popular din Moldova şi participă la organizarea Marii Adunări Naţionale din 27 august 1989.
Din aprilie 1990 este deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.

În anii următori editează cărţi,colaborează cu reviste din Republica Moldova şi România, participă la sesiuni ştiinţifice naţionale şi internaţionale în probleme de informatică, filosofie, civilizaţie dacică, este ales în conducerea unor instituţii culturale şi ştiinţifice internaţionale.
În ianuarie 2002 este ales vicepresedinte al UNITEM.

La 2 iunie 2009, în Spitalul Republican din Chişinău, Andrei Vartic încetează din viaţă. Este înmormântat la Cimitirul Central de pe strada Armenească.

Detine Premiul de Excelenţă al Asociaţiei Române pentru patrimoniu – „Pentru opera eseistică eminentă de susţinere a tradiţiei, a valorilor şi conştiinţei originilor româneşti”(2006), Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (2006, 2007), Medalia Meritul Civic (1996), Medalia Mihai Eminescu (pentru trilogia teatrală din opera lui Mihai Eminescu) (2000).

Este de datoria noastră să onorăm şi să cinstim numele acestui promotor al culturii româneşti şi al mişcării de eliberare naţională, Andrei Vartic, pentru că „Un popor care nu îşi cinsteşte cum se cuvine eroii şi oamenii de seamă, sau nu are demnitate naţională, este dispreţuit, iar în final devine sluga altor popoare”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ