Un batrin isi cauta pensia care s–a pierdut intr–un sat numit Baimaclia

0
61

Ilie Ivanschi este un batrin nascut in anul 1925, veteran de razboi si invalid de gradul II. Din luna octombrie 2006, acest batrin nu si–a mai primit mizerabila pensie de 370 lei, din cauza neglijentei unor birocrati de la Casa teritoriala de asigurari sociale Cahul. Pe linga faptul ca au gresit si au lasat un batrin aproape patru luni fara o letcaie, functionarii bruscheaza rudele acestuia si le invinuiesc de minciuna.

Din octombrie trecut, Ilie Ivanschi a trecut cu traiul din satul Baimaclia, raionul Cantemir in orasul Cahul, strada Pescarilor la familia fiicei sale. Zahar Telpiz, ginerele batrinului, ne spune ca deoarece socrul sau e batrin si neputincios — nu prea vede si abia de se misca — au hotarit sa il ia sa locuiasca cu ei. „Socrii locuiau in satul Baimaclia, Cantemir. Dar soacra a murit, batrinul a ramas singur si a venit la noi. Nu il mai leaga nimic de acel sat, chiar si casa am vindut–o”, spune ginerele mosului. Ca sa nu mearga luna de luna in satul batrinului si sa cheltuiasca pe drum vreo 150 de lei, echivalentul unei jumatati din pensia acestuia, ginerele si fiica s–au gindit ca e mai cu cale sa primeasca pensia la Cahul.

Functionari birocrati

„Cei de la Cantemir mi–au spus sa fac cererere catre Casa teritoriala de asigurari sociale din Cahul. Chiar de la bun inceput, doamna care mi–a luat cererea s–a purtat brutal cu mine, tipind in permanenta. E vorba de inspectoarea Ecaterina Osadcenco. Pina la urma, ne–a preluat cererea si ne–a spus sa asteptam cam trei luni”, spune Z. Telpiz. A asteptat batrinul trei luni pensia, dar degeaba, nici urma de bani. Rudele salea au mers din nou la Casa de asigurari sociale Cahul. „Chiar nu demult, la mijlocul lunii ianuarie, am fost acolo, ca sa aflu ca dna inspector a trimis doua interpelari referitoare la pensia batrinului, una pe data de 19.10.2006 si alta pe 15.01.2007, pe adresa gresita, in satul Baimaclia din raionul Cimislia”. Desi a comis o eroare, in loc sa–si ceara scuze si sa repare gafa, functionara a spus sa fie lasata in pace ca are mult de lucru. „Eu insa o vedeam intruna pe coridoarele institutiei. Atit mi–a zis: sa mai asteptam. Datr cit putem astepta, inca vreo trei luni? Dna Ecaterina Stefoglo, ca directoare a oficiului, desi ne–a promis ca rezolva problema, nici dumneaei n–a facut mare treaba. Totul ar fi fost bine, dar pensia nu vine si mosul nu o poate primi de trei luni”.

Se pare ca situatia dificila in care se afla batrinii nostri nu le prea da de gindit autoritatilor. Mai mult chiar, un functionar de acolo i–a spus ca pensia a plecat in satul Baimaclia (oare care raion?) si a fost primita de destinatar. „Asa ceva chiar nu puteam accepta, pe deasupra, sintem invinuiti de minciuna. Pesemne, a primit altcineva pensia, pentru ca batrinul nostru nu aveam cum”.

Contactata de „Gazeta Libera”, Iulia Mitablinda, sefa Directiei pensii din cadrul Casei teritoriale de asigurari sociale Cahul, ne–a declarat ca problema se va rezolva in urmatoarele zile si ca dosarul batrinului a fost deja trimis la Chisinau. „A fost o mica problema acolo, s–au incurcat localitatile, se mai intimpla chestii din astea. Dar sintem siguri ca omul isi va primi in februarie pensia asa cum se cuvine”.

Speram ca cei de la Casa de asigurari sociale Cahul au „descurcat” localitatile si batrinul isi va primi pensia bine meritata, care desi e mizera, ii poate acoperi cel putin niste cheltuieli pentru medicamente.

autor:Arina ROSCA

sursa:http://www.gazeta.md/89/societate/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ