Un hiphoper despre românism

2
103


Probabil mulţi dintre voi aţi ascultat măcar o dată această piesă, fără să ştiţi prea multe despre autorul ei şi motivaţia scrierii ei. Îngeri deasupra României a apărut prima oară pe albumul Mecanismul de Modificare a Mintii Umane a formaţiei SDST şi îşi va ocupa locul meritat pe compilaţia Uniţi sub tricolor.
Mai multe despre piesă şi omul ce stă în spatelele ei, în următorul interviu:


underman sdst uniti sub tricolor– Salut! Spune-ne câteva cuvinte despre tine, cum de te-ai apucat să faci muzică, de ce ai acceptat să participi în proiectul Uniţi sub tricolor.
Salutări. Rădăcinile lui Underman pornesc de prin 1995 cand în timpul unei excursii cu şcoala am pus mâna pe o casetă cu RACLA ce o perioadă bună de timp nu a mai ieşit din casetofon. Urmează Morometzii, din acelasi cartier cu mine şi Paraziţii iar efectele gripei se accentuează cu ocazia emisiunilor radio dedicate genului, de unde adaug în lista de preferaţi pe Getto Daci şi Delikt. Cu ritmul în creier mai toată ziua, încep să pun pe foaie propriile versuri şi au loc primele tentative de înfiinţare a unei formaţii cu câţiva prieteni apropiaţi. Fenomenul “internet” mă cuprinde şi în curând iau contact cu o mică comunitate de ascultători, frecventez forumurile de profil şi dialogam pe mIRC. Primele înregistrari le-am facut la microfonul PC-ul în camera mea, pentru ca apoi să fie trimise prin Internet prietenilor. Kombat îmi oferă posibilitatea să înregistrez pentru compilaţia Mortal Kombat, printre primele proiecte Hades Records, şi de aici treaba devine puţin mai serioasă.

Am acceptat să particip la proiect pentru că am simţit că aici poate fi mica mea contribuţie la evenimentele importante ce au loc în Basarabia. Tineretul de acolo scrie istorie, şi cei care îmi accesează mesajul vreau să se simtă încurajaţi şi îndreptăţiţi să creadă în libertate, egalitate şi o lume mai bună.

– Ţinând cont că publicul de hiphop, dar şi cel al tuturor genurilor, cumpără din ce în ce mai puţin produsele originale, crezi că această compilaţie îşi va atinge ţinta minimă propusă, de 1 000 de Cduri vândute pentru ajutorarea liceului român din Tiraspol ?
Sunt un optimist şi cunosc destul de bine problemele ce pot să apară în jurul unui astfel de proiect. Sper că printr-o promovare corecta şi cu putin suport din partea celor care vor să sprijine ideea, să fie distribuite un număr cât mai mare de cd-uri.

-Cum îţi explici apariţia în ultima vreme a tot mai multe piese cu mesaj patriotic sau inspirate din istoria Românilor? Pentru unii e o adevărată surpriză….
Aici trebuie să mă uit puţin şi în interiorul meu. Cred că oamenii sunt sătui de unele mişcări din jurul lor, atât economice cât şi politice şi sociale. Simt că nu am învăţat suficient din trecut şi tocmai de asta fac uneori referire la el. Este o alegere pe care trebuie să o facem toţi în vremuri grele, pleci capul în pământ sau ridici pumnul către cer.

– Piesa „Îngeri deasupra României” a strâns sute de mii de vizualizări pe YouTube. De ce crezi că a prins aşa de bine melodia?
Fiecare generaţie are poeţii ei. Eu am fost poetul celor ce câteva minute au vizualizat piesa respectivă. Oamenii iubesc cuvintele şi au nevoie să adune opinii. Precum pe strazile de odinioară, ei se adună in jurul oratorilor în care se regăsesc şi cu al caror mesaj se înconjoară. Cele mai importante acţiuni au fost pornite prin cuvinte.

– Apropo de această piesă, şi de Scrisoare de pe front, unde colaborezi cu Aforic în cadrul SDST, de unde ţi-a venit ideea/sursa de inspiraţie?
În cercetările pe care le-am facut despre participarea bunicului meu pe frontul de Est, am aflat de schimbul unor scrisori între el şi cei dragi în care exprimă câteva lucuri pe care am încercat să le încadrez cât mai bine în “Scrisoare de pe front”.

– Ce pregăteşti fanilor tăi pe viitor?
Lucrez la următorul meu proiect, un album solo (LP) pe care l-am intitulat “Eroism Neautorizat”. Sper ca până la sfârşitul anului 2009 sau cel târziu primavara lui 2010 să fie gata.

– Un mesaj pentru viitorii ascultători ai compilaţiei Uniţi sub tricolor.
Nu uitaţi că un lucru câştigat atât de greu, trebuie şi întreţinut. Continuaţi să scrieţi istoria!

Îngeri deasupra României, Scrisoare de pe front şi o noutate marca Underman vor apărea pe CD-ul Uniţi sub tricolor. Compilaţia va fi gata în momentul strângerii a 1 000 de comenzi achitate iar banii rezultaţi vor fi donaţi liceului român din Tiraspol. Comandă aici

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ