Un nou episod din războiul vinului dintre Moldova şi Rusia

0
32

MironescuAutorităţile din Republica Moldova acuză serviciul sanitar de la Moscova, în frunte cu şeful acestui serviciu, Ghenadi Onişcenko, că ar tergiversa intenţionat reluarea exporturilor de vinuri moldoveneşti în Rusia.
Directorul Agenţiei de Stat Moldova-Vin, Valeriu Mironescu, a acuzat serviciul sanitar rus, cunoscut şi sub denumirea de Rospotrebnadzor, că ar avea un comportament sfidător la adresa producătorilor de vinuri din Republica Moldova.

Potrivit lui Valeriu Mironescu, Chişinăul a îndeplinit toate condiţiile pentru reluarea exporturilor şi chiar a acceptat ca angajaţi ai serviciului sanitar rus să inspecteze întreprinderi vinicole din Republica Moldova.

Ei spun permanent că lucrurile se mişcă, că am fost, am verificat, am lansat anumite obiecţii, dar de facto, noi încă nu putem intra pe piaţa rusă

Valeriu Mironescu

Cu toate acestea, spune el, serviciul sanitar de la Moscova nu a formulat nici o concluzie oficială cu privire la aceste inspecţii, iar administraţia Agenţiei Moldova-Vin a aflat din presă despre concluziile experţilor ruşi.

„Învinuirile pe care le-a adus Onişcenko Agenţiei Moldova-Vin că ar şantaja Rospotrebnadzor sunt nişte cuvinte luate de pe pereţi”, spune Valeriu Mironescu.

„Ei spun permanent că lucrurile se mişcă, că am fost, am verificat, am lansat anumite obiecţii, dar de facto, noi încă nu putem intra pe piaţa rusă, fiindcă nici măcar nu a fost stabilit terminalul (punctul vamal) prin care produsele vinicole din Moldova ar urma să intre în Rusia”, mai spune Valeriu Mironescu.

Moldova nu este colonia cuiva şi nu poate să vină cineva din metropolă şi să organizeze revizii la întreprinderile noastre

Vladimir Voronin

Acuzaţii similare au fost lansate la adresa Rospotrebnadzor, acum trei zile, şi de către preşedintele Vladimir Voronin.

„N-o să le mai permitem celor de la Rospotrebnadzor să vină în Moldova. Suntem un stat independent şi, repet, Moldova nu este colonia cuiva şi nu poate să vină cineva din metropolă şi să organizeze revizii la întreprinderile noastre. De aceea, Rospotrebnadzor nu va mai călca pe pământul Moldovei”, a spus Vladimir Voronin.

Analistul Veaceslav Ioniţă consideră însă că serviciul sanitar rus nu ar fi tergiversat atât de mult reluarea exporturilor de vinuri moldoveneşti dacă nu ar exista o încuviinţare tacită a administraţiei de la Kremlin în acest sens.

Analistul susţine că, potrivit unor acorduri semnate cu Republica Moldova, Rusia este obligată să recunoască necondiţionat certificatele de calitate emise de autorităţile de la Chişinău.

„În Republica Moldova există organe abilitate care emit documente, certificate de calitate, şi Rusia, în baza acordului semnat cu noi, trebuia să respecte această condiţie”, spune Veaceslav Ioniţă.

„Lucrul acesta trebuia să-l spunem răspicat încă anul trecut şi celor de la Rospotrebnadzor, şi tuturor.”

„Noi am mers pe o cale mai puţin normală, am încercat să închidem ochii, să spunem că nu ne certăm cu Rusia ş.a., în condiţiile în care ei, pur şi simplu, au încălcat un acord semnat cu noi”, crede Veaceslav Ioniţă.

Acuzaţiile la adresa serviciului sanitar de la Moscova au fost lansate pe fundalul vizitei la Chişinău a ministrului rus al economiei, Gherman Gref.

Rospotrebnadzor nu a comentat aceste acuzaţii.

Anterior însă, el anunţase că până acum şapte companii vinicole din Republica Moldova au obţinut dreptul să-şi exporte produsele în Rusia.

Două dintre companiile respective sunt din Transnistria, iar celelalte cinci, se pare, aparţin unor oameni de afaceri din Federaţia Rusă.

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/08/070828_moldova_vin.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ