Un nou incident ce provoaca tensionarea in zona de conflict de pe Nistru s-a produs la Cocieri.

0
45

Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului (CHDO) in R. Moldova constata ca actualul format al fortelor de pacificare este ineficient, de aceea considera drept oportuna desfiintarea acestora sau aplicarea unui alt format prin antrenarea pacificatorilor din tarile comunitatii europene, informeaza DECA-press.
Declaratia CHDO se contine intr-un comunicat de presa al institutiei difuzat in legatura cu tensionarea, la 11 august, a situatiei in zona de conflict de catre reprezentantilor Tiraspolului.

Sambata, 11 august, in jurul orei 15:00, la punctul de control al fortelor de pacificare din preajma satului Cocieri, persoane care sau declarat reprezentanti ai organelor de sub jurisdictia Tiraspolului au retinut un camion cu numarul de inmatriculare CDL 154, cu remorca nr. CAC 260, care transporta piatra pentru constructia Bisericii din satul Corjevo, raionul Dubasari.

Motivul retinerii, enuntat de reprezentantii regimului autoproclamat la Tiraspol, era ca acest camion ar fi patruns ilegal pe teritoriul numit de ei „republica moldoveneasca nistreana”.

Atat teritoriul satului Cocieri, cat si cel al satului Corjevo sunt teritorii aflate sub jurisdictia R. Moldova, afirma CHDO pe marginea incidentului. In acest caz au fost violate mai multe drepturi ale omului si prevederi ale unor acorduri semnate in 1992 de catre presedintii Republicii Moldova si Federatiei Ruse, constata organizatia de la Chisinau.

Sursa: azi.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ