Un nou pod peste Prut va lega România de Republica Moldova

0
145
 1. Corlăţean: Relaţiile cu Rep. Moldova trebuie consolidate, dincolo de fibrilaţiile tovarăşului Dodon

Senatorul PSD Titus Corlăţean critică declaraţiile liderului de la Chişinău: „Aş vrea să mă refer la acest personaj ajuns preşedinte al Republicii Moldova, tovarăşul Dodon şi la semnificaţia şi puterea pe care domnia sa o deţine realmente în Republica Moldova. Vă propun să ne uităm cu atenţie la faptul că acea provocare de la Moscova cu faimoasa hartă (harta Moldovei Mari-n.r.) n-a plecat de la Dodon. E o hartă pe care preşedintele Federaţiei Ruse, domnul Putin, i-a oferit-o tovarăşului preşedinte Dodon. Eu m-aş uita un pic şi la apropiata vizită a preşedintelui Putin la Budapesta şi m-aş uita şi la anunţata iniţiativă de referendum în România pe declararea autonomiei aşa-numitului Ţinut Secuiesc, mă refer la Harghita, Covasna şi parţial Mureş. Lucrurile astea trebuie privite ceva mai atent şi mai profund, pentru că nu sunt întâmplătoare, nu este o succesiune a hazardului, chiar cred că se leagă şi de asta trebuie să fim extrem de atenţi la sursa unor astfel de provocări”.

http://www.rfi.ro/politica-92690-corlatean-moldova-igor-dodon

 

 1. Monica Macovei: „Vrem ca R.Moldova să continue parcursul european, pentru că e singurul drum care aduce democraţie”

Europarlamentara română Monica Macovei a declarat pentru Europa Liberă că UE nu renunţă uşor la a extinde democraţia în ţările din jur. „UE nu vrea să piardă Republica Moldova, Ucraina sau Ţările Balcanice, chiar dacă la putere, din când în când, vin politicieni care îşi îndreaptă ţările către Federaţia Rusă, regimuri autoritare sau care încalcă democraţia”, spune Monica Macovei. Masuri ca amnistia, sau intimidarea presei care critica puterea nu vor avea niciodata sustinere la Bruxelles, a mai spus Monica Macovei, în interviul pentru Europa Liberă.

http://www.europalibera.org/a/28263540.html

 

 1. Flashmob-ul organizat de presă din Moldova a avut ecou și în cea din România: Inedit

Protestul organizat de mai multe site-uri din Moldova a ajuns în vizorul presei din România. Digi24 numește acest flashmob ca fiind unul inedit

„Mai multe site-uri de presă din Republica Moldova protestează într-un mod inedit, după ce un fost comisar al municipiului Chișinău a cerut să fie pusă sub acuzare o ziaristă de investigație.

Astfel, pe mai multe site-uri de știri sunt publicate articole depersonalizate, în care personajele publice apar în fotografii cu chipurile acoperite cu o bandă neagră, iar în texte, numele oficialilor sunt înlocuite cu literele „X” sau „Y”, scrie Digi24.ro.

http://unimedia.info/stiri/flashmob-ul-organizat-de-presa-din-moldova-a-avut-ecou-si-in-cea-din-romania-inedit-127012.html

 

 1. În Republica Moldova, ca-n România! Anunțul făcut de Igor Dodon

Scena politică din Republica Moldova se aseamănă foarte mult cu cea din România. Președintele prorus al statului de dincolo de Prut, Igor Dodon, are mari probleme cu Guvernul condus de Pavel Filip.

Potrivit portalului IPN, citat de Agerpres, Dodon a reiterat că nu va colabora cu Guvernul Filip și cu majoritatea proeuropeană din parlament și că se va folosi de orice ocazie pentru a declanșa alegeri legislative anticipate.

https://www.bugetul.ro/republica-moldova-ca-n-romania-anuntul-facut-de-igor-dodon/

 

 1. Dezbatere „Historia“ la Adevărul Live: secretele Unirii din 1859

Unirea Principatelor Române a reprezentat un moment culminant al unei mişcări naţionale de o amploare deosebită. Acest eveniment de o importanţă decisivă în istoria României cuprinde fapte eroice şi gesturi măreţe.

http://adevarul.ro/cultura/istorie/title-1_5889e2be5ab6550cb8d12dae/index.html

 

 1. Iurie Chirinciuc: În 2017 încep lucrările la cel mai mare pod rutier între R. Moldova și România

În 2017 vor fi demarate lucrările pentru construcția celui mai mare pod rutier de conectare al Republicii Moldova cu România, care va fi amplasat în localitatea Zagarancea, raionul Ungheni.  Cel puțin așa a declarat ministrul transporturilor, Iurie Chirinciuc, în cadrul unei conferințe. Potrivit lui, acest proiect este finanțat din grantul oferit de Comisia Europeană, datorită căruia se va reduce distanța dintre Chișinău și Iași cu 26 km.

http://unimedia.info/stiri/iurie-chirinciuc-In-2017-incep-lucrarile-la-cel-mai-mare-pod-rutier-intre-r–moldova-si-romania-126968.html

 

 1. Un nou pod peste Prut va lega România de Republica Moldova

În acest an încep lucrările de construcție a unui pod peste râul Prut, care va lega Republica Moldova și România. Anunțul a fost făcut de ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor de la Chișinău, Iurie Chirinciuc.

Podul va fi amplasat în localitatea Zagarancea, raionul Ungheni va micșora distanța dintre Chișinău și Iași cu circa 30 de kilometri. Proiectul va fi finanțat de Comisia Europeană, informează radiochisinau.md. Chirinciuc a mai anunțat că va demara reparația primelor patru coridoare de drumuri locale care fac legătură între raioane.

 

http://www.activenews.ro/stiri/Un-nou-pod-peste-Prut-va-lega-Romania-de-Republica-Moldova-140489

 

 1. Un mare patriot român, Nicolae Lupan, a plecat în veșnicia lui Dumnezeu și a Neamului!

Consiliul Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina anunță cu profund regret, că miercuri 25 ianuarie 2017, la Paris, inima domnului Nicolae Lupan, a încetat să mai bată, se arată într-un comunicat de presă preluat de Romanian Global News.

În perioada sovietică fusese declarat dușman al poporului sovietic moldovean și al limbii moldovenești.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/diverse-sport/23883-2017-01-27-10-24-18.html

 

 1. Procurorii din Republica Moldova şi România şi-au unificat eforturile printr-un nou program de cooperare

Procuratura Generală a Republicii Moldova şi Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România au semnat ieri un Program de cooperare pentru anii 2017 – 2019, care va pune bazele pentru un nou dialog direct între procurorii din ambele state

Documentul a fost semnat de către Procurorul General, Eduard Harunjen şi omologul său român, Augustin Lazăr, care a sosit ieri la Chişinău, la invitaţia Procurorului General al Republicii Moldova pentru a participa la evenimentele consacrate aniversării a 25 de ani de la crearea Procuraturii Republicii Moldova.
Potrivit Programului încheiat astăzi, părţile au convenit să organizeze, în cursul anilor 2017 – 2019, o serie de întîlniri pentru schimb de experienţă şi stagiu practic pentru procurorii moldoveni la parchetele de pe lîngă tribunale din România, în cadrul direcţiilor specializate în domeniul combaterii criminalităţii organizate, precum şi la Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România.

În contextul întîlnirii, au fost adresate mulţumiri pentru cooperarea eficientă cu Procuratura Generală a Republicii Moldova.

http://www.democracy.md/?article=16249

 

 1. Problema minorilor care își „pierd” cetățenia română, discutată de Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Problema minorilor din Republica Moldova cu cetățenie română pe care și-o „pierd” în urma unui conflict instituțional dintre Autoritatea Națională pentru Cetățenie și Direcția Generală Pașapoarte a fost discutată în ședința de miercuri a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Parlamentul României.

http://infoprut.ro/46388-problema-minorilor-care-isi-pierd-cetatenia-romana-discutata-de-comisia-pentru-comunitatile-de-romani-din-afara-granitelor-tarii.html

 

 1. Caravana limbii române în sudul Republicii Moldova – spectacole de teatru pentru copii în mai multe localități

Bucuria copiilor și a părinților! În perioada 30 ianuarie-3 februarie, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH), aflat în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, va derula cea de-a doua ediție a proiectului „Caravana limbii române în Sudul Basarabiei”. 

http://infoprut.ro/46395-caravana-limbii-romane-sudul-republicii-moldova-spectacole-de-teatru-pentru-copii-mai-multe-localitati.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ