Un nou site dedicat Basarabiei romanesti www.basarabia.info

0
64

 http://www.basarabia.info/

În luna octombrie a anului 2005, Fundaţia Culturală Magazin Istoric, beneficiind de sprijinul financiar al Departamentului pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, a organizat la Bucureşti o primă Conferinţă a istoricilor din România şi Republica Moldova. Atunci s-a născut ideea lansării unui site pe internet unde toţi cei interesaţi de istoria Basarabiei să poată găsi informaţii despre acest subiect.


        Lipsa unui asemenea site este resimţită nu numai de cititorii din România. Anul trecut, domnul Vladimir Socor ne-a trimis un mail, primit de la un cercetător suedez care-i semnala tocmai inposibilitatea de a găsi astfel de informaţii. Domnul Andreas Johansson pornise la lucru şi lansase Moldovan Reference Database, găzduită de către Södertörn University College Library, Suedia. Adresa acesteia este http://bibl.sh.se/moldova/ Cu atât mai tristă era absenţa oricărei prezenţe româneşti în domeniu, după 18 ani de poduri de flori şi tot felul de proiecte în jurul cărora a curs atâta cerneală în presă. Cu ajutorul unei sponsorizări particulare, aceeaşi care ne-a permis şi să tipărim numărul special Basarabia, ce a cuprins comunicările susţinute în cadrul Conferinţei, putem acum anunţa lansarea unui site românesc privind istoria Basarabiei.

        Lansarea lui s-a produs in jurul datei de 27 martie 2008, atunci când Sfatul Ţării vota, în urmă cu 90 ani, revenirea Basarabiei la Patria Mamă. L-am conceput ca un loc în care cei doritori vor putea găsi texte privind momente din istoria Basarabiei. De asemenea, vom prezenta, sub forma unor note bio-bibliografice, istorici ai problemei, cât şi cărţi (mai vechi sau ultime apariţii) care au ca subiect istoria Basarabiei. Pornim la drum cu un număr de astfel de texte şi fişe, convinşi că amânarea lansîrii site-ului până în clipa în care ar fi fost completat cu toate cărţile şi cu toate fişele de istorici ar fi inutilă. De altfel, oricine va putea constata că în clipa de faţă istoriografia română de dincoace de Prut nu nu acordă atenţia care s-ar cuveni problemei Basarabiei, aşa după cum nu există cursuri speciale pe această temă în marile facultăţi, teme speciale de cercetare cu acest subiect în institutele de istorie ale Academiei Române, cursuri de masterat sau de doctorat consacrate acestui subiect. Fiind o creaţie electronică deschisă, acest site aşteaptă contribuţiile tuturor celor interesaţi de subiect pentru a fi completat, adus şi ţinut la zi.Îi invităm pe toţi cei interesaţi să ne trimită semnalări de cărţi şi mai ales prezentări ale unor evenimente ce urmează să aibă loc sau care s-au petrecut deja, însoţite de imagini foto şi video. Credem că ar fi ideal ca prietenii noştri de peste Prut să poată anunţa din timp manifestările la care se gândesc, iar românii din ţară şi mai ales cei din diaspora să poată să-i ajute, inclusiv material, în organizarea lor.
        Site-ul conţine şi un forum destinat tuturor participanţilor, cât şi o secţiune dedicată specialiştilor, unde accesul se face în baza unei parole. Aceasta din urmă este destinată unor schimburi profesionale de idei sau informaţii, rezervate doar istoricilor profesionişti, în aşa fel încât oricare dintre ei să îşi poată consulta colegii pentru a obţine o trimitere bibliografică, o lămurire documentară etc.
În secţiunea destinată publicului larg, postările vor apare pe site după un interval de câteva ore, pentru că vrem să evităm, de la început, orice postare injurioasă, licenţioasă. Atragem deci atenţia tuturor celor care vor să corespondeze că trebuie să folosească un limbaj civilizat, fără înjurături şi cuvinte licenţioase, fără atacuri la adresa unor persoane sau entităţi statale.
        Site-ul conţine şi o arhivă foto, pe care sperăm să o putem îmbogăţi şi prin contribuţiile corespondenţilor noştri. Să-i urăm „Drum bun!“ întreprinderii noastre şi să sperăm că cu contribuţia dumneavoastră, a tuturor, în curând va deveni un loc de neocolit pentru toţi cei interesaţi de subiect.

sursa: http://www.basarabia.info/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ