Un nou sondaj arată că unirea e favorabilă în rândul basarabenilor

1
399

Un nou sondaj comandat de Fundația Universitara a Marii Negre, patronată de Academia Romana, realizat de către Magenda Consulting în parteneriat cu Realitatea TV care au chestionat peste 1500 de cetățeni ai Republicii Moldova, atât în localități urbane cât și rurale în luna iunie a acestui an a arătat simpatia basarabenilor în chestiunea reunificării. Marja de eroare fiind aproape nesemnificativa de +/- 2%.

Sondajul arată că 30% din basarabeni ar fi de acord categoric cu unirea dacă ar fi votată astăzi iar peste jumătate din populație ar înclina spre votul reunirii dacă le-ar fi prezentate mai mult beneficiile ce ar rezulta din reunificare.

Totodata au o atitudine pozitiva(45%) când vine vorba de reunificarea Germaniei iar pe fondul incertitudini cauzate de Brexit și de politica agresiva a Rusiei, plus haosul politic din țară a făcut ca viziunea lor cu privire la direcția Republicii Moldova sa fie considerata greșita(80%), multi moldoveni, circa 22%, cred că unica soluție a Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeana este cea de a se unii cu Romania.

Cei ce se opun unirii reprezintă 47% din cei chestionați din care doar 4% ar participa la manifestări violente anti-unire, 25 % la proteste pașnice anti-unioniste, iar majoritatea dintre ei 35% nu ar reacționa în niciun fel dacă s-ar vota unirea, astfel arătându-și incertitudinea și necunoștință privind subiectul unirii.

Dintre liderii politici pe care populația ii asociază cu unirea, Mihai Ghimpu are cea mai mare simpatie (50%) urmat de Dorin Chirtoacă(16%) și Marian Lupu(8%).

Partidele politice care sunt asociate cu dezideratul unirii sunt Partidul Liberal(52%) urmat la mare distantă de Partidul Democrat(10%) și Partidul Liberal Democrat(8%).

La întrebarea „In câți ani ar avea loc unirea Rep. Moldova cu Romania?” respondenții au afirmat că Niciodată(43%), In 10 ani(14%), In 20 de ani (12%), In 5 ani (11%) și un număr destul de mare din partea celor care nu au vrut să răspundă de circa 14% care dă indicii de frică a populației de a avea o opinie cu privire la subiectul reunificării.

Mai multe detalii despre studiul realizat de Fundația Universitara a Marii Negre găsiți aici!

Totodata sondajul a fost dezbătut, miercuri, 10 august, în emisiunea „Jocuri de Putere” cu Rareș Bogdan de pe Realitatea TV împreună cu directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române cu Dan Dungaciu, emisiunea o puteți viziona aici!

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ