Un partid strânge semnături pentru a solicita autorităţilor României simplificarea procedurii de redobândire a cetăţeniei româneşti

0
52


Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) a iniţiat o campanie de colectare a semnăturilor pentru simplificarea procedurii de redobândire a cetăţeniei româneşti. Ulterior, MAE se va adresa cu un apel în acest sens Guvernului României, preşedintelui ţării vecine, Traian Băsescu, şi Uniunii Europene. „Termenul de redobândire a cetăţeniei este absolut diferit de cel de dobândire a cetăţeniei. Redobândirea presupune restabilirea în drepturi a persoanei care a fost privată abuziv de cetăţenie. În apelul pe care avem de gând să-l trimitem structurilor menţionate, vom cere ca procedura de examinare a dosarelor să fie într-un termen restrâns. În majoritatea statelor, examinarea cererilor stabileşte un termen rezonabil de 30 de zile. Noi înţelegem că numărul mare de solicitări pentru cetăţenia română nu permite un astfel de confort, dar nici nu suntem de acord ca cererile să fie examinate în decurs de 5-6 ani. Termenul rezonabil pe care îl vedem noi este de 5-6 luni”, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele MAE, Nicolae Roşca.
Primii 250 de cetăţeni care au pledat pentru această cauză sunt sătenii din Bălăureşti, raionul Nisporeni, fostul judeţ Ungheni. Acţiunea de colectare a semnăturilor va cuprinde toată republica. „Am început de la Nisporeni, dar de săptămâna viitoare organizaţiile noastre teritoriale vor merge în fiecare sat din casă în casă, vor discuta cu oamenii şi cei care vor dori îşi vor aplica semnătura. Nu am stabilit un număr exact de semnături pe care ar trebui să-l colectăm”, a specificat Ion Bouroş, membru al biroului permanent al MAE. Potrivit liderilor MAE, iniţiativa a fost lansată de cetăţenii de la Nisporeni, fostul judeţ Ungheni, în cadrul întrunirii cu locuitorii satelor de la frontiera cu Uniunea Europeană. După întrunire, participanţii au adoptat o rezoluţie prin care cer Guvernului R. Moldova să semneze necondiţionat şi în regim de urgenţă Convenţia privind micul trafic de frontieră cu România.

http://www.jurnal.md/article/7810/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ