Un român din Basarabia la Grigore Vieru

3
136

În timp ce politicienii şi funcţionarii depuneau, pe rând, flori la monumentul lui Grigore Vieru, Nicolae Josanu, un bărbat modest la chip şi la port, la o parte de mulţime, îi vorbea unei tinere despre marele Vieru, despre limba română şi despre istoria românilor.

La doi ani de la plecarea în lumea celor drepţi a lui Grigore Vieru, Nicolae Josanu a venit la monumentul poetului în semn de omagiu şi de recunoştinţă. Nu şi-a permis să vină cu flori, dar spera să dea mâna cu fiul poetului,  Călin.

Deşi îl văzuse pe Grigore Vieru de mai multe ori prin oraş, cu puţin înainte de moartea acestuia Josanu chiar s-a apropiat de el şi l-a salutat. Îşi aminteşte despre acea întâlnire cu mari emoţii. «Era un om atât de simplu şi blajin, dar şi un mare patriot român. Atunci m-am plâns lui despre cât sufăr că ne este batjocorită limba şi neamul. Şi am simţit, atunci când i-am cuprins mâna, că şi el suferă profund din această cauză», menţionează bărbatul.

Este un admirator al lui Grigore Vieru şi al operei sale. «Cum aş putea altfel?», se întreabă omul. Pe Vieru îl consideră al doilea mare poet român al tuturor românilor, după Mihai Eminescu. «Grigore Vieru cu durere ţinea la românism, cu durere vedea că adevărul istoric şi ştiinţific este neglijat. El a sperat, ca şi mine, ca odată şi odată acest adevăr să fie întronat şi la nivel de conducere de stat şi să fie recunoscut faptul că R. Moldova este al doilea stătişor românesc. Este un mare şi sfânt adevăr că noi suntem români şi este păcat de cei care lovesc şi atentează cu neruşinare asupra lui», vorbeşte bărbatul cu patimă despre cauza românismului şi spune că a suferit şi continuă să mai sufere pentru că spune lucrurilor pe nume. A avut probleme şi cu securitatea, pe când mergea la proteste. Nu a lipsit de la niciun eveniment anti-comunist sau care avea tangenţă cu identitatea românească.

Despre sine spune că este «un cetăţean simplu, un român din Basarabia». Spune că în biografia sa nu are cu ce se mândri. A fost vânzător şi merceolog. În tinereţe, a vrut să devină actor, că simte mai aproape arta, «dar aşa a fost viaţa», conchide el. Acum, deşi are vârsta, nu este pensionat, în lipsa actelor. Cu câţiva ani în urmă i-a fost furată sacoşa în care avea buletinul de identitate, permisul de la Biblioteca B.P. Haşdeu, nişte scrisori pe care urma să le expedieze unui partid politic şi două cărţi. Nu regretă atât dispariţia actelor, cât a cărţilor «Almanah istoric» şi «Argumente Basarabene», care erau foarte importante pentru el, îşi aminteşte bărbatul. Buletinul nu şi l-a mai perfectat. Nu intră în detalii, dar dă de înţeles că nu a reuşit să adune banii necesari. Nu are niciun venit stabil, mai adună câte ceva din vânzarea sticlelor din plastic. Le adună de pe unde apucă şi le duce comercianţilor de la piaţă.

Modul în care vorbeşte despre lucrurile în care crede îl arată un pic ciudat. Vorbeşte despre forţe antiromâneşti, despre securitate, despre pericole şi riscuri. Discursul său este unul pasionat, plin de sinceritate. «Avem mulţi duşmani şi vrăjmaşi ai românismului şi ai adevărului sfânt, la care noi suntem datori să ţinem în ciuda tuturor conducătorilor ostili, care nu vor să recunoască apartenenţa noastră la românitate», este o frântură din mesajul său. Nu se teme să recunoască că este revoltătoare închinarea la bustul lui Grigore Vieru a politicienilor care nu vor să accepte adevărul istoric. «Nu sunt cinstiţi şi nici omenoşi. Nu-s adevăraţi creştini. Dacă omul este creştin şi e sincer în gândire şi fapte, întotdeauna va recunoaşte că suntem români şi că vorbim limba română», a spus cu înflăcărare bărbatul.

Cel mai mult îl îndurerează, recunoaşte el, că o parte dintre cei care reprezintă poporul nu doar merg contra adevărului istoric şi ştiinţific, dar sunt şi agresivi, şi periculoşi, şi răi. «Ei sunt gata să ne distrugă. Dacă ar primi ordin, ne-ar strivi pe noi, cei care ne considerăm, pe bună dreptate, români», spune cu regret Josanu.

Autor: Tatiana EŢCO
Sursa: Ziarul de Gardă

3 COMENTARII

 1. Nu stiu cum se face insa de multe ori ceea ce dorim din suflet sa se realizeze ramane doar o adiere de vant daca nu se ajunge la obiectiv,adica sa avem satisfactia implinirii,asta poate din cauza ca suntem oameni blajini noi moldovenii,eu insumi fiind in primul rand roman si pe urma moldovean pentru ca asa e logic sa fie,sunt departe de tara insa in casa mea si in familia mea se pastreaza spiritul limbii mele si al neamului meu.In societate cand ies respect legile statului unde ma aflu(italia mai precis)dar sa-mi vorbesc limba mamei nu mi-a fost niciodata rusine si nici nu-mi va fi. Sotia imi este din Basarabia si foarte mandru de acest lucru,este romanca din neam,avem si un copil care il educam in spiritul nostru dar nu din egoism mai mult din dorinta de a nu uita de unde se trage si sa nu uite peste ani limba romana care noua ne-a fost si ne este parinte. In fiecare an mergem acasa la ai nostri si e mare bucurie in sufletul nostru,nici o avere si nici bunastarea care este aici in strainatate nu se compara cu senzatia revenirii pe plaiurile natale,nu poti trai acest sentiment daca nu il incerci. Ceea ce se intampla in Basarabia e vina politicienilor si numai lor le sta in putere sa schimbe situatia,noi cei din popor nu putem schimba mare lucru,la vorbe se pricep toti,la fapte mai putini.Totusi nu inteleg atitudinea multor basarabeni care nu inteleg originea si directia in care trebuie sa mearga,putini sunt care spun ca sunt romani chiar si aici in Italia,e strigator la cer si uneori disper insa o las balta pentru ca de multe ori nu am sorti de izbanda. Oameni ca domnul Josanu intalnesti unul la o mie si e tare greu sa poti sa te faci ascultat mai mult din pricina indiferentei si a culturii de prost gust as spune la care au fost supusi multi.Va multumesc,numai bine si sa auzim de cat mai multe lucruri bune,Ciprian

 2. Nu ştiu de ce, dar în minte îmi vine o poezie a marelui „român”…
  Formular
  -Numele şi prenumele?
  -Eu.
  -Anul de naştere?
  -Cel mai tânăr an
  când se iubeau
  părinţii mei.
  -Originea?
  -As şi semăn
  Dealul acela din prelungirea codrilor.
  Ştiu toate doinele.
  -Profesiunea?
  -Ostenesc în ocna cuvintelor.
  -Părinţii?
  -Am numai mamă.
  -Numele mamei?
  -Mama.
  -Ocupaţia ei?
  -Aşteaptă.
  -Ai fost supus
  Judecăţii vreodată?
  -Am stat nişte ani închis
  În sine.
  -Rubedenii peste hotare ai?
  -Da. Pe tata. Îngropat.
  În pământ străin. Anul 1945.

 3. PROCLAMATIA ANTI-COMUNISTA
  Anti-filatelista, Anti-Lupista, Anti-Voronista
  din PIATA MARE UNIONISTA DIN CHISINAU
  Duminica, 25 Ianuarie 2015
  /video de Onu Brega /

  http://curaj.tv/reportaj/civic/protest/proclamatia-de-la-chisinau-25-01-2015/

  1. Coaliție pro-europeană !
  2. Procuror General European !
  3. Presedintele Curtii Supreme de Justitie European !
  4. Deputați fara imunitate !
  5. Pentru Hoți există pușcării !
  etc.

  MARII ORGANIZATORI SI PARTICIPANTI
  ———————————————
  1.- Dinu Plângău, student,
  Președintele Mișcării Civice UNIONISTE “Tinerii Moldovei”:
  2.- Vasile Grozavu, jurnalist, comentator politic, MARE UNIONIST:
  / cuget-liber md /
  3.– Ileana Podoleanu,
  avocata, MARE UNIONISTA,
  /”Pactul pt. Basarabia”, “Actiunea-2012″ /:
  4.- Doru Dendiu,
  jurnalist român din Chișinău,
  /victimă sechestrată de teroriștii comuniști voroniști din 7 aprilie 2009/ –
  5.- Ilie Bratu,
  ex-deputat 1992, MARE UNIONIST
  6.- Nicu Josan, patriot UNIONIST
  7. -Daniela Bodrug,
  MARE UNIONISTA anti-mafie
  8.– Iorgu Cotorobai, activist voluntar
  9.– Șandru Mihalache /doctor in economie/
  etc.
  ——————————————–
  N.B.
  Micii Absenți ne-doriți pseudo-intelectuali
  filatelisși lupiști voroniști mascați din sis-temul mafiot și corupt
  anti-români, anti-unionisti și ruso-fili-
  / cu pașapoarte de România ! / –
  1. – Arkașa Suczeveanski,
  Președintele Uniunii Scriitorilor Ruso-fili din RM
  2. – Igori Ursenko de Nisporeni,
  scrib terorist „desantnik” anti-român
  3. – Sandu Tănase,
  /jurist cu studii la Iași/
  manipulator al documentelor europene referitor la reforma justitiei din RM.

LĂSAȚI UN MESAJ