Un sfert dintre parlamentari s-au inscris in grupul legislativ pentru unirea cu Rep. Moldova si vor colabora cu Platforma Unionista „Actiunea 2012”

0
145
 1. Un sfert dintre parlamentari s-au inscris in grupul legislativ pentru unirea cu Rep. Moldova si vor colabora cu Platforma Unionista „Actiunea 2012”

Circa 110 parlamentari de la toate partidele politice (aproape un sfert din numarul total) s-au inscris intr-un grup legislativ numit „Prietenii Unirii”, la initiativa Platformei Unioniste „Actiunea 2012”, grup lansat luni in Parlament la Comisia pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii.

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21791650-sfert-dintre-parlamentari-inscris-grupul-legislativ-pentru-unirea-rep-moldova-vor-colabora-platforma-unionista-actiunea-2012.htm

 

 1. Eveniment istoric! În localitatea Alexandru Ioan Cuza a fost dezvelit bustul domnitorului Cuza

În localitatea Alexandru Ioan Cuza din Basarabia, a fost dezvelit, duminică, 28 mai, bustul domnitorului Cuza. Localitatea a aparținut României în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, iar apoi României Mari, transmite Romanian Global News.

Evenimentul a avut loc în prezența autorităților publice locale și a oaspeților din Chișinău și România. „Bustul lui Alexandru Ioan Cuza va domni cu adevărat în localitatea cu același nume. Încet, dar sigur, facem pași concreți pentru unirea celor două maluri de Prut”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele AO „Unirea – ODIP”.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/eveniment/24877-2017-05-29-09-21-33.html

 

 1. Cinci diplomati rusi, declarati persona non grata de catre autoritatile de la Chisinau. Reactia Moscovei

Aceste informatii au fost confirmate de consilierul Ministerului de Externe, Andrei Galbur, precum si de ambasadorul rus din Republica Moldova, scrie Deschide.md

Jurnalistii Interfax au precizat ca cei cinci diplomati au fost informati ca trebuie sa paraseasca in mod imediat Republica Moldova.

Un parlamentar rus a declarat luni-seara ca Moscova va raspunde prin expulzarea unor diplomati moldoveni.

http://stirileprotv.ro/stiri/international/cinci-diplomati-rusi-declarati-persona-non-grata-de-catre-autoritatile-de-la-chisinau-igor-dodon-un-gest-revoltator.html

 

 1. Cărți pentru frații basarabeni

Primăria comunei Cozmești a inițiat un demers de suflet original: o donație de cărți pentru biblioteca din comuna basarabeană Chetrosu, cu care este înfrățită. Cei care vor să contribuie sunt așteptați la sediul ziarului Obiectiv.

http://obiectivvaslui.ro/carti-pentru-fratii-basarabeni-3/

 

 1. Strategia expansionistă a Kremlinului, pusă la colț de SUA și Europa. Rusia, somată de Washington să-şi retragă trupele din Transnistria

Congresul Statelor Unite a aprobat un proiect de lege care cere Federației Ruse să-și retragă trupele din Transnistria.

Totodată, liderii G7 au cerut Rusiei, sub amenințarea unor sancțiuni suplimentare, să-și asume responsabilitatea în Ucraina și să-și exercite influența în Siria, pentru a stopa conflictele. În urma aprobării proiectului de lege propus de Congresul SUA, se creează un fond pentru  contracararea influenței rusești, de care ar putea beneficia și Republica Moldova.

http://romanialibera.ro/actualitate/international/strategia-expansionista-a-kremlinului–pusa-la-colt-de-sua-si-europa–rusia–somata-de-washington-sa-si-retraga-trupele-din-transnistria-451636

 

 1. Socialiştii moldoveni au semnat pentru DEMITEREA lui Dorin Chirtoacă

Socialiștii proruși au anunțat luni că au colectat numărul necesar de semnături pentru organizarea și desfășurarea unui referendum local cu privire la demiterea primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, potrivit Deschide.md.

http://www.romaniatv.net/socialistii-moldoveni-au-semnat-pentru-demiterea-lui-dorin-chirtoaca_358647.html

 

 1. La Nisporeni a fost inaugurată o troiță a eroilor români

Un eveniment a avut loc la acest final de săptămână, la Nisporeni. O troiță românească a fost inaugurată în unul din cele mai românești orașe ale Republicii Moldova, transmite www.libertv.md, preluat de Romanian Global News.

Totodată, a fost semnat acordul de înfrăţire între oraşele Breaza şi Nisporeni.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/eveniment/24876-2017-05-29-09-16-40.html

 

 1. Delegație a administrației prahovene, în vizită în Republica Moldova

O delegaţie a Consiliului Judeţean Prahova, condusă de vicepreşedintele Ludmila Sfîrloagă, a efectuat în perioada 25-28 mai 2017, o vizită oficială în Republica Moldova. Cu această ocazie, în prima parte a deplasării, reprezentanţii judeţului Prahova au participat la mai multe evenimente festive prilejuite de sărbătorirea Zilei Eroilor.

https://ziarulprahova.ro/2017/05/delegatie-a-administratiei-prahovene-in-vizita-in-republica-moldova/

 

 1. Băcăuani, în vizită la Costeşti, Republica Moldova

Zilele trecute, o delegaţie formată din Ilie Bârzu, preşedinte al Asociaţiei „Eurocivica”, Gabriel Leahu, director al Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru”, Călin Leoan Boambă, director al Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”, Daniela Bârzu, profesor al Colegiului Naţional de Artă „George Apostu” şi Mitică Pricopie, preşedinte al Despărţământului „Astra-Vasile Alecsandri”, au fost oaspeţii localităţii Costeşti, Republica Moldova, într-un schimb de experienţă pe probleme de educţie şi învăţământ.

http://www.desteptarea.ro/1-bacauani-in-vizita-la-costesti-republica-moldova/

 

 1. Președintele Adunării Parlamentare NATO: Conflictul provocat de Rusia în Rep. Moldova este un pericol pentru toată lumea

„Conflictele din Georgia, Ucraina și Republica Moldova provocate de Rusia prezintă un pericol pentru toată lumea”, a declarat președintele Adunării Parlamentare a NATO, Paolo Alli, într-un interviu pentru IPN.

http://infoprut.ro/47336-presedintele-adunarii-parlamentare-nato-conflictul-provocat-de-rusia-rep-moldova-este-un-pericol-pentru-toata-lumea.html

 

 1. Cutremur în Republica Moldova, după arestarea primarului Dorin Chirtoacă. Miniştrii îşi depun demisiile

Miniştrii, viceminiştrii şi şefii de agenţii guvernamentale delegaţi de Partidul Liberal din Republica Moldova îşi depun demisia la Cancelaria Guvernului, ca urmare a faptului că primarul liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a fost plasat în arest la domiciliu, scrie mediafax.ro.

În Guvernul Republicii Moldova, Partidul Liberal are trei miniştri şi un vicepremier. Este vorba despre vicepremierul Gheorghe Brega, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, ministrul Educaţiei, Corina Fusu, şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc.

https://www.antena3.ro/externe/republica-moldova/cutremur-in-republica-moldova-dupa-arestarea-primarului-dorin-chirtoaca-ministrii-isi-depun-415600.html

 

 1. Cetateni fara cetatenie – Povestea fetitei de doar 10 ani care din nepasarea statului roman si-a pierdut cetatenia

O fetita care are CNP legal si a fost timp de 10 ani cetatean roman ar trebui sa dea statul in judecata daca mai vrea sa fie romanca si de acum inainte.

Problema de fond a aparut in 2015, dar s-a acutizat in ultimele luni, afectand aproape 10.000 de tineri cetateni romani din Republica Moldova, care se trezesc in situaita de a ramane fara acte pentru ca statul roman se incurca in proceduri birocratice, nerecunoscandu-le cetatenia.

http://www.dw.com/ro/ziarecom-cetateni-fara-cetatenie-povestea-fetitei-de-doar-10-ani-care-din-nepasarea-statului-roman-si-a-pierdut-cetatenia/a-39034426

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ