Un tricolor de 1 km va fi întins pe bd. Ștefan cel Mare de 1 decembrie

0
177

 

  1. Un tricolor de 1 km va fi întins pe bd. Ștefan cel Mare de 1 decembrie

La 1 decembrie 2016 pe bulevardul Ștefan cel Mare va fi întins un tricolor cu lungimea de 1 km. Despre aceasta a anunțat președintele Asociației „Onoare, Demnitate și Patrie” (ODIP), Vlad Bilețchi în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.

http://unimedia.info/stiri/video-un-tricolor-de-1-km-va-fi-intins-pe-bd–Stefan-cel-mare-de-1-decembrie-94923.html

 

  1. Un liceu din Ucraina poartă numele lui Mihai Eminescu

Localitatea Solotvino, sau Slatina în limba română, se află în Ucraina, pe malul drept al râului Tisa, la o distanță de doar un kilometru de Sighetu Marmației. Aici trăiesc aproape 9.000 de suflete, iar 60% dintre locuitori sunt etnici români.

Luna aceasta, la 10 septembrie, românii din Slatina au trăit o mare bucurie: ceremonia de numire a liceului românesc cu numele poetului Mihai Eminescu.

Este primul liceu din spațiul ex-sovietic, cu excepția Republicii Moldova, care primește numele marelui nostru poet, o premieră încă singulară, scrie Gazeta de Maramureș. Pe frontispiciul școlii din Ucraina a fost montată și o placă memorială, cu portretul lui Eminescu.

http://www.activenews.ro/stiri-diaspora/Un-liceu-din-Ucraina-poarta-numele-lui-Mihai-Eminescu-136795

 

  1. 11 secţii de votare în România pentru alegerile prezidenţiale de peste Prut

Potrivit Moldpres, acesta nu a precizat unde şi câte secţii vor fi deschise, dar a menţionat că în România vor fi 11 secţii de vot, din care două la Bucureşti, la fel ca şi la alegerile anterioare. Ministrul mediului, Valeriu Munteanu, a precizat însă că în Federaţia Rusă vor fi deschise cu trei secţii de vot mai multe decât la scrutinele trecute. Ministrul de externe, Andrei Galbur, a explicat că la stabilirea numărului de secţii de votare din străinătate s-a luat în considerare înregistrarea prealabilă a cetăţenilor, demersurile asociaţiilor din diasporă şi prezenţa anterioară la vot.

http://www.stiripesurse.ro/11-sectii-de-votare-in-romania-pentru-alegerile-prezidentiale-de-peste-prut_1154050.html

 

  1. România si Moldova au pus noile baze ale colaborãrii între sistemele educative

Pe 22 septembrie 2016, la Chisinãu a avut loc intalnirea oficialã intre prof. Alexandru Mitã, reprezentantul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, inspector scolar pentru limbi moderne si purtãtor de cuvant al institutiei, si condu – cerea la varf a Ministerului Educatiei din Republica Moldova, reprezentatã de ministrul Corina Fusu si viceministrul Elena Cernei. La intalnire au participat si Ana Vivdici, directorul Inspectoratului Scolar National din Republica Moldova, Natalia Grau, consultant superior in Ministerul Educatiei al Republicii Moldova, si profesor Loreta Gafton, de la Liceul Teoretic ‘Mihai Eminescu’ din Chisinãu, cea care a fost motorul principal al acestei actiuni. Discutiile au vizat stablirea unei colaborãri intense si efective in domeniul predãrii si invãtãrii limbilor moderne, in acest sens, propunerea Gabrielei Plãcintã, inspectorul general al ISJ Vaslui, ca fiecare scoalã din judetul Vaslui sã aibã, pe viitor, cel putin o scoalã corespon entã din Republica Moldova cu care sã fie in relatii de colaborare armonioasã, fiind salutatã de ministrul Corina Fusu.

http://www.monitoruldevaslui.ro/2016/09/romania-si-moldova-au-pus-noile-baze-ale-colaborarii-intre-sistemele-educative.html

 

  1. În memoria preoţilor din Mânzăteşti

În vremuri de prigoană comunistă, biserica din satul Hârceşti, raionul Ungheni, unicul lăcaş sfânt deschis pe teritoriul câtorva sate, era frecventată de credincioşii mai multor localităţi: Bogheni, Boghenii Vechi, Sineşti, Poiana, Mânzătești, Corneşti, Năpădeni etc. Teodor Papuc, parohul bisericii în toată această perioadă ateistă, făcea naveta de la Mânzătești până la Hârceşti pe jos, pe frig, pe ploaie ori caniculă, ca să oficieze serviciul divin. Credincioşii, nevoiți să-și ascundă religiozitatea, primeau sfintele taine acasă la preot, în casa mare.

Din vârful dealului bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Mânzăteşti, răsună un cor de voci tinere, de copii. În straie naţionale, aşa cum le-au purtat cândva bunicuţele care îi ascultă acum cu lacrimi în ochi, ei cântă astăzi cântece româneşti de dor.

http://www.jc.md/in-memoria-preotilor-din-manzatesti/

 

  1. Ana Guțu reacționează la decizia Guvernului: Este o dovadă că miliardul furat nu va fi găsit

„Acum în prezidențiale nu votați cu cei care reprezintă actuala putere, nici nu-i ascultați, nu le citiți panourile publicitare scumpe și minciunoase. Nu credeți în zâmbetele false din spoturile video – pentru un minut de publicitate la TV ei plătesc sute de mii de euro, inclusiv din miliardul furat de la noi. Cetățeni ai Republicii Moldova, avem un viitor, deoarece suntem împreună puternici pentru a realiza Unirea Republicii Moldova cu România”, se mai arată în mesajul acesteia.

http://independent.md/ana-gutu-reactioneaza-la-decizia-guvernului-este-o-dovada-ca-miliardul-furat-nu-va-fi-gasit/#.V-l1qfSU6M8

 

  1. Cât vin a importat România din Republica Moldova

Bun îi vinul ghiurghiuliu, mai ales când e din Republica Moldova. În 2015, România a importat de peste Prut 7.947 tone de vin, în valoare de 5,4 milioane de euro.

http://infoprut.ro/45269-cat-vin-a-importat-romania-din-republica-moldova.html

 

  1. Paradă moto şi flash mob, în Buzău, pentru promovarea Festivalului Internaţional de Teatru Independent de Comedie

Festivalul de comedie de la Buzău va avea două secţiuni: comedie şi improvizaţie. Patricipă trupe independente din România – mai exact din Bucureşti şi Iaşi – dar şi din Marea Britanie şi Republica Moldova. Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Buzău.

http://adevarul.ro/locale/buzau/video-parada-moto-flash-mob-buzau-promovarea-festivalului-international-teatru-independent-comedie-1_57e8e7145ab6550cb8ffacb0/index.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ