Unde-s frați, puterea crește ! Comuna Șanț s-a înfrățit cu basarabenii din Limbenii Noi

0
52
  1. Mănăstirea Putna continuă seria videoclipurilor în Anul Centenarului: Ai lui Ștefan, noi oșteni – „Basarabie măreață”

 

Un nou videoclip realizat de Mănăstirea Putna în Anul Centenarului –  în cadrul manifestărilor pe care, sub genericul „Pe drumul unirii românilor” le-a început încă din primele zile din ianuarie, odată cu impresionantul moment în care tinerii din ASCOR au scris „100” cu torțe pe Dealul Crucii de la Mănăstirea Putna, – a fost postat pe pagina de Facebook.

https://www.activenews.ro/stiri/Manastirea-Putna-continua-seria-videoclipurilor-in-Anul-Centenarului-Ai-lui-Stefan-noi-osteni-%E2%80%9EBasarabie-mareata-151733

 

  1. ‘Turul acesta: cireașa de pe tort!’ Două localități din r. Ialoveni și-au Cunoscut Țara

Un nou tur încheiat și noi experiențe memorabile pentru basarabenii care au participat 3 zile în cadrul programului Cunoaște-ți Țara. De această dată de bogățiile naturale, dar și de monumentele istorice ale României s-au bucurat locuitorii satelor ruseștii Noi și Văsieni, din raionul Ialoveni.

Duminică, cei 50 de basarabeni, participanți în cadrul programului Cunoaște-ți Țara au vizitat cetatea de la Alba Iulia, capitala tuturor românilor, participând inclusiv la evenimentul de lansare a Marșului Centenar, în care voluntarii Unirii vor parcurge pe jos peste 1300 de km de la Alba Iulia la Chișinău. La acțiune au participat primari de pe ambele maluri ale Prutului. Edilii au încurajat românii de pretutindeni să ia parte la Marșul Centenar.

https://10tv.md/2018/07/05/video-turul-acesta-cireasa-de-pe-tort-doua-localitati-din-r-ialoveni-si-au-cunoscut-tara1/

 

  1. Ambasadorul României la Chișinău, despre deportările din 1949: „Să nu se aștearnă uitarea peste viețile distruse”

„E important să nu se aștearnă uitarea peste viețile distruse și durerea care au cuprins aceste meleaguri”, a scris ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, cu referire la împlinirea a 69 de ani de la cel de-al doilea val de deportări staliniste în masă. 11.293 de familii de basarabeni, cu un număr total de 35.050 de persoane, au fost deportate în noaptea de 5 spre 6 iulie în regiuni din Siberia, Extremul Orient şi Kazahstan.

http://infoprut.ro/50340-ambasadorul-romaniei-la-chisinau-despre-deportarile-din-1949-sa-nu-se-astearna-uitarea-peste-vietile-distruse.html

 

  1. NEAȘTEPTAT / Un stat american a proclamat anul 2018 drept „Anul Centenarului României” // DOC

Potrivit unui comunicat al Ambasadei României în SUA, Pete Ricketts a emis o proclamație prin care salută celebrarea Centenarului Marii Uniri de la 1918 de către România. „Statele Unite și România împărtășesc o prietenie adâncă și de lungă durată și un parteneriat strategic construit în jurul valorilor democratice, legăturilor istorice și a angajamentului comun pe calea asigurării securității transatlantice și a prosperității reciproce”, se arată în textul proclamației.

Documentul menționează legăturile strânse dintre România și statul Nebraska în ceea ce privește comerțul, programele educaționale și antreprenoriatul.

https://www.timpul.md/articol/neateptat—un-stat-american-a-proclamat-anul-2018-drept-anul-centenarului-romaniei—-doc-132838.html

 

  1. Deputați moldoveni participă la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE

Delegația Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa participă la cea de-a 27-a sesiune a Adunării. Delegația este condusă de deputatul PDM, Sergiu Sârbu, care este însoțit de deputații Anatolie Gorilă și Ion Casian, transmite IPN.

https://deschide.md/ro/stiri/politic/33599/Deputa%C8%9Bi-moldoveni-particip%C4%83-la-sesiunea-anual%C4%83-a-Adun%C4%83rii-Parlamentare-a-OSCE.htm

 

  1. În satul Pârliţa, Făleşti, a fost ridicat un monument în memoria celor deportaţi

În iulie 1949, din satul Pârliţa, raionul Făleşti, au fost deportaţi în Siberia 90 de basarabeni. Unii dintre ei n-au mai revenit la vatra strămoşească, dar amintirea acelei tragedii e vie şi astăzi. În mijlocul localităţii a fost ridicat un monument al durerii, pe care au fost inscripţionate numele celor care au nimerit în malaxorul deportărilor sovietice.

http://tvrmoldova.md/social/in-satul-parlita-falesti-a-fost-ridicat-un-monument-in-memoria-celor-deportati/

 

  1. Cea de-a doua carte electronică din cadrul campaniei „AI CARTE, AI PARTE” şi-a găsit câştigătorul

A doua carte electronică ce conţine 600 de volume în limba română, pusă la bătaie în cadrul concursului săptămânal din campania „AI CARTE, AI PARTE!”, şi-a găsit câştigătorul! Este vorba despre Natalia Ţurcanu.

http://tvrmoldova.md/ai-carte-ai-parte/cea-de-a-doua-carte-electronica-din-cadrul-campaniei-ai-carte-ai-parte-si-a-gasit-castigatorul/

 

  1. Unde-s frați, puterea crește ! Comuna Șanț s-a înfrățit cu basarabenii din Limbenii Noi

Sfârșitul de săptămână este un motiv de mândrie pentru comuna Șanț. Localitatea de unde izvorăște Someșul s-a înfrățit, vineri, cu Limbenii Noi din Basarabia, raionul Glodeni. De acolo a venit o delegație, oameni marcanţi ai comunităţii moldovene, condusă de primarul Anatolie Buzut. Demersul de înfrățire a fost realizat la iniţiativa primarului Ioan Szabo, care a avut discuţii cu omologul său de peste Prut la sfârșitul lunii martie, tot pe meleagurile noastre, şi care au găsit că este o decizie potrivită aceea de a se înfrăţi. Ceremonia de semnare a acordurilor de înfrățire a fost găzduită de Centrul Cultural ”Dimitrie Gusti, în prezența autorităților locale și a altor invitați. După intonarea imnurilor de stat, discursurile au dezvăluit bucuria regăsirii ca parte a aceluiași neam.

http://www.mesagerul.ro/2018/07/06/unde-s-fra-i-puterea-cre-te-comuna-san-s-infra-it-cu-basarabenii-din-limbenii-noi

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ