UNIMEDIA în vizorul SIS-ului şi al Procuraturii Generale

0
59

Unimedia & SIS
Procuratura Generală solicită portalului de ştiri UNIMEDIA să ofere Serviciului de Informaţii şi Securitate o serie de adrese IP, utilizate de câţiva vizitatori, precum şi comentariile acestora, plasate pe site în perioada 1 ianuarie – 24 martie 2008. O scrisoare în acest sens a fost expediată de către Procuratura Generală pe adresa companiei, căreia îi aparţinea anterior UNIMEDIA până la 10 ianuarie 2008. New Media Group nu a oferit până în acest moment nicio informaţie structurilor statului în acest sens şi va răspunde oficial la această solicitare în conformitate cu legislaţia, când va primi o adresare în acest sens de la Procuratura Generală, în care va ţine cont de protejarea vizitatorilor UNIMEDIA. Reprezentanţii Asociaţiei Juriştii pentru Drepturile Omului, Asociaţiei Presei Independente, Jurnal de Chişinău şi Pro TV Chişinău îşi expun poziţia referitor la acest caz.

Procuratura Generală a expediat la adresa companiei care deţinea anterior portalul de ştiri UNIMEDIA o scrisoare oficială, în care se solicită executarea încheierii judecătoreşti din 24 martie curent, emisă de Judecătorul de instrucţie a sectorului Buiucani, mun. Chişinău şi să prezinte toate informaţiile solicitate în adresa Serviciului de Informaţii şi Securitate.

Aceasta vine ca urmare a demersului făcut de procurorul secţiei controlul activităţii operative de investigaţie a PG Ion Drăguţa privind autorizarea culegerii informaţiei de la instituţiile de telecomunicaţii. Cu alte cuvinte procurorul a solicitat autorizarea instanţei de judecată privind eliberarea de către UNIMEDIA a unor adrese IP utilizate de câţiva vizitatori, precum şi comentariile plasate de aceştia pe site în perioada 01.01.2008 – 24.03.2008. Instanţa de judecată a considerat demersul drept unul întemeiat.

Hotărârea instanţei de judecată are drept suport legal prevederile art. 7, alin. (1), lit. b); art. 8, alin. (1), lit. e) din Legea nr. 45-XIII din 12 aprilie 1994 privind activitatea operativă de investigaţie şi art. 41, 303-306 al Codului de Procedură Penală al RM.

Solicitat de UNIMEDIA, Vitalie Nagacevschi, preşedintele Asociaţiei Juriştii pentru Drepturile Omului a declarat că deşi hotărârea instanţei de judecată comportă unele carenţe şi ar putea fi catalogată drept ilegală, portalul de ştiri trebuie să se conformeze acesteia şi să ofere informaţiile solicitate de Procuratura Generală.

În termeni generali, Organele de drept într-adevăr au dreptul de acces la asemenea date, dar cu îndeplinirea unor condiţii. Văzând încheierea judecătorească pot spune că SIS-ul a solicitat autorizaţia de acces la anumite date care pot fi catalogate ca fiind cu caracter personal. Pe lângă aceasta, însăşi încheierea judecătorului comportă unele carenţe. Este vădit faptul că aceasta nu a fost scrisă de judecător. După cum se observă numele acestuia este scris cu mâna. Or, dacă Judecătorul de instrucţie ar fi completat el hotărârea este logic că numele lui ar fi fost dactilografiat”.

“Carenţele deciziei instanţei judecătoreşti se manifestă şi prin faptul că nu se motivează pentru ce este necesară verificarea operativă a datelor solicitate? Care sunt pericolele pe care le comporta persoanele posesoare a adreselor IP solicitate? Astfel, această încheiere poate fi catalogată drept una ilegală pentru că nu prezintă aceste motivaţii”.

„Nu ştiu la care expresii exact se referă Serviciul de Informaţii şi Securitate, dar vizitând destul de des portalul de ştiri UNIMEDIA, nu cred că unele luări de poziţii manifestate de vizitatori prin comentariile pe care le plasează ar putea cădea sub incidenţa Codului Penal. Asta pentru că oricare dintre aceste luări de poziţiei reprezintă o expresie a dreptului la libertatea de exprimare. Atât timp cât nu sunt postate chemări directe pentru comiterea unor acte contrare legislaţiei, de genu „Ne vedem în ziua de …, la ora …, în …, pentru a …” nu cred că există temei ca persoanele care au scris unele comentarii să fie suspectate de ceva ilegal. Cu toate acestea UNIMEDIA ca şi instituţiei este obligată să se conformeze hotărârii judecătoreşti, chiar dacă are aceste carenţe, şi trebuie să ofere informaţiile solicitate”.

Solicitat de UNIMEDIA, Petru Macovei de la Asociaţia Presei Independente a declarat următoarele:

„În primul rând vreau să vă felicit pentru faptul că aţi căzut în zona de atenţie a SIS-ului. Dar consider că această solicitare este o violare a dreptului la liberă exprimare. Faptul că structurile în cauză au solicitat aceste informaţii nu mă miră, la cât de servile sunt. Dar faptul că instanţa de judecată vă obligă să faceţi publice aceste date mi se pare anormal. Poate din punct de vedere legal a fost respectată buchia legii, dar raportânt aceasta situaţie la cea existentă în alte ţări nu cred că este normal să interzici personelor să-şi expună punctul de vedere. Credeam că în ceea ce priveşte constrângerea mass-media la noi au fost încercate toate metodele. Dar iată că cenzura intră şi pe internet. Mi se pare revoltător nu atât demersul Serviciului de Informaţii şi Securitate, cât hotărîrea instanţei de judecată de a autoriza eliberarea de către UNIMEDIA a acestor date”.

În ultima perioadă tot mai multe instituţii mass-media îşi creează şi varianta sa electronică. O parte a acestora oferă secţiunea de forum sau postări de comentarii. Printre asemena publicaţii se numără „Jurnal de Chişinău”, „Flux”, „Pro TV”. Am încercat să aflăm care este poziţia lor în acest sens şi cum ar proceda în cazul în care s-ar pomeni într-o situaţie asemănătoare.

Val Butnaru, directorul „Jurnal de Chişinău” e de părere că această situaţie nu are nimic cu îngrădirea libertăţii de exprimare. „Asta nu este treaba unei redacţii să se ocupe de vizitatori, cine sunt, de unde sunt. Internetul e liber. E treaba celor de la SIS să verifice aceste informaţii. Dar e de menţionat că acest lucru este în detrimentul UNIMEDIA. În momentul în care vizitatorii o să afle că aţi oferit adresele IP şi informaţiile solicitate SIS-ului, există riscul să renunţe sa mai viziteze site-ul şi / sau să posteze anumite comentarii”, a mai adăugat Val Butnaru.

Şi cei de la Pro TV Chişinău sunt de părere că în asemenea situaţii trebuie respectată buchia legii. „Dacă ne-am pomeni într-o atare situaţie noi ne-am supune legii pentru că nu avem de ales. Asta este ţara în care trăim, dar cred că în orice ţară s-ar proceda la fel. Dacă avocaţii spun că trebuie să oferim aceste informaţii noi nu avem altceva de făcut decât să mergem strict pe buchia legii”, a declarat pentru UNIMEDIA Corneliu Durnescu, producător general Ştirile Pro TV Chişinău.

New Media Group, compania ce deţine în acest moment portalul de ştiri UNIMEDIA, nu a oferit până în acest moment nicio informaţie structurilor statului în acest sens şi va răspunde oficial la această solicitare în conformitate cu legislaţia, când va primi o adresare în acest sens de la Procuratura Generală, în care va ţine cont de protejarea vizitatorilor UNIMEDIA. În acest sens, UNIMEDIA face apel către toţi vizitatorii săi să-şi înregistreze nick-urile, să fie în continuare activi în comentarea ştirilor ce apar pe portal, dar fără a ataca / discrimina alte persoane pe baza de naţionalitate, rasă, etnie, religie, gen sau opţiune sexuală şi fără a incita la violenţă.

http://www.unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=newsbyid&id=5286

NICIUN COMENTARIU

  1. Nu ma mai mira nimic.Sri-ul a devenit un fel de Gestapo modern, in slujba conducatorului iubit…deci, asa cum va spuneam, sa traiti bine.Virgilia, Geneva

LĂSAȚI UN MESAJ