CRIMELE Comunismului: Troica Speciala a NKVD din RASSM ordona uciderea a câte 200-300 de persoane la o ședință!

0
74

„Și rușii și moldovenii români au suferit în egală măsură de pe urma activității regimului comunist totalitar. Totodată, este necesar să facem precizarea că românii moldoveni aveau încă un cap de acuzare datorită naționalismului de care dădeau dovadă”. Acestea sunt declarațiile lui Igor Cașu, vicepreședintele comisiei pentru condamnarea crimelor regimului totalitar comunist.

Potrivit lui, comisia analizează în această perioadă arhivele secrete ale mai multor instituții de stat, inclusiv cea a Ministerului de Interne. „Avem date care confirmă faptul că în anul 1941 de pe teritoriul R. Moldova de acum au fost deportate 20 mii de persoane, în timp ce în anul 1949 – cca 36 mii de persoane. Totodată, avem și acte care confirmă că cca 95 mii de persoane au fost deportate în total în acea perioadă.

Făcând diferența, putem concluziona că nu avem niciun fel de informații despre ce s-a întâmplat cu restul de 40 de mii de persoane”, a mai precizat acesta în cadrul conferinței de presă desfășurată astăzi la miezul zilei.

„Am depistat în arhivele MAI câteva mii de dosare, care se referă la condamnarea persoanelor ce au colaborat cu autoritățile românești și cele germane (numiți culaci sau colaboraționiști). Proveniența socială a acestora este variantă. Aceștia erau în special din rândul țăranilor simpli. Referitor la componența etnică, o estimare arată că jumătate erau moldoveni de originle românească. Restul erau de origine ucraineană, ruși, chiar și găgăuzi. Noi nu suntem de acord ca aceștia să fie numiți trădători. Ei au fost mai degrabă victime ale timpului în care au trăit”, au mai precizat membrii comisiei de condamndarea a crimelor regimului totalitar comunist.

Referindu-se la arhivele ministerului de interne, membrii comisiei spun că au descoperit până în acest moment zeci de dosare și procese verbale ale Troicii Speciale (n. r. Troicile NKVD au fost, în istoria sovietică, comisii formate din trei persoane însărcinate cu ceeea ce se numeşte astăzi pedapsa extrajudiciară [внесудебная расправа, внесудебное преследование]. Troicile au fost introduse ca un organ paralel cu sistemul oficial legal pentru pedepsirea rapidă a elementelor antisovietice.) „Potrivit datelor, majoritatea verdictelor Troicii Speciale din RASSM(Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească) se terminau cu sintagma – Rastreleati (împușcat). Foarte puține dosare din cele care au ajuns pe masa troicii speciale au avut altă concluzie decât cea menționată mai sus. Există procese verbale care arată că aceste ședințe ale Troicii puteau avea loc de 2-3 ori pe zi, iar în cadrul lor peste 200-300 de persoane erau condamnate extrajudiciar la moarte”, a precizat Gheorghe Cojocaru, președintele comisiei pentru studierea crimelor comunismului.

Membrii comisiei pentru condamnarea regimului comunist totalitar au precizat că statul oferă acces către toate documentele necesare pentru defășurarea studiului și că ultimii nu întâmpină nicio piedică în acest sens. „În curând urmează să fie analizate și arhivele SIS, instituție care la fel s-a arătat deschisă în a colabora cu privire la analiza activității regimului comunist” au conchis membrii comisiei.

UNIMEDIA precizează că autoritățile moldovene au aprobat săptămâna trecută desecretizarea arhivelor din perioada anilor 1974-1984 și 1985-1991.

Sursa: UNIMEDIA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ