Unioniștii pragmatici și Mihai Ghimpu

0
86
Basarabia Eminescu
  1. Unioniștii pragmatici și Mihai Ghimpu

Aud de multe ori persoane care zic că și ei sunt unioniști. DAR…

După acest dar, de cele mai multe ori apar apeluri la imposibilitatea realizării Unirii, la obiective care trebuiesc îndeplinite înainte (să scăpăm de comuniștii de la putere, să atingem vectorul european, să nu câștige Dodon, să scăpăm de Dodon, să scăpăm de Pahotniuc, să facem ordine la noi acasă etc., etc.). Ei de regulă pretind că sunt unioniști, dar pragmatici. Așa zicea și Filat că e (zicea, că acuma nu mai zice nimic, nici despre bătăile pe care le primea la închisoare, nici despre afacerile de miliarde în care a fost implicat). Dar să nu ne înșelăm: aceștia nu sunt unioniști pragmatici. Cel mult, dacă vrem să le ascultăm opiniile, pot fi catalogați drept unioniști perverși.
Unioniștii pragmatici sunt aceia care își văd interesul: Unirea, și nu precupețesc niciun efort pentru a-l îndeplini, și nu se opresc din cauza niciunui obstacol care le stă în cale.

http://www.timpul.md/articol/unionitii-pragmatici-i-mihai-ghimpu–106111.html

 

  1. Guvernul României și al Republicii Moldova se vor reuni în ședință comună la Piatra-Neamț

Pe 23 martie 2017 ”Municipiul Piatra Neamţ va găzdui o şedinţă bilaterală a guvernelor din România şi Republica Moldova. Suntem onoraţi, şi cred că nu este un cuvânt prea mare, că Guvernul României a ales ca această şedinţă să aibă loc la Piatra Neamţ. Este o cinste şi o onoare”, a spus azi într-o conferința de presă domnul Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

http://www.ziarpiatraneamt.ro/guvernul-romaniei-si-al-republicii-moldova-se-vor-reuni-sedinta-comuna-la-piatra-neamt

 

  1. Înfrățirea între localitățile din România și Republica Moldova, avantaj în alocarea de granturi

Gheorghe Ciobanu, expert în proiecte din municipiul Botoșani a prezentat primarilor, conducătorilor instituțiilor subordonate Consiliului raional Drochia și ai serviciilor deconcentrate oportunitățile Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020. Ședința de lucru a avut loc pe 10 martie, în incinta Consiliului raional Drochia, transmite InfoPrut, preluat de Romanian Global News.

Persoanele, mărfurile și capitalul trebuie să fie în circulație permanentă; stabilirea unei cooperări durabile și de încredere între parteneri; înfrățirea dintre localități constituie un avantaj; argumentarea necesității de finanțare a proiectului trebuie să fie una concludentă; grup de lucru consolidat, format din specialiști competenți și profesioniști din diferite domenii sunt câteva dintre aspectele menționate de specialistul din România în ceea ce privește depunerea de proiecte în cadrul Programului Operațional.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/economic–social/24269-2017-03-15-10-06-55.html

 

  1. GEORGE DAMIAN: PROIECTUL PROPAGANDISTIC ,,MOLDOVA NU E ROMÂNIA”

O altă slăbiciune majoră a planului în cauză este reprezentată de ignorarea factorului lingvistic. Planul nu menționează în ce limbă vor fi transmise mesajele preconizate și pare să pornească de la ipoteza că limba de comunicare va fi rusa – o altă eroare în condițiile în care dezbaterile politice de la Chișinău sunt dominate evident de limba română. Nu în ultimul rând trebuie observată dimensiunea cvasi-militară a planului: instruirea unei trupe care să răspundă la comenzile unui centru de coordonare conform unui set de teze ideologice fixe – o altă dovadă a faptului că autorii, în ciuda biografiei afișate (un istoric, un ziarist și un blogger) nu prea înțeleg publicistica online de factură occidentală sau că și-o închipuie ca fiind în mare măsură asemănătoare cu cea din Rusia.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/analize-interviuri/24273-2017-03-15-10-23-35.html

 

  1. Despre eşecul lui Dodon, şocul Uninominal şi ruperea relaţiilor cu Rusia

Republica Moldova a făcut un gest fără de precedent în ultimii 25 de ani: a luat act de abuzurile Federaţiei Ruse împotriva cetăţenilor moldoveni şi a impus oficialilor de dincolo de Prut să nu se mai deplaseze în Federaţia Rusă. Poziţia guvernului este diametral opusă celei avute de Igor Dodon, care preferă să mimeze slugărnicia faţă de Moscova, în detrimentul statului ce îl reprezintă.

Eşecul lui Igor Dodon – un preşedinte fără de ţară Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, înregistrează eşec după eşec, atribuţiile sale, şi aşa restrânse de constituţie, fiind şi mai restrânse de către Parlament şi de Cetăţenii Republicii Moldova. Întâi să vedem contextul: Igor Dodon a devenit preşedinte pentru că tabăra “pro-Dodon” a fost mai motivată decât tabăra „anti-Dodon”. Asta pentru că votanţii nu au fost decât „pentru” şi „împotriva” lui, iar prezenţa contracandidaţilor a fost una de umplutură. Voturile „pentru Igor Dodon” la limită s-au impus şi asta pentru că furtul dovedit a peste un miliard de euro, pus ulterior pe umerii cetăţenilor, a convins pe mulţi să nu se mai prezinte la urne. Deşi în mod normal un candidat cât de cât serios ar fi trebuit să adune suficiente voturi, cu atât mai mult cu cât nu a dispus de un contracandidat serios, Igor Dodon nu a reuşit să facă acest lucru decât la limită. Mai pe scurt: aproape jumătate din cetăţenii Republicii Moldova au preferat să menţină hoţii la putere decât să accepte venirea lui Igor Dodon.

http://adevarul.ro/moldova/politica/despre-esecul-dodon-socul-uninominal-ruperea-relatiilor-rusia-1_58c991ba5ab6550cb85cb613/index.html

 

  1. Mai mulţi turişti anul acesta decât anul tecut în aceeaşi perioadă

Cele mai multe sosiri ale turiştilor străini cazaţi in structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au provenit din Germania (14,8 mii), Israel (14,4 mii), Italia (14,3 mii), Republica Moldova (9,6 mii), Franţa (8,9 mii).

http://www.zvj.ro/articole-43257-Mai+mul++i+turi++ti+anul+acesta+decat+anul+tecut+in+aceea++i+perioad.html

 

  1. Modificarea Legii cetăţeniei române pentru basarabeni, discutată la București

Deputatul Constantin Codreanu, Preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor, a avut o întrevedere cu Andrei Tinu, Preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC). În cadrul acesteia, cei doi oficiali au trecut în revistă problematica legată de legislaţia în domeniu şi procedurile de redobândire sau acordare a cetăţeniei române.

Constantin Codreanu şi Andrei Tinu au căzut de acord asupra necesităţii completării şi modificării cadrului legislativ în materie de cetăţenie, precum şi asupra necesităţii suplimentării personalului ANC nevoit să facă faţă unui număr crescând de cereri privind redobândirea cetăţeniei române.

http://independent.md/modificarea-legii-cetateniei-romane-pentru-basarabeni-discutata-la-bucuresti/

 

  1. Ce spune MAE-ul Rusiei despre România? Strategia comunicării diplomaţilor ruşi 2003-2017

MAE-ul rus încearcă să utilizeze anii de aniversare (125, 130 şi 135 ani de relaţii diplomatice) pentru a-şi reactiva relaţiile cu România. Acoperirea informaţională acestor evenimente creşte exploziv (între 300% şi 500% în anul aniversării). Totodată, cu excepţia anului 2008, activitatea MAE-ului scade brusc (căderi de 54% şi 71%). Excepţia e datorată anului 2009, când MAE-ul rus a emis numeroase comunicate privind vizita Ministrului Diaconescu la Moscova, a comentat retorica anti-rusă a preşedintelui Băsescu în campania electorală din România. Per general, în anii de aniversare, MAE-ul rus oferă mai multă atenţie informaţională României. E o creştere temporară, utilizată ca motiv pentru o comunicare diplomatică şi publică mai activă cu instituţiile publice şi societatea românească. Altfel spus, Rusia mimează comportament constructiv pentru a pune în discuţie alte subiecte.
http://adevarul.ro/international/rusia/ce-spune-mae-ul-rusiei-despre-romaniaa-strategia-comunicarii-diplomatilor-rusi-2003-2017-1_58c919295ab6550cb8592606/index.html

 

  1. PSRM critică deputații de la București: „Nu încetează să privească Moldova ca pe o viitoare anexă teritorială la România Mare”

„De 25 de ani, statul român a încercat prin toate căile posibile, politice, diplomatice, educaționale, culturale, propagandistice, mediatice să inducă ideea că statul moldovenesc are un caracter temporar, moldovenii nu există ca popor, iar țara noastră urmează să se alipească, prin unire, la România. Asemenea declarații au fost lansate la cel mai înalt nivel politic, de președinți, prim-miniștri, deputați. În pofida faptului că diferite formațiuni politice moldovenești au atenționat colegii din România să-și tempereze ambițiile și să nu afișeze pretenții teritoriale, lucrurile practic nu s-au schimbat”, se arată într-un comunicat remis de PSRM.
Socialiștii se arată deranjată și de faptul că nu a primit un răspuns atunci când Igor Dodon i-a adresat o scrisoare preşedintelui României, Klaus Iohannis, cu îndemnul să nu sprijine acţiunile şi declaraţiile unioniste.

http://independent.md/psrm-critica-deputatii-de-la-bucuresti-nu-inceteaza-sa-priveasca-moldova-ca-pe-o-viitoare-anexa-teritoriala-la-romania-mare/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ