UNIRE ÎN 2018, DISTRIBUIȚI!

0
340

 

 1. În capitală continuă manifestațiile dedicate Zilei Unirii Basarabiei cu România

Potrivit unui comunicat al Partidului Liberal, de dimineață tineretului liberal a organizat un flashmob în fața Primăriei.

Aceștia au înaintat un demers primarului Chirtoacă prin care cer redenumirea bulevardului Moscovei în bulevardul Unirii.

De asemenea, la ora 18:00 va avea loc un concert ”Uniți pentru Unire”, la Teatrul ”Ginta Latină” din Chișinău, unde sunt așteptați toți doritorii.

Totodată, la inițiativa ODIP și Congresului Profesorilor, astăzi, 27 martie, pe zeci de instituții de învățământ din Republica Moldova vor fi arborate tricoloare de minim zece metri.

http://unimedia.info/stiri/video-In-capitala-continua-manifestatiile-dedicate-zilei-unirii-basarabiei-cu-romania-130340.html

 

 1. Unirea Basarabiei cu România a fost sărbătorită în Parcul „Constantin Stere” Bucov

În continuarea activităţilor începute de delegaţia Consiliului Judeţean Prahova  în Republica Moldova , cu prilejul aniversării a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, luni 27 martie 2017, în Parcul Memorial Constantin Stere  au avut loc o serie de manifestări culturale dedicate promovării identităţii naţionale, valorilor tradiţionale şi spiritualităţii româneşti. Activităţile au debutat cu alocuţiuni susţinute de reprezentanţi ai administraţiei publice locale, parlamentari de Prahova, oameni de cultură, continuând cu depuneri de flori pe Aleea Scriitorilor şi la statuia patriotului, savantului şi scriitorului Constantin Stere.

https://gazetaph.ro/unirea-basarabiei-cu-romania-a-fost-sarbatorita-in-parcul-constantin-stere-bucov/

 

 1. Acțiune la Ambasada Rusiei, de Ziua Unirii Basarabiei cu România: „Autoritățile Federației Ruse au obligația să ceară scuze tuturor familiilor celor care au avut de suferit în urma deportărilor”

Aproximativ 20 de membri ai Organizației de Tineret a Partidului Mișcarea Populară s-au prezentat luni, 27 martie, la sediul Ambasadei Federației Ruse din București, pentru a-i transmite un mesaj președintelui Vladimir Putin, cu ocazia Zilei Unirii Basarabiei cu România.

Tinerii au vrut să înmâneze angajaților ambasadei o scrisoare deschisă adresată președintelui Putin, dar și o hartă a lagărelor în care au fost deportați românii din Basarabia și Bucovina de Nord.

http://www.activenews.ro/stiri-basarabia/Actiune-la-Ambasada-Rusiei-de-Ziua-Unirii-Basarabiei-cu-Romania-%E2%80%9EAutoritatile-Federatiei-Ruse-au-obligatia-sa-ceara-scuze-tuturor-familiilor-celor-care-au-avut-de-suferit-in-urma-deportarilor-142217

 

 1. Bacău: Schimb de experiență între ministerele tineretului și sportului din România și Republica Moldova organizat de UNICEF

Reprezentanța UNICEF în România organizează în perioada 27 – 28 martie, la Bacău, un schimb de experiență între Ministerul Tineretului și Sportului din România și Republica Moldova, Sandie Blanchet apreciind că este esențial ca factorii de decizie să înțeleagă ce se întâmplă în timpul adolescenței pentru a putea a putea sprijini tinerii să se dezvolte la capacitatea maximă.

http://www.agerpres.ro/social/2017/03/27/bacau-schimb-de-experienta-intre-ministerele-tineretului-si-sportului-din-romania-si-republica-moldova-organizat-de-unicef-14-25-02

 

 1. Partid de la Chișinău: Procesul Unirii a început deja

„Parlamentul din 2018 trebuie să devină Parlamentul Unirii”, susține Ana Guțu, liderul partidului DREAPTA. Declarația a fost făcută în cadrul conferinței de presă cu tema „99 de ani de la votarea Unirii Basarabiei cu România”.

http://infoprut.ro/46822-partid-de-la-chisinau-procesul-unirii-inceput-deja.html

 

 1. Un tricolor de 100 de metri a fost întins de Ziua Unirii la Chișinău

Ziua Unirii a fost marcată cu adevărat special în acest an la Chișinău. Un tricolor imens de 100 de metri lungime a fost desfășurat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, duminică 26 martie. Astfel, unioniștii de la AO „Onoare, Demnitate și Patrie” (ODIP). au sărbătorit 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, transmite Romanian Global News.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/eveniment/24372-2017-03-27-07-22-38.html

 

 1. 27 Martie- o zi evidențiată de localitățile Văsieni și Ulmu din Ialoveni

În localitățile Văsieni și Ulmu din raionul Ialoveni,  ziua de 27 martie a fost evidențiată prin organizarea a două evenimente frumoase!

În incinta Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” și a  Gimnaziului din Văsieni au fost organizate  activități cu privire la 27 martie, „Ziua Unirii Basarabiei cu Romănia”!

În cadrul acestor evenimente s-au recitat poezii și s-au interpretat cântece patriotice  ale neamului românesc.

http://vox.publika.md/social/27-martie-o-zi-evidentiata-de-localitatile-vasieni-si-ulmu-din-ialoveni-528284.html

 

 1. ”Petrecere culturală” la Monumentul Eroilor de Ziua Unirii Basarabiei cu România

”Luni 27 martie, ora 19.00 vom sărbători la Bistriţa 99 de ani de la Unirea Republicii Moldova cu România la Monumentul Eroilor din Piaţa Petru Rareş. Sperăm să fie o petrecere culturală pe cinste! Vom cânta cântece patriotice și vom spune poezii. Chiar dacă sună demodat, o să vedeți că o să fie ceva diferit și frumos! Vă așteptăm!”, este invitația făcută de prof. Florin I. Bojor pentru ziua de luni 27 martie.

http://www.timponline.ro/petrecere-culturala-monumentul-eroilor-ziua-unirii-basarabiei-romania/

 

 1. Victor Negrescu: În 2018 să ne asumăm un proiect comun cu Republica Moldova

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a propus, luni, ca anul 2018, în contextul marcării Centenarului Marii Unirii, să fie şi anul asumării unui proiect comun, acela de a convinge partenerii europeni să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova. „Eu nu cred că putem privi Centenarul în absenţa discuţiei şi despre viitorul european al R. Moldova şi al preşedinţiei României a Consiliului. (…) Eu cred că o perspectivă de viitor pentru toţi ar putea fi aceea ca, într-adevăr, 2018 să fie momentul în care ne asumăm un proiect comun, acela de a convinge partenerii europeni să înceapă negocierile de aderare cu R. Moldova. Cred că se poate face acest lucru, mai ales dacă cuplăm 2018 cu începutul lui 2019 când avem preşedinţia Consiliului Uniunii Europene”, a precizat el în cadrul mesei rotunde „România şi Republica Moldova în contextul Centenarului” organizată de Departamentul Centenar din cadrul Guvernului României.

http://www.stiripesurse.ro/victor-negrescu-in-2018-sa-ne-asumam-un-proiect-comun-cu-republica-moldova_1187807.html

 

 1. Partidul Liberal Reformator vrea reîntregirea celor două state românești în Anul Centenarului Unirii

Partidul Liberal Reformator din Republica Moldova, în acord cu Partidul Alianța Liberalilor și Democraților din România își propun să creeze în Anul Centenarului Unirii care începe astăzi, un model de colaborare politică supusă unui singur scop: crearea de condiții politice, economice, sociale și spirituale de reîntregire cât mai grabnică a celor două state românești.

Partidul Liberal Reformator subliniază că reîntregirea trebuie văzută astăzi, ca și la 1918, ca pe o misiune de salvare a populației Republicii Moldova.

http://unimedia.info/stiri/partidul-liberal-reformator-vrea-reintregirea-celor-doua-state-romanesti-in-anul-centenarului-unirii-130367.html

 

 1. Comunicat de presă – Deputat Angel Tîlvăr (PSD Vrancea)

Aniversarea momentului istoric în care Sfatul Țării din Basarabia a hotărât unirea cu România reprezintă o mare sărbătoare pentru români, oriunde s-ar afla ei în lume, și o oportunitate de a reflecta asupra asupra trecutului și viitorului nostru. Decizia din 1918 a însemnat un prim și foarte important pas în formarea României Mari, un reper esențial în afirmarea noastră ca națiune europeană împlinită, demnă și puternică.

Sprijinul pe care România l-a acordat și trebuie să îl acorde în continuare Republicii Moldova este unul consistent și consecvent.

http://www.agerpres.ro/comunicate/2017/03/27/comunicat-de-presa-deputat-angel-tilvar-psd-vrancea–18-36-24

 

 1. Proiectul unionist „Centenar 2018 Neamț”, demarat

Inspectoratul Școlar Județean Neamț, în parteneriat cu Asociaţia Profesorilor de Istorie din Neamț şi Complexul Muzeal Neamț, a demarat un amplu proiect educațional denumit  „CENTENAR 2018 NEAMȚ”.

http://infoprut.ro/46818-proiectul-unionist-centenar-2018-neamt-demarat.html

 

 1. Deputatul PMP, Cătălina Bozianu, a sărbătorit unirea Basarabiei la Chișinău

În acest sfârşit de săptămână, am avut onoarea de a face parte din echipa de parlamentari, aleşi locali şi lideri ai PMP, condusă de preşedintele executiv Eugen Tomac, care a vizitat Republica Moldova. Am ales să marcăm 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara ducându-ne noi la fraţii noştri. Am vrut să confirmăm, astfel, faptul că reprezentăm singurul partid care şi-a asumat deschis unirea cu Republica Moldova ca proiect naţional al românilor, pentru că avem convingera că nu vom fi un popor împlinit până ce nu ne vom regăsi împreună, ca cetăţeni ai aceleiaşi ţări.

http://www.observatorulph.ro/politic/77695-deputatul-pmp-catalina-bozianu-a-sarbatorit-unirea-basarabiei-la-chisinau

 

 1. 27 Martie 1918 – Unirea Basarabiei cu Ţara-Mamă, sărbătoare naţională a românilor

Cei 99 de ani de la unirea Basarabiei cu Țara-Mamă vor fi marcați, astăzi, de la ora 14.00, și la Şcoala Gimnazială „George Coşbuc“ 23 August, de către Societatea de Ştiinţe Istorice din România, filiala Constanţa și instituția de învățământ gazdă.

Moderator al conferinței „27 Martie 1918 – Unirea Basarabiei cu Ţara-Mamă, sărbătoare naţională a românilor“ va fi directorul școlii, prof. Magdalena Iacob, iar invitat al evenimentului, prof. univ. dr. Stoica Lascu, preşedinte al filialei de la mare a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România. Loc de întâlnire pentru rememorarea acestui eveniment este Biblioteca Şcolii Gimnaziale „George Coşbuc“.

http://www.ziuaconstanta.ro/stiri/cultura/27-martie-1918-unirea-basarabiei-cu-tara-mama-sarbatoare-nationala-a-romanilor-627261.html

 

 1. Ministru de la Chișinău, participant la Maratonul Nisipului din România: „Alerg pentru Unire”

Ministrul Mediului de la Chișinău, Valeriu Munteanu, a alergat pentru Unire în România, în cadrul Maratonului Nisipului, organizat la Constanța.

http://infoprut.ro/46812-ministru-de-la-chisinau-participant-la-maratonul-nisipului-din-romania-alerg-pentru-unire.html

 

 1. Horă în centrul Clujului: Studenţii din Republica Moldova au marcat Ziua Unirii Basarabiei cu România

Un grup de studenţi din Republica Moldova a încins, luni, pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca o horă pentru marcarea împlinirii a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, transmite corespondentul MEDIAFAX. Peste 25 de tineri din Republica Moldova s-au adunat, luni, pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca şi s-au prins în horă.

https://www.monitorulsv.ro/Ultima-ora/2017-03-27/Hora-in-centrul-Clujului-Studentii-din-Republica-Moldova-au-marcat-Ziua-Unirii-Basarabiei-cu-Romania

 

 1. Partidul Liberal va lansa o campanie de colectare de semnături pentru Unirea Republicii Moldova cu România

Partidul Liberal din Moldova anunţă că va lansa în curând o campanie de colectare de semnături pentru Unirea Republicii Moldova cu România. În acest sens, liberalii au constituit duminică, 26 martie, un grup de iniţiativă.

http://adevarul.ro/moldova/actualitate/partidul-liberal-lansa-campanie-colectare-semnaturi-unirea-republicii-moldova-romania-1_58d8b5295ab6550cb8b66446/index.html

 

 1. Scrisoare din Republica Moldova, despre Unirea Basarabiei cu România: Nu vom uita ziua înălțătoare de 27 martie 1918. Poate dă Dumnezeu și vom fi iarăși uniți

În ciclul de articole „Scrisoarea săptămânii”, site-ul Timpul.md publică un articol intitulat „Nu vom uita ziua înălțătoare de 27 martie 1918”.

„A mai trecut un an și vor mai trece, dar nicicând nu vom uita ziua înălțătoare – ziua istorică de 27 martie 1918 când poporul basarabean a spus într-un glas „Vrem unirea cu Țara-Mamă – România”. În perioada cea mai grea când Europa era zbuciumată de conflicte și război, tot poporul român s-a unit la Marea Adunare de la Alba Iulia și a făcut Unirea României.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/international/scrisoare-din-republica-moldova–nu-vom-uita-ziua-inaltatoare-de-27-martie-1918–poate-da-dumnezeu-si-vom-fi-iarasi-uniti-444718

 

 1. Urmaşa unui mare unionist de la 1918: „Voi urma chemarea sângelui şi voi lupta pentru unirea Basarabiei cu România“

La 27 martie 1918, Sfatul ţării din Republica Moldova a votat pentru unirea Basarabiei cu România. Unul dintre marii unionişti a fost Daniel Ciugureanu, cel care a început din 1908 să sădească în sufletele basarabenilor ideea de a readuce Basarabia în vechile graniţe. O urmaşă a lui, Diana Zlatan Ciugureanu, îi duce mai departe visul.
Profesor de limba română şi de latină, dar şi om de televiziune, basarabeanca vine des în România, la „fraţi“, aşa cum spune ea. A aflat târziu că provine din neamul celor care au făcut unirea. „Sunt nepoată de pe verişor drept. Străbunelul meu de pe linia mamei, Ion Ciugureanu, era verişor cu Daniel Ciugureanu şi taţii lor erau fraţi“, explică ea relaţiile de rudenie cu marele unionist. Femeia mărturiseşte că în familia ei nu s-a discutat niciodată despre Daniel Ciugureanu.

http://adevarul.ro/locale/constanta/urmasa-unui-mare-unionist-1918-voi-urma-chemarea-sangelui-lupta-unirea-basarabiei-romania-1_58d7a4f25ab6550cb8b0d472/index.html

 

 1. Mihai Gribincea: Problema unirii Basarabiei cu România e foarte politizată, atât pe o parte, cât și alta a Prutului

Ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, a precizat, luni, că problema unirii Basarabiei cu România este foarte politizată, atât pe o parte, cât și alta a Prutului, în contextul în care Basarabia anului 1918 a dispărut ca entitate politico-juridică.

http://www.agerpres.ro/politica/2017/03/27/mihai-gribincea-problema-unirii-basarabiei-cu-romania-e-foarte-politizata-atat-pe-o-parte-cat-si-alta-a-prutului-15-54-19

 

 1. Bunătăți din Basarabia, la Târgu Jiu

Ziua României cu Basarabia a fost marcată cu mult fast la Târgu Jiu! Zeci de studenți basarabeni de la Universitatea „Constantin Brâncuși” au organizat mai multe evenimente pentru ca această zi să nu treacă neobservată. Bucate tradiționale, muzică și zeci de baloane în culorile tricolorului lansate spre cer. De asta au avut parte cei prezenți în centrul orașului. Ieri s-au împlinit 99 de ani de la unirea României cu Basarabia.

http://www.radiotargujiu.ro/147451/stiri-din-locale-din-targu-jiu-gorj/stirile-locale-radio-targu-jiu/foto-bunatai-din-basarabia-la-targu-jiu.html

 

 1. Festivalul Cultural „Basarabia”, săptămâna aceasta, la Suceava

Grupul de Iniţiativă al Românilor din Basarabia – GIRB derulează, în perioada 27 – 31 martie, cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Cultural „Basarabia”, proiect naţional care se desfăşoară în marile centre universitare din România de către asociaţiile studenţilor basarabeni, cu scopul de a sărbători 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

https://www.monitorulsv.ro/Ultima-ora-local/2017-03-27/Festivalul-Cultural-Basarabia-saptamana-aceasta-la-Suceava

 

 1. Klaus Iohannis a promulgat legea prin care Ziua Unirii Basarabiei cu Romania este declarata sarbatoare nationala

‘Sfatul Tarii de la Chisinau a hotarat, pe 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu Romania. Acest act istoric a deschis procesul Marii Unirii, finalizat cu Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918, cand romanii din Transilvania, Banat, Maramures si Crisana au decis, la randul lor, Unirea cu tara, evenimentul de constituire a statului roman modern al carui centenar il vom sarbatori anul viitor. (…) In acelasi timp, Romania ramane pe deplin angajata in sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova. Integrarea europeana a Republicii Moldova reprezinta, conform Strategiei Nationale de Aparare a Tarii, un obiectiv national de politica externa, acesta fiind asumat formal inclusiv in Declaratia privind instituirea unui Parteneriat Strategic intre Romania si Republica Moldova pentru integrarea europeana a Republicii Moldova din anul 2010’, se precizeaza in comunicat.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21684734-klaus-iohannis-promulgat-legea-prin-care-ziua-unirii-basarabiei-romania-este-declarata-sarbatoare-nationala.htm?nomobile=

 

 1. Făuritorii unirii Basarabiei cu România, pomeniţi la Patriarhie

Făuritorii unirii Basarabiei cu România au fost pomeniţi luni la Catedrala Patriarhală. Slujba Parastasului a fost oficiată de Părintele Arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod.

http://infoprut.ro/46820-fauritorii-unirii-basarabiei-cu-romania-pomeniti-la-patriarhie.html

 

 1. Brașov: Un steag de 100 de metri, desfășurat în Piața Sfatului, la împlinirea a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Un steag tricolor de 100 de metri lungime și cinci metri lățime, confecționat la Chișinău, a fost desfășurat luni, în Piața Sfatului, de câteva zeci de tineri români și basarabeni, studenți în Brașov.

http://www.agerpres.ro/social/2017/03/27/brasov-un-steag-de-100-de-metri-desfasurat-in-piata-sfatului-la-implinirea-a-99-de-ani-de-la-unirea-basarabiei-cu-romania-19-25-11

 

 1. Studenții basarabeni au marcat Ziua Unirii printr-o horă în centrul Clujului

Un grup de studenţi din Republica Moldova a încins, luni, pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca o horă pentru marcarea împlinirii a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, transmite MEDIAFAX.

Peste 25 de tineri din Republica Moldova s-au adunat, luni, pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca şi s-au prins într-o horă având ca fundal sonor cântece vechi şi noi din Basabaria, câteva fete fiind îmbrăcate cu ie tradițională.

„Sărbătorim 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România şi celebrăm acest moment istoric printr-o horă în centrul Clujului. Vom lua şi trecători în hora noastră”, a declarat Cristina Clima, vicepreşedinte al Grupului de Iniţiativă Basarabeană (GIB) Cluj-Napoca, asociaţie care numără peste 3.000 de membri, elevi şi studenţi din Republica Moldova.

http://diez.md/2017/03/27/studentii-basarabeni-au-marcat-ziua-unirii-printr-o-hora-centrul-clujului/

 

 1. Festivalul Cultural Basarabia – 99 ani de la Marea Unire

La 27 martie 2017 se împlinesc 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, primul pas spre Marea Unire de la 1918. Timp de 5 zile, Asociația Studenților Basarabeni din Craiova a organizat o serie de evenimente culturale pentru a aduce în actualitate importanța istorică a acestei zile. Festivalul Cultural Basarabia – 99 ani de la Marea Unire a reunit tineri din Republica Moldova prezenți la studii la Craiova, iubitori de tradiții românești păstrate de o parte și de alta a Prutului în acțiuni culturale amprentate de cel mai puternic sentiment resimțit de generații: românismul. Astăzi, 27 martie 2017 în Piața William Shakespeare din centrul Craiovei va fi prezentată expoziția de imagini cu peisaje din Republica Moldova, iar de la ora 12.00, tinerii basarabeni împreună cu tinerii timoceni din Craiova vor participa la o reuniune științifică sub genericul ”Redescoperim Istoria” la Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”.

http://romaniaregional.ro/2017/03/27/festivalul-cultural-basarabia-99-ani-de-la-marea-unire/

 

 1. Istoricul Virgiliu Pâslariuc: Unirea nu se produce cu bagheta magică și trebuie înfăptuită pe baze democratice

La 27 martie 1918, Sfatul Țării vota Unirea Basarabiei cu România. La 99 de ani de la evenimentul istoric, unirea rămâne un subiect actual pe ambele maluri ale Prutului. Evenimentul este considerat, mai degrabă, o reunificare, deoarece provincia fusese ruptă de Moldova şi alipită Rusiei, cu peste un secol înainte, în anul 1812.

http://www.timpul.md/articol/istoricul-virgiliu-paslariuc-unirea-nu-se-produce-cu-bagheta-magica-i-trebuie-infaptuita-pe-baze-democratice-106957.html

 

 1. Eveniment important la Huși: “Unirea Basarabiei cu România – 99 de ani”

În fața unui public numeros, sâmbătă, a avut loc simpozionul “Unirea Basarabiei cu România – 99 de ani”. Invitații evenimentului, veniți atât din țară, cât și din Republica Moldova, au subliniat semnificația momentului istoric.

http://obiectivvaslui.ro/eveniment-important-la-husi-unirea-basarabiei-cu-romania-99-de-ani/

 

 1. La Chișinău, dar și alte localități din Moldova sunt organizate evenimente care vin să marcheze Unirea

Unirea Basarabiei cu România de la 1918 este marcată luni, 27 martie, în mai multe orașe din Republica Moldova, unde au loc evenimente culturale.

La Chișinău, marcarea zilei de 27 martie a început, fața Primăriei Capitalei, cu un flashmob al tinerilor liberali. Aceștia au propus ca Bulevardului Moscova din sectorul Râșcani al capitalei să fie redenumit în Bulevardul Unirii. Totodată Ministrul liberal al educației, Corina Fusu, a semnat o circulară potrivit căreia, în perioada 27-31 martie, în instituțiile de învățământ preuniversitar din ţară se va desfășura Săptămâna Educației Istorice. În această perioadă vor fi organizate activități dedicate marcării a 99 de ani de la adoptarea deciziei Sfatului Țării din 27 martie 1918 privind Unirea Basarabiei cu România.

http://www.allmoldova.com/ro/news/la-chisinau-dar-si-alte-localitati-din-moldova-sunt-organizate-evenimente-care-vin-sa-marcheze-unirea

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ