Unire la hotar: Republica Moldova şi România

0
106

 

  1. Veste bună pentru cetățenii români, inclusiv basarabeni, stabiliți în străinătate: Ar putea avea acces la pensiile din România

Cetățenii români din afara țării ar putea avea posibilitatea să efectueze plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii chiar dacă nu au domiciliul sau reședința în România. Acesta este un nou proiect de lege inițiat de deputatul Constantin Codreanu și înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaților din România, transmite Romanian Global News.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/economic–social/24499-2017-04-12-09-43-04.html

 

  1. Suntem moldoveni!

… sau din nou despre divizarea artificială între moldoveni şi români şi cei dintre noi care o fac. Revin periodic la acelaşi text şi aceeaşi idee.

Tot văd mesaje din partea unioniştilor în care încearcă separarea „românilor” de „moldoveni”. Chestia asta apare tot periodic şi nu aş vrea să cred că, din prostie sau din instigările altor forţe cointeresate, nu avem memorie şi nici nu ştim să ne urmărim propriul interes naţional.
1. Etnia majoritară din Republica Moldova este aceeaşi cu cea de peste Prut. Nu avem ce demonstra în plus aici. Au demonstrat-o academiile de ştiinţe, istoricii, faptele.
2. Numărul unioniştilor cuprinde şi etnia majoritară din Republica Moldova, dar şi un număr mai mic, din partea etniilor conlocuitoare.

http://www.timpul.md/articol/suntem-moldoveni—107654.html

 

  1. Unire la hotar: Republica Moldova şi România vor institui controlul comun la trecerea frontierei

Republica Moldova și România ar putea avea control comun la graniță. Guvernul moldovenesc a aprobat o decizie în acest sens și urmează să poarte negocieri cu România.

Astfel la hotar va fi instituit controlul comun al persoanelor, mijloacelor de transport și a mărfurilor.

https://crimemoldova.com/news/social/unire-la-hotar-republica-moldova-i-rom-nia-vor-institui-controlul-comun-la-trecerea-frontierei/

 

  1. Guvernul României va dona Ministerului Educaţiei din Republica Moldova încă 96 de microbuze

Astăzi, 12 aprilie, s-a semnat contractul prin care 96 de microbuze şcolare au fost donate de Guvernul României (reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice), Guvernului Republicii Moldova (reprezentat de către Ministerul Educației).

Donaţia a fost prevăzută în cadrul Memorandumului semnat pe 22 martie a.c., între guvernele celor două ţări, pentru acordarea de asistenţă în domeniul educaţiei, respectiv continuarea programului de donaţie de microbuze şcolare în scopul soluţionării situaţiilor celor mai dificile şi urgente din mediul rural al Republicii Moldova.

http://www.stiripesurse.ro/guvernul-romaniei-va-dona-ministerului-educatiei-din-republica-moldova-inca-96-de-microbuze_1190695.html

 

  1. Evenimente organizate la împlinirea a 560 de ani de la urcarea pe tron a lui Stefan cel Mare

Astăzi, 12 aprilie 2017, la Muzeul de Istorie din Suceava vor avea loc manifestări care marchează 560 de ani de la urcarea pe tron a Sfântului Voievod Stefan cel Mare. Astfel, în Sala Tronului vor fi expuse șase documente originale emise în timpul domniei lui Stefan cel Mare. Este vorba despre pergamente, patru emise la Suceava, în anii 1464, 1472, 1473 și 1487, și câte unul la Iași, din anul 1497, și Vaslui, din 1502. Patru dintre acestea au pecete originală în ceară. Tot astăzi, de la ora 10.00, la Muzeul de Istorie va avea loc o dezbatere pe tema Proiectului Festivalul International Stefa­nian, parte a Programului „Hai în Bucovina!”.

http://www.obiectivdesuceava.ro/local/evenimente-organizate-la-implinirea-a-560-de-ani-de-la-urcarea-pe-tron-a-lui-stefan-cel-mare/

 

  1. Exporturile moldovenești către UE au crescut cu aproximativ 7% în ultimii doi ani; România, principalul partener economic al Moldovei

România rămâne principalul partener economic al Republicii Moldova, urmată de alte țări din Uniunea Europeană, Italia şi Germania. La aceste concluzie au analiștii de la Expert-Grup în urma unui studiu, care arată că economia din Moldova a crescut după semnarea Acordului de Asociere.

http://unimedia.info/stiri/exporturile-moldovenesti-catre-ue-au-crescut-cu-aproximativ-7-in-ultimii-doi-ani-romania–principalul-partener-economic-al-moldovei-131352.html

 

  1. Reacția isterică a PSRM la invitația de a semna apelul împotriva inițiativei lui Plahotniuc

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova își reiterează poziția privind „neacceptarea categorică a inițiativei Partidului Democrat cu privire la trecerea la sistemul electoral uninominal”, dar „nu va contrasemna careva declarații semnate de PLDM, Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr” și Partidul Acțiune și Solidaritate, precum și alte partide care s-au compromis prin implicare la distrugerea țării, timp de opt ani de zile”. O declarație în acest sens a emis astăzi serviciul de presă al formațiunii, după ce mai mulți politicieni i-au îndemnat pe socialiști să se alăture apelului comun împotriva inițiativei lui Vlad Plahotniuc.

http://independent.md/reactia-isterica-psrm-la-invitatia-de-semna-apelul-impotriva-initiativei-lui-vlad-plahotniuc/#.WO5z87glGM9

 

  1. Transnistria se rupe total de Moldova: Decizia luată la Tiraspol

Drapelul Federaţiei Ruse va fi arborat pe teritoriul autoproclamatei republici transnistrene alături de propriul drapel separatist, rămas de pe vremea RSS Moldoveneşti, informează miercuri agenţia de presă rusă TASS.

Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de parlamentul separatist transnistrean miercuri, în lectură finală, scrie agerpres.ro.

http://www.stiripesurse.ro/transnistria-se-rupe-total-de-moldova-decizia-luata-la-tiraspol_1190783.html

 

  1. Curs gratuit de retorică pentru viitorii lideri ai Republicii Moldova

Institutul Cultural Român (ICR), în parteneriat cu Tinerii Moldovei, va desfășura la Chișinău, în perioada 22 – 26 aprilie, o Școală de Retorică. Cursurile sunt destinate tinerilor de până la 25 de ani, iar înscrierile se pot face pe site-ul tinerii.md până pe data de 17 aprilie.

http://infoprut.ro/46966-curs-gratuit-de-retorica-pentru-viitorii-lideri-ai-republicii-moldova.html

 

  1. Kazahstanul renunţă la alfabetul rusesc

Autorităţile kazahe au adoptat decizia de a trece la alfabetul latin. Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a anunţat că guvernului îi va reveni sarcina de a elabora un program de trecere la alfabetul latin, scrie meduza.io. Un standard unic al noului alfabet kazah în grafie latină, scrie Nazarbaev într-un articol publicat în ziarul „Егемен Казахстан”, va fi elaborat până la sfârşitul anului 2017.

http://www.jc.md/kazahstanul-renunta-la-alfabetul-rusesc/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ