UNIREA a-nceput la Bălți

0
173

 95 de ani de la votarea Moțiunii Adunării generale a Zemstvei districtului Bălți se împlinesc astăzi, 3 martie 2013. Importanța acestui eveniment istoric vine să ne reamintească și să ne întoarcă cu fața la adevărul proeminent, reliefând locul și rolul Bălțiului pe platforma pe care se dau bătăliile existențiale.

Prin valorificarea și promovarea veridică a acțiunilor ce-au dus la Unirea Basarabiei cu România în perioadă interbelică, distingem, în esență, la o simplă studiere a cadrului ce-a permis unificarea, faptul că unirea a-nceput la Bălți.

Dorită de marea majoritate a bălțenilor, impusă de cadrul natural, necesară și firească, unirea a fost cerută în unanimitate de către cei 20 de reprezentanți ai Zemstvei ținutului, ziua de 3 martie transformându-se într-o serbare neprevăzută: „HOTĂRÂM în numele ţinutului nostru Bălţi să ne unim din nou cu scumpa noastră ţară-mamă: România, voind să împărţim cu ea frăţeşte tot norocul şi nevoile noastre viitoare ca şi în vremurile Moldovei lui Ştefan cel Mare.
Această hotărâre nestrămutată şi sfântă a noastră rugăm să fie trimisă fără întârziere Sfatului Ţării din Chişinău, pentru ca acesta, ascultând glasul nostru, să hotărască în grabă în numele întregii ţări: sfânta, mântuitoarea, mult dorita şi veşnica noastră Unire cu ţara noastră mamă România, în care ne punem nădejdea, căci ca bună mamă ne va garanta frăţie deplină şi drepturile căpătate de norod prin revoluţia din 1917.”, acesta fiind un fragment stipulat în Moțiunea Adunării generale a Zemstvei.

De fapt, prin acest act a fost pusă prima piatră la temelia Marii Uniri. În acest mod, pronunțându-se primul în favoarea ei, Bălțiul a dat dovadă de maturitate, eliminând orice element al politicii expansioniste și demonstrând că de implicarea fiecăruia depinde viitorul, lucru valabil în deosebi atunci când sunt create premisele necesare.

Astfel, menținerea și-n prezent a flăcării românești la Bălți e absolut necesară, pentru că Bălțiul a fost, e și va rămâne oraș românesc prin nestăvilita dorință a majorității populației de a dobândi adevărul.

În acest sens, e important în a reaminti că o acțiune pentru a marca semnificativa dată de 3 martie 1918 a fost organizată la Bălți anul trecut, de către Platforma Civică „Acțiunea 2012”. Manifestația publică, sub formă de marș, a reunit în orașul românesc sute de oameni, dar și rezistență din partea reprezentanților conducerii locale, care-au pus piedici în organizarea acțiunii în cauză, fiind nevoie de implicarea organelor judecătorești, câștig de cauză având Platforma civică „Acțiunea 2012”.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ