Unirea cea mică de la 1859, un prim pas spre Marea Unire de la 1918

0
150
  1. Interconectarea pe electricitate cu România, securitate energetică mai mare pentru Moldova

Interconexiunea pe domeniul energiei electrice dintre Republica Moldova și România este un proiect viabil și o urgență care ar crește securitatea energetică moldovenească, ar oferi mai multe alternative consumatorilor moldoveni și ar consolida integrarea sistemul energetic moldovenesc, via cel românesc, în sistemul energetic european. Concluzia aparține unui studiu elaborat de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup, și Expert-Forum, România.

http://independent.md/ninterconectarea-pe-electricitate-cu-romania-securitate-energetica-mai-mare-pentru-moldova/

 

 

  1. Comisar european: Dodon are competențe extrem de limitate, iar România va continua să sprijine financiar Moldova

România va susţine în continuare parcursul european al Republicii Moldova, în ciuda faptului că Igor Dodon a anunţat că va denunţa Acordul de Asociere la UE. Mai mult, țara de peste Prut va sprijini financiar țara noastră, însă va cere în schimb implimentarea reformelor. Acestea sunt comentariile făcute de Leonard Orban, consilier prezidenţial pentru afaceri europene și primul comisar european al României, la Adevărul Live.

Leonard Orban spune că denunţarea acestui Acord – care nu intră în atribuţiile preşedintelui, ci în cele ale Guvernului – va aduce consecinţe „catastrofale“ pentru moldoveni, scrie Adevărul.

Obiectivul nostru este ca Republica Moldova să-şi menţină traiectoria europeană, să avanseze în acest proces de apropiere de UE“, a declarat Leonard Orban.

http://bani.md/comisar-european-dodon-are-competente-extrem-de-limitate-iar-romania-va-continua-sa-sprijine-financiar-moldova—86249.html

 

  1. PACT solicită autorităţilor retragerea cetăţeniei române membrilor PSRM

Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor condamnă declaraţiile preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, potrivit cărora “dacă Imperiul rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldovă întregită”. Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, aflat în vizită în Federaţia Rusă, a primit de la preşedintele Rusiei Vladimir Putin o hartă a Moldovei mari şi a afirmat că jumătate din teritoriul României este de fapt moldovenesc.

Aceste declaraţii, lipsite de orice bază istorică, pun în discuţie integritatea statului naţional român şi trebuie sancţionate drastic. Remarcăm cu îngrijorare că de când a devenit preşedintele Republicii Moldova, domnul Igor Dodon a avut drept preocupare principală demonizarea continuă a statului român, aceasta fiind doar ultima dovadă în acest sens, dintr-un şir mai lung ce include şi retragerea cetăţeniei fostului preşedinte Traian Băsescu.

http://www.stiripesurse.ro/pact-solicita-autoritatilor-retragerea-cetateniei-romane-membrilor-psrm_1174926.html

 

  1. ICR Chișinău: Serie de manifestări dedicate împlinirii a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Istorie al AŞM, Asociația Istoricilor din Republica Moldova și Liceul Experimental de Creativitate şi Inventică „Prometeu” din Chișinău, organizează, în data de 24 ianuarie 2017, o serie de manifestări dedicate marcării a 158 de ani de la un moment de referință din istoria românilor: Unirea Principatelor Române, transmite Romanian Global News.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/cultura–culte/23826-2017-01-19-10-33-47.html

 

  1. Klaus Iohannis îl AVERTIZEAZĂ pe Igor Dodon: ‘Să acţioneze conform atribuţiilor sale’

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat miercuri, la reuniunea cu ambasadorii străini acreditaţi la Bucureşti, angajamentul României referitor la dezvoltarea Parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi, totodată, a reiterat aşteptările părţii române ca preşedintele acestei ţări, Igor Dodon, să acţioneze conform atribuţiilor sale constituţionale.

http://www.stiripesurse.ro/klaus-iohannis-il-avertizeaza-pe-igor-dodon-sa-actioneze-conform-atributiilor-sale_1174668.html

 

  1. Voce de la Chișinău: „Îmi pun speranța și în mămica lui Dodon, care este profesoară de limba română”

Directoarea Liceului „Vasile Alecsandri” din Chișinău, Daniela Vacarciuc, este de părere că președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cunoaște bine istoria spațiului dintre Prut și Nistru, mai cu seamă în contextul în care mama acestuia este profesoară de limba română, însă preferă să facă jocuri (geo)politice.

http://infoprut.ro/46334-voce-de-la-chisinau-imi-pun-speranta-si-mamica-lui-dodon-care-este-profesoara-de-limba-romana.html

 

  1. Unirea cea mică de la 1859, un prim pas spre Marea Unire de la 1918

Mica Unire sau Unirea cea mică de la 1859 şi reformele lui Alexandru Ioan Cuza au pus bazele României moderne şi au constituit un prim pas pentru Marea Unire de la 1918.

http://ziarulunirea.ro/unirea-cea-mica-de-la-1859-un-prim-pas-spre-marea-unire-de-la-1918-240687/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ