Unirea e posibilă doar prin referendum

2
133

unire romania
Partizanii comuniştilor agită spectrul războiului civil şi instigă la ură interetnică
Incapabil de a trece onorabil în opoziţie, Partidul Comuniştilor refuză să lase “armele electorale” din mână şi anunţă continuarea războiului. Mai nou, tunurile mediatice comuniste şi-au îndreptat ţevile spre capul preşedintelui Parlamentului Mihai Ghimpu, pe care îl prezintă drept un anti-statalist care îşi doreşte cu orice preţ unirea R. Moldova cu România. Comuniştii aţâţă spiritele, încercând să convingă minorităţile naţionale că, dacă liberal-democraţii rămân la guvernare, pericolul unirii cu România este iminent şi în acest caz este foarte posibil ca în R. Moldova să izbucnească un război civil. Experţii în drept şi analiştii politici susţin însă că nu există niciun motiv de îngrijorare. Unirea poate fi decisă doar în cadrul unui referendum. Ba mai mult, potrivit lor, Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) nu are motive şi nici dorinţă să pună în discuţie problema unirii.O nouă mârşăvenie

Noua campanie de discreditare a liderului liberal Mihai Ghimpu a început îndată după alegerea acestuia în funcţia de preşedinte al Parlamentului. Alegere care, după cum a decis marţi, 9 septembrie, Curtea Constituţională, a fost una perfect legală. Comuniştii au anunţat că se vor conforma deciziei Curţii, cu toate acestea modul în care tratează evenimentele mass-media controlată de comunişti demonstrează că lucrurile stau altfel. Zi de zi posturile de televiziune şi radio, dar şi ziarele obediente fostei guvernări, trâmbiţează despre pericolul unirii R. Moldova cu România pentru că Mihai Ghimpu este unionist. În calitate de argument în susţinerea ideii lor, jurnaliştii de la NIT, N4, Moldova 1, au difuzat un fragment din emisiunea “Chestiunea Zilei” de joia trecută de la Jurnal TV, în cadrul căreia Ghimpu a declarat că este român şi unionist.

Declaraţia lui Ghimpu a fost trunchiată

Aici însă trebuie făcută o importantă precizare. Declaraţia lui Ghimpu a fost trunchiată. Astfel, la întrebarea moderatoarei cum comentează faptul că despre domnia sa se spune că este românofil şi unionist, Ghimpu a declarat: “Este o politică mârşavă a comuniştilor, care încearcă să mă discrediteze. Da, sunt român, pentru că aşa m-au conceput părinţii, iar pe ei părinţii lor.  Dacă m-aş fi prezentat ca Mihail Feodorovici sau ca Mişa, eram bun, dar, aşa nu. Da, sunt şi unionist, dar această idee îmi aparţine ca om, care îmi cunosc istoria. Politica înseamnă altceva. Astăzi, avem două lucruri foarte mari care ne macină: sărăcia şi lipsa libertăţii individului, fără de care nu există creaţie şi, respectiv, evoluţie”.

Klimenco ameninţă cu război civil

Pentru a oferi noii sale “sperietori” un  impact cât mai mare, comuniştii au recurs şi la alte mijloace. Mai întâi un ONG anonim a convocat o conferinţă de presă pentru a anunţa că limba rusă trebuie declarată limbă de stat “pentru că altfel ne prostim”. „Dacă nu cunoşti literatura rusă, eşti prost, eşti fundamental de prost. Este o catastrofă să cunoşti în Republica Moldova o singură limbă”, susţine Constantin Munteanu, unul dintre membrii acestui ONG. Apoi, consilierul municipal Valerii Klimenco, a ieşit într-o altă conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că “unirea cu România se poate face doar în rezultatul unui război civil care va fi câştigat de forţele pro-unioniste.  Dar, în acest război, ar putea să se implice şi Ucraina, şi Rusia, şi Turcia şi Bulgaria, pentru a-şi apăra cetăţenii care locuiesc pe teritoriul R. Moldova”.

Comuniştii provoacă isterie la Comrat

În paralel, deputaţii comunişti din Adunarea Populară din Găgăuzia au semnat un apel către Parlamentul R. Moldova prin care acuză AIE de provocarea crizei politice şi se arată „îngrijoraţi” de faptul că pentru liderii coaliţiei „legile cu privire la Găgăuzia nu vor fi un impediment în calea românizării ţării”. Referindu-se la acest apel, Mihail Formuzal, başcanul UTA Gagauz-Yeri, l-a calificat drept „o provocare” şi „o tentativă de a aţâţa isteria anti-românească în Găgăuzia”. „Cred că viitoarea guvernare va respecta, înainte de toate, Constituţia R. Moldova. La momentul de faţă, nu văd vreo ameninţare pentru Găgăuzia sau pentru alţii. Singura noastră rugăminte către comunişti este să nu agite spiritele în regiune cu isteria anti-românească”, a precizat başcanul.

Unire doar prin referendum

Şi Victor Popa, expertul în drept constituţional solicitat de JURNAL, afirmă că nu există motive de îngrijorare pentru cei care nu vor unirea. “Constituţia spune clar că unirea cu România se poate decide doar în cadrul unui referendum. Parlamentul nu are cum decide asupra unirii fără a consulta opinia cetăţenilor”, ne-a explicat Popa, el fiind unul dintre părinţii actualei Constituţii moldoveneşti. Potrivit expertului, judecând acţiunile comuniştilor şi mesajele pe care le emit în ultimul timp se poate spune că aceştia instigă la ură. Cât priveşte declaraţia lui Klimenco, Popa consideră că chiar dacă aceasta este o opinie, ea poate fi interpretată ca o chemare la violenţă.

Nici România nu vrea unire

Este sceptic în ceea ce priveşte unirea R. Moldova cu România şi analistul politic Victor Chirilă, director executiv interimar al Asociaţiei pentru Politică Externă. “Comuniştii exagerează prea mult în ceea ce priveşte unirea, prezentând-o drept un pericol, pentru că, probabil, mai mizează pe alegeri anticipate”, susţine Chirilă, specificând că în viziunea comuniştilor acest pericol al unirii ar putea să le aducă susţinerea electoratului rusofil şi a electoratului în vârstă, nostalgic după trecutul sovietic.

Analistul politic afirmă că nici România nu este pregătită pentru o posibilă unire, chiar dacă preşedintele Băsescu face unele declaraţii pro-unioniste. “Eu cred că România este cointeresată ca R. Moldova să rămână stat independent şi să reuşească să parcurgă calea necesară integrării în UE. Pe de altă parte, s-a văzut şi din declaraţiile de până acum ale liderilor AIE că aceştia mizează pe evoluţia R. Moldova ca stat independent”.

“Este necesară o monitorizare”

Deoarece Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) evită să examineze situaţia de la posturile  tv, controlate de comunişti, JURNAL a solicitat opinia a doi membri ai CCA vizavi de campania din ultimele zile de la posturile TV controlate de PCRM. “Cred că ar trebui să se facă o monitorizare foarte strictă a acestor posturi de televiziune, pentru că am observat şi eu că s-a început o campanie de instigare la ură interetnică, dar pentru a pune în discuţie acest lucru eu aş avea nevoie de trei voturi în cadrul CCA”, ne-a declarat membrul CCA Ludmila Vasilache. Cât priveşte penalităţile care ar putea fi aplicate, dacă aşa vor decide membrii CCA, Vasilache susţine că aceasta ar fi avertizarea publică şi dacă postul nu se conformează, urmează amenda. Licenţa postului poate fi retrasă doar în ultimă instanţă.

“Provocări trebuie să existe”

Membrul CCA, Corneliu Mihalache, consideră, la rândul său, că orice post de televiziune are dreptul la opinie şi chiar dacă nu ne place această opinie ea ţine de politica editorială a postului. “Părerea mea este că la orice post de televiziune trebuie să fie provocări. Cât priveşte instigarea la ură, vreau să vă spun că eu când privesc PRO TV şi citesc sms-urile de acolo, de asemenea le pot interpreta drept instigări la ură. La general vorbind, toate posturile TV din R. Moldova nu sunt tocmai corecte şi încalcă normele Codului Audiovizualului”, a menţionat Mihalache. Cu toate acestea, membrul CCA susţine că este împotriva penalizării posturilor.

autor: Mariana RAŢĂ
Sursa: Jurnal de Chisinau

2 COMENTARII

 1. ROMANII VOR BASARABIA{REP.MOLDOVA}INAPOI,PENTRU CA ROMANIA NU A PARASIT ACEST TERITORIU DE BUNA VOIE IMEDIAT DUPA RAZBOI. SE STIE CA A FOST ULTIMATUM DAT DE URSS PENTRU A PARASI BASARABIA CAT MAI GRABNIC ADICA-N 3ZILE,SI NICI TERMENUL ASTA NU L-AU RESPECTAT,ADICA AU INTRAT MAI DEVREME DE 3ZILE,OCUPAND BASARABIA CA SI CUM AR FI FOST A LOR 🙁
  -CEI CARE SPUN CA ROMANII NU VOR UNIREA GRESESC MULT.REFERENDUMUL AR TREBUI SA FIE PE AMBELE MALURI ALE PRUTULUI,SI SA CLARIFICAM ACESTA NEDREPTATE ODATA PENTRU TOTDEAUNA.
  -ROMANIA SE POATE REANTREGI EXACT CA GERMANIA DE EST CU CEA DE VEST.{NICI EI N-AU VRUT SA STEA DESPARTITI,NU?}

  DECI ASTEPTAM MOMENTUL UNIRII NOI ROMANII DE CE NU?

 2. CRED CA UNIREA SE VA PRODUCE MAI REPEDE,DACA ROMANII DIN STANGA PRUTULUI VOR STRIGA RASPICAT ASTA,SI TINERETUL AR PUTEA GRABI ASTA, LA FEL CUM AU FACUTO SI IN APRILIE .DACA E DEMOCRATIE,ATUNCI TOTUL ESTE PERMIS,DACA MOLDOVA SE VREA UNITA CU PATRIA MAMA ATUNCI TINERETUL TREBUIE SA SPUNA ASTA IN TOATA TARA. NIMENI SI NIMIC NU POATE OPRI LUCRUL ASTA,CEI DIN „UE” STIU ASTA : CA NU POT IMPIEDICA UNIREA TARII ROMANESTI ! SI DE ACEEA TAC,SI ASTEPTA.SUGESTII NU DAU.
  -RAMANE LA APRECIEREA VOASTRA,MOMENTUL CAND VETI PORNI SPRE UNIRE! EUROPA STIE CA SUNTETI ROMANI,DOAR CA TREBUIE SA SI ARATATI CA VRETI UNIRE !

  **SARMA DE PE PRUT TREBUIE SA DISPARA,ESTE O RUSINE A ISTORIEI**

  POLITICIENII NU SE PREA GRABESC,PENTRU CA SE TEM DE ACUZATII RECIPROCE SI PLANURILE NU LE SUNT CHIAR IDENTICE,DAR OAMENII POT RASTURNA SITUATIA ASTA,CACI UNIRE SE POATE PRIN DORINTA OAMENILOR SI NIMIC NU POATE OPRI ASTA.

  DECI FRATI ROMANI DIN BASARABIA ,ASTEPTAREA NU ADUCE NIMIC BUN , INCA 20 DE ANI PANA LA UNIRE AR FI PREA MULT. VIATA TRECE REPEDE,CA UN VIS 🙁 SI VISURILE TREBUIESC IMPLINITE CAT ESTI IN VIATA !

  DUMNEZEU SA NE AJUTE SA VEDEM MOMENTUL UNIRII TARII,ACUM CAT TRAIM !

LĂSAȚI UN MESAJ