Unirea la nivel local continuă: Orașul Aleșd din Bihor s-a înfrățit cu Băcioi din municipiul Chișinău

0
138
 1. Unirea la nivel local continuă: Orașul Aleșd din Bihor s-a înfrățit cu Băcioi din municipiul Chișinău

Localitățile Aleșd (România) și Băcioi (Republica Moldova) s-au înfrățit. Acordul a fost semnat marți de edilii celor două unități administrative, într-un cadru festiv asigurat de către primăria Aleșd. Înfrățirea a fost posibilă cu sprijinul Platformei Unioniste Acțiunea 2012 și a deputatului Ioan Cupșa.

http://infoprut.ro/48938-unirea-la-nivel-local-continua-orasul-alesd-din-bihor-s-infratit-cu-bacioi-din-municipiul-chisinau.html

 

 1. Remaniere importantă la Chişinău: Mai mult de o jumătate din guvern va fi înlocuită

Şapte dintre cei 13 membri ai guvernului de la Chişinău vor fi înlocuiţi, conform unei decizii adoptate de Biroul Politic al Partidului Democrat (PDM), în consens cu alianţa aflată la guvernare în Republica Moldova, a anunţat marţi liderul PDM, Vlad Plahotniuc, informează Radio Chişinău.

Printre înlocuitori figurează doi foşti premieri ai Republicii Moldova, dar şi un fost preşedinte al Curţii Constituţionale de la Chişinău.

http://www.romaniatv.net/remaniere-importanta-la-chisinau-mai-mult-de-o-jumatate-a-guvernului-va-fi-inlocuita_393865.html

 

 1. Nicolae Negru: Un an cu Dodon, realizări imaginare, eșecuri reale

Dodon a făcut săptămâna trecută bilanțul unui an de guvernare. A vorbit mult despre „realizările” sale, deși ar fi fost mai cu folos pentru instituția prezidențială să se concentreze pe eșecuri. Principalul eșec al său este că, de fapt, nu a devenit și nici măcar nu a încercat să devină președinte al tuturor cetățenilor Republicii Moldova, scrie Nicolae Negru în www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/analize-interviuri/26577-nicolae-negru-un-an-cu-dodon-realizri-imaginare-eecuri-reale.html

 

 1. Revelion unionist: „Români, Petreceți Prutul!”

Inițiativă inedită a unioniștilor basarabeni pentru trecerea dintre ani. Intrarea în 2018 – Anul Centenarului Unirii va fi marcată în localitatea Fălciu prin întinderea unui steag de 100 de metri care va trece podul de peste Prut din zonă.

https://www.cotidianul.ro/revelion-unionist-romani-petreceti-prutul/

 

 1. Centenar la Muzeul Satului în casa unui preot participant la Marea Unire

În zona nouă a Muzeului Satului este în curs de ridicare o casă donată de PS Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord. Casa a aparţinut unui preot din Spermezeu, Bistriţa‑Năsăud, care a participat la Marea Unire. „Sper ca anul viitor să obţinem suficient de repede bani pentru a o finaliza şi a face în jurul ei câteva programe legate de Marea Unire”, a declarat managerul Muzeului Naţional al Satului, Paulina Popoiu.

http://ziarullumina.ro/centenar-la-muzeul-satului-in-casa-unui-preot-participant-la-marea-unire-129260.html

 

 1. După zeci de ani, Eugen Doga a revenit la Bălţi cu o serată de creaţie

Muzica lui Eugen Doga a revenit la Bălţi. După o pauză de aproape 30 de ani, renumitul compozitor a revenit în capitala de nord a Republicii Moldova cu o serată de creaţie. Publicul l-a întâmpinat pe oaspetele de onare cu ropote de apluze şi a stat la coadă pentru autografe.

http://tvrmoldova.md/cultura/video-dupa-zeci-de-ani-eugen-doga-a-revenit-la-balti-cu-o-serata-de-creatie/

 

 1. Primarul interimar Silvia Radu va propune ca o stradă din Chişinău să fie redenumită „Regele Mihai I”

Numele Regelui Mihai I al României va fi la loc de cinste la Chişinău. În curând, ar putea să fie redenumita o strada cu numele majestatii sale. Este o iniţiativă care a făcut furori pe internet şi a ajuns deja pe masa primarului interimar. Silvia Radu a declarat în exclusivitate pentru TVR Moldova că va elabora o propunere în acest sens la Consiliul Municipal Chişinău.

http://tvrmoldova.md/regele-mihai/video-primarul-silvia-radu-va-propune-ca-o-strada-din-chisinau-sa-fie-redenumita-regele-mihai-i/

 

 1. O delegaţie de primari şi consilieri raionali din Căuşeni a vizitat Palatul Parlamentului din Bucureşti

O delegaţie din 20 de primari şi consilieri din raionul Căuşeni, Republica Moldova, a vizitat Palatul Parlamentului din Bucureşti, iar accesul a fost sprijinit de deputatul PMP Constantin Codreanu, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării. Constantin Codreanu s-a întâlnit cu oficialii locali şi au discutat mai multe subiecte de actualitate.

http://tvrmoldova.md/politic/o-delegatie-de-primari-si-consilieri-raionali-din-causeni-a-vizitat-palatul-parlamentului-din-bucuresti/

 

 1. Câștig total în dosarele protestelor după alegerile prezidențiale

Liderul protestelor anti-Dodon şi preşedintele Asociaţiei „UNIREA – ODIP”, Vlad Bileţchi, a câştigat TOATE dosarele ce i-au fost intentate pentru organizarea protestelor anti-Dodon de după alegerile prezidenţiale din 13 noiembrie 2017. Liderul a fost dat în judecată pentru „încălcarea legii privind desfăşurarea întrunirilor” şi „blocarea intenţionată a arterelor şi străzilor”. Bilețchi a respins orice acuzație la adresa sa, menționând că este vorba despre o amplă campanie de denigrare a mișcării protestatare.

https://libertv.md/actualitati/foto-castig-total-in-dosarele-protestelor-dupa-alegerile-prezidentiale

 

 1. Consiliul General al Capitalei a decis: Parcul Herăstrău va fi redenumit în Parcul Regele Mihai I

Consiliul General al Capitalei a decis schimbarea numelui Parcului Herăstrău în Parcul Regele Mihai I.

http://tvrmoldova.md/regele-mihai/update-consiliul-general-al-capitalei-a-decis-parcul-herastrau-va-fi-redenumit-in-parcul-regele-mihai-i/

 

 1. Republica Moldova a devenit un important exportator de vin în Uniunea Europeană

Statele membre ale Uniunii Europene au exportat, în 2016, o cantitate de 744 milioane de litri de vin spumant, iar 62% din aceste exporturi (465 de milioane de litri) au mers spre alte state membre, arată datele publicate marţi de Eurostat.

De asemenea, din afara UE a fost importată o cantitate de 7,6 milioane litri de vin spumant, în principal din Australia (2,2 milioane litri sau 29%), Africa de Sud (1,9 milioane litri sau 25%), Chile (900.000 de litri sau 12%), Noua Zeelandă (500.000 de litri sau 7%), Argentina şi Republica Moldova (ambele cu câte 400.000 de litri sau 5% fiecare), conform Agerpres.

http://tvrmoldova.md/economic/republica-moldova-a-devenit-un-important-exportator-de-vin-in-uniunea-europeana/

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ