Unirea României cu Republica Moldova

0
120
  1. Siegfried Mureșan cere procedură simplificată pentru înscrierea studenților basarabeni la bursele oferite de România

Deputatul european Siegfried Mureșan, membru în Delegația la Comitetul parlamentar de asociere UE – Moldova, a solicitat, ieri, într-o scrisoare deschisă transmisă ministrului Educației române Naționale, Pavel Năstase, aprobarea fără întârziere a Metodologiei de școlarizare a românilor de pretutindeni în învățământul superior de stat și particular acreditat din România pentru anul universitar 2017 – 2018 care să prevadă o procedură de înscriere cât mai simplificată pentru candidații din Republica Moldova la bursele studențești oferite de România.

http://independent.md/siegfried-muresan-cere-procedura-simplificata-pentru-inscrierea-studentilor-basarabeni-la-bursele-oferite-de-romania/

 

  1. Studiu: 54% dintre români se arată mândri de România

În ţările majoritar ortodoxe există o legătură mai puternică între religie, identitate şi mândrie naţională. În acest sens, 74% dintre respondenţii români cred că este important să fii ortodox pentru a te numi cetăţean al României, iar alţi 54% se declară mândri pentru că provin din România, potrivit unui sondaj realizat de institutul Pew Research Center.

https://www.europafm.ro/studiu-54-dintre-romani-se-arata-mandri-de-romania/

 

  1. 12 mai în istorie: Armata Română își încheie participarea la cel de-al doilea Război Mondial. Se inaugurează Columna lui Traian

113: A fost inaugurată la Roma, în forumul nou construit, „Columna lui Traian”, operă atribuită lui Apollodor din Damasc. Cele 124 de episoade care ilustrează războaiele daco–romane constituie un original act de naștere al poporului român.

1848: Revoluționarii moldoveni refugiați în Transilvania elaborează, la Brașov, programul–legământ „Prințipiile noastre pentru reformarea patriei”. Este documentul care sintetizează dezideratele românești: „Unirea Moldovei și Țării Românești într–un singur stat neatârnat românesc”.

1945: Al doilea război mondial: Armata română își încheie participarea la cel de–al doilea război mondial.

http://romanialibera.ro/aldine/calendar/12-mai-in-istorie–armata-romana-isi-incheie-participarea-la-cel-de-al-doilea-razboi-mondial–se-inaugureaza-columna-lui-traian-448932

 

  1. Zilele Literaturii Române la Chișinău, Cahul și Bălți

Lansări de carte, conferințe, lecturi și dezbateri, acestea sunt câteva dintre ingredientele de bază ale Zilelor Literaturii Române în Republica Moldova, în perioada 16-19 mai. La evenimente vor participa scriitori de pe ambele maluri ale Prutului.

http://infoprut.ro/47201-zilele-literaturii-romane-la-chisinau-cahul-si-balti.html

 

  1. Scriitori din Republica Moldova şi România se reunesc la Zilele Literaturii Române

În perioada 16 – 19 mai 2017, va avea loc ediţia a treia a Zilelor Literaturii Române. Acţiunile culturale se vor desfăşura în oraşele Chişinău, Cahul şi Bălţi, iar cititorii vor avea ocazia să se întâlnească şi să comunice cu scriitori din Republica Moldova şi România.

Evenimentul va cuprinde conferinţe, lecturi publice, sesiuni de autografe şi dezbateri.

 

http://tvrmoldova.md/cultura/zilele-literaturii-romane-reuneste-scriitori-din-republica-moldova-si-romania/

 

 

 

 

  1. „Actuala clasă politică manifestă o fobie vădită față de diasporă”

Damian și mulți tineri care au participat atunci la proteste au sperat la o lume mai bună, la acea schimbare despre care am vorbit. Tinerilor care au suferit în urma protestelor din 7 aprilie, în primul rând, li s-a luat speranța, asta mi se pare cel mai grav lucru. Ei au sentimentul că au luptat pentru o cauză pierdută. Îmi doresc ca justiția de la Chișinău să facă lumină asupra acelor evenimente, pentru că Damian și familia noastră continuăm să mergem la procesele de judecată intentate împotriva celor care se fac vinovați de abuzurile comise. Constat cu regret că suntem printre puținele victime din 7 aprilie 2009 care continuăm, cu perseverență, procesele de judecată, interminabile și obositoare, care par să se tergiverseze de la un an la altul.

http://www.jc.md/cealalta-basarabie-actuala-clasa-politica-manifesta-o-fobie-vadita-fata-de-diaspora/

 

 

 

  1. Valeriu Săhărneanu: Plahotniuc și Dodon își dau arama pe față

Trebuie să constatăm că ziua de 5 mai 2017 a adus pe scena politică din Republica Moldova o modificare de situație de băgat în seamă. În acea zi, stăpânul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc și căpetenia Partidului Socialiștilor, tot el Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon au ajuns în situația să-și dea arama pe față, scrie Valeriu Săhărneanu, preluat de Romanian Global News.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/politic/24743-2017-05-12-09-56-23.html

 

 

  1. Dodon îndeamnă UE să blocheze finanţarea pentru Republica Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, îndeamnă Uniunea Europeană să blocheze finanţarea pentru ţara sa, în speranţa că astfel Guvernul va demisiona şi vor fi convocate alegeri legislative anticipate, relatează Deschide.md.

https://www.europafm.ro/dodon-indeamna-ue-sa-blocheze-finantarea-pentru-republica-moldova/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ