Unirea sarbatorita in unul din satele basarabene

0
66

Ziua implinirii a 90 ani de la realizarea marelui adevar istoric- Unirea Basarabiei cu Romania i-a gasit pe tinerii cojusneni in plina actiune , salutind ziua de 27 martie si semnificatia acestei zile pentru neamul romanesc , in special pentru romanii basarabeni.

La initiativa tinerilor din Asociatia Solidaritate (asociatie obsteasca locala) in incinta Liceului Teoretic “Alecu Russo” din sat, s-a organizat o sedinta deschisa cu tema “27 martie 1918 – 27 martie 2008 – 90 ani de la Unirea Basarabiei cu Romania” care a inclus un program cultural-stiintific patriotic. Sala amenajata pe potriva . Sedinta a fost deschisa cu intonarea Imnului natiunii romanesti “Desteapta-te romane!”, urmat de adresari de salut din partea moderatorului, eleva a liceului. Au continuat cuvantari ale fostilor elevi, actuali studenti, prezentari succinte ale Actului Unirii, conditiile, situatia politica, politica externa dupa primul razboi mondial si multe alte aspecte ale vietii sociale care au influentat si determinat actiunile politice din Basarabia in anii 1917-1918.

Partea stiintifica a programului a fost sectionata de cateva momente culturale de o solemnitate deosebita, astfel liceeni si studenti au recitat versuri din opera lui Eminescu, Gyr si alti poeti nationalisti, au cantat cantece patriotice (s-au interpretat si cateva piese la chitara) si au tinut cuvantari entuziaste.

Cei prezenti in sala (marea majoritate elevi ai LT “A. Russo”) au putut afla mai multe despre Basarabia anilor 1917-1918, actele de mare curaj ale politicienilor si intelectualitatii romanesti din tinut, despre personalitatile centrale ale Sfatului Tarii, despre importanta si necesitatea integrarii natiunii romane.

Intr-o maniera politicoasa si emotionanta, a tinut o solemna cuvantare profesorul de istorie a liceului, d-na M. Bratu, care, dupa ce a multumit organizatorilor pentru “minunata initiativa” , a expus succinct faptul implinirii idealului natiunii noastre si intr-un final a facut un nobil apel la constiinta nationala a tineretului, la capacitatea si sansele acestuia de a reinvia “dreptatea istorica”.
Sedinta s-a incheiat cu cantece si voie buna. Participantii s-au felicitat reciproc si parasind sala, intonau “Hai sa-ntindem hora mare” sau “Basarabie frumoasa”.

De mentionat ca actiunile acestor tineri patrioti nu s-a limitat la programul sedintei, ei reusind sa editeze si sa imparta prin tot satul pliante cu tematica Unirii, sa lipeasca afise cu textul Declaratiei de Unire, iar cea mai “colorata” actiune a fost grafitti-ul din centrul satului cu mesaje unioniste.

Vitalie Jereghi

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ