Unirea se face prin înfrățiri

0
45
 1. Unirea se face prin înfrățiri

Centenar prin înfrățiri. Astăzi, comuna Târgșoru Vechi din județul Prahova și-a dat mâna pe vecie cu localitatea Hiliuți din raionul Rîșcani. Reprezentanții celor două unități administrativ-teritoriale au semnat un acord de colaborare pentru aprofundarea parteneriatului în domeniile cheie – sănătate, economie, infrastructură și cultură. Acordul de înfrățire a fost realizat datorită sprijinului oferit de Vice-Președintele Consiliului Județean Prahova, Ludmila Sfârloagă.

https://10tv.md/2018/07/11/video-unirea-se-face-prin-infratiri/

 

 1. NATO cere retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova

Țările membre ale NATO reunite pentru summitul de la Bruxelles au solicitat miercuri retragerea forțelor militare pe care Rusia le-a staționat ilegal pe teritoriile Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei, într-o precizare inclusă în premieră în declarația finală a unui summit NATO.

https://10tv.md/2018/07/11/breaking-news-nato-cere-retragerea-trupelor-ruse-de-pe-teritoriul-republicii-moldova/

 

 1. Turul României pe bicicletă, în 16 zile. Un grup de cetăţeni ai Republicii Moldova sărbătoresc Centenarul Unirii într-un mod inedit

Un grup de 13 ciclişti amatori din Republica Moldova au ales să sărbătorească Centenarul printr-un tur al României pe bicicletă. Traseul pe care şi-au propus să-l parcurgă, în 16 zile, are peste 1.000 de kilometri şi cuprinde mai multe obiective turistice şi istorice.

https://adevarul.ro/locale/resita/turul-romaniei-bicicleta-16-zile-grup-cetateni-republicii-moldova-sarbatoresc-centenarul-unirii-intr-un-mod-inedit-1_5b45fe7edf52022f75199b01/index.html

 

 1. Școala din Aluatu, în reparație

Singura școală românească din raionul Taraclia, cea din satul Aluatu, a ajuns într-o stare dezastruoasă. Este o școală mică, în care până nu demult mergeau 50 de copii. Pentru a o aduce la viață, mai mulți oameni de bună-credință și-au unit forțele. Unii dau bani, alții fac reparație și nu mai așteaptă intervenția statului.

http://www.jurnal.md/ro/news/f2800779d10c88fb/scoala-din-aluatu-in-reparatie.html

 

 1. Peste 70 de copii vor merge la o grădiniță nouă construită din banii României

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a participat astăzi, la evenimentul de inaugurare a grădiniței din satul Hansca, raionul Ialoveni. Instituția preșcolară a fost renovată prin Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova.

https://deschide.md/ro/stiri/social/33808/FOTO–Peste-70-de-copii-vor-merge-la-o-gr%C4%83dini%C8%9B%C4%83-nou%C4%83-construit%C4%83-din-banii-Rom%E2niei.htm

 

 1. Profesorii de limba română din Ucraina, cursuri de perfecționare în România

Profesorii din Ucraina, care predau limba română sau cursuri în limba română au participat, timp de 6 zile, la Suceava la un stagiu de perfecţionare, transmite Romanian Global News.

http://infoprut.ro/50355-profesorii-de-limba-romana-din-ucraina-cursuri-de-perfectionare-in-romania.html

 

 1. Guvernul de la Chişinău a aprobat ratificarea Acordurilor de împrumut cu BERD şi BEI pentru interconectarea la reţelele energetice din România

Cabinetul de miniştri a aprobat miercuri, 11 iulie, ratificarea a două Acorduri de împrumut cu BERD şi BEI pentru interconectarea reţelelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România. Împrumuturile de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) sunt în valoare de câte 80 de milioane de euro fiecare.
https://adevarul.ro/moldova/economie/guvernul-chisinau-aprobat-ratificarea-acordurilor-imprumut-berd-bei-interconectarea-retelele-energetice-romania-1_5b460b63df52022f7519fb17/index.html

 

 1. Elevi din Ucraina se vor odihni gratuit în taberele din Republica Moldova

100 de elevi din regiunile estice ale Ucrainei şi 50 de elevi din instituţiile ucrainene cu predare în limba română vor merge gratuit la taberele de odihnă din Republica Moldova. Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre în acest sens.

http://tvrmoldova.md/social/elevi-din-ucraina-se-vor-odihni-gratuit-in-taberele-din-republica-moldova/

 

 1. La Chişinău este organizată o expoziţie cu documente despre Marea Unire

Marea Unire de la 1918 este o pagina de aur a istoriei româneşti. În acest context, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Argeş şi Muzeul Judeţean Argeş au organizat o expoziţie cu genericul „Contribuţia marilor personalităţi româneşti în realizarea Marii Uniri”.

http://tvrmoldova.md/centenar/la-chisinau-este-organizata-o-expozitie-cu-documente-despre-marea-unire/

 

 1. Vacanță de vis pentru elevi și dascăli basarabeni din Telița, la Parva

Oaspeților basarabeni li s-au adăugat mulţi tineri din Parva, dar și din Rebra, împreună bucurându-se de un program de neuitat: pe lângă drumețiile la munte, aceștia au vizitat Năsăudul, Liviu Rebreanu, Coșbucul, Bistrița, Alba Iulia sau Turda, inclusiv o serie de obiective turistice, lăcașe de cult și instituții publice și de cultură. Totodată, trebuie amintit și faptul că de Sânpetru comuna Parva a fost gazdă bună pentru alte delegații oficiale de peste Prut, mai precis din raionul Anenii Noi, din zona Nistrului, respectiv: cea din Șerpeni, condusă de primărița Elena Nicolaev, și cea din Varnița, în frunte cu primarul Alexandru Nichitenco.
Potrivit primarului comunei Parva, Ioan Strugari, aceste întâlniri au avut la bază crezul că între fraţi nu există graniţe.

http://www.mesagerul.ro/2018/07/11/vacan-de-vis-pentru-elevi-i-dascali-basarabeni-din-teli-la-parva

 

 1. La Chişinău este organizată o expoziţie cu documente despre Marea Unire

Marea Unire de la 1918 este o pagina de aur a istoriei româneşti. În acest context, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Argeş şi Muzeul Judeţean Argeş au organizat o expoziţie cu genericul „Contribuţia marilor personalităţi româneşti în realizarea Marii Uniri”.

http://tvrmoldova.md/centenar/la-chisinau-este-organizata-o-expozitie-cu-documente-despre-marea-unire/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ