Uniunea Artistilor Plastici din Republica Moldova oferă o nouă imagine tradiţiilor contemporane

0
34

Săptămâna trecută a fost organizat vernisajul expoziţiei „Tradiţii & Contemporaneitate, Contemporaneitate & Tradiţii”, în cadrul Simpozionului Internaţional de Artă Decorativă „Art / Textil – 2007”, ediţia a patra, desfăşurat la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi”. Această manifestare este un subiect bine discutat în rândul oamenilor de cultură din Republica Moldova, cât şi peste hotarele ei. Despre valoarea acestei expoziţii, desfăşurată deja timp de patru ediţii, ne-au spus mai multe, personalităţile de cultură, implicate în această activitate.

Braga Tudor, directorul Centrului Expoziţional „Centrului Brâncuşi”:

Noi suntem în căutarea artei contemporane

„Această manifestare s-a produs în ajun de Ziua Naţională, Independenţa Republicii Moldova, şi este un prilej formal de a pune în balanţă capacităţile şi calităţile creatorilor noştri. În acest context de mondializare culturală, repertoriul participanţilor la această manifestare acoperă oaspeţi, creatori din România, Ucraina, Polonia, Găgăuzia şi Republica Moldova. Din momentul obţinerii independenţei , multe le-am învăţat din mers, parcă le-am luat de la-nceput, multor parcă nu le facem faţă conform exigenţelor şi tradiţiilor deja stabilite în cadrul unei culturi deja constituite în viaţa contemporană, totuşi ca aspiraţie, cred că efortul pe care-l depune Elvira Cemârtan şi colegii care o susţin va avea succes. Când am văzut etalate aşa piesele acestea nu-mi venea a crede că se va produce un eveniment plastic. Sunt încântat că i-am strâns mâna d-lui Florentin Leancă, neînţelegând de ce o fac şi i-am zis: Bravo! Este o expoziţie rafinată, rarefiată, transparentă, consistentă.

Florentin Leanca, vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova:
Aşteptăm expoziţii şi mai valoroase pe viitor

„La momentul actual se produce un eveniment care este deosebit prin faptul că participă oaspeţi din România, Polonia, Ucraina. Este o expoziţie bogată, aici vedem şi tapiserie şi grafică. Este prima expoziţie care oferă colecţii de lucrări impunătoare. La acest eveniment participă pictoriţe renumite din Republica Moldova, cum ar fi: Eleonora Romanescu, Ileana Bontea, etc. A fost prima etapă şi suntem siguri că se va prelungi şi mai departe. A face artă înseamnă să circulăm, să facem schimb de expoziţii, numai prin aceste eforturi putem vedea ceva , astfel putem culege roade.

Stanciu Aurel, profesor le liceul de artă, Bacău, România:

Uneori te sacrifici tu pentru ca ideea ta să ajungă la calitatea de exprimare

„Daţi-mi voie, să încep de la un adevăr, susţinut de Confucius când spunea că oamenii se asemănă dar se deosebesc prin educaţie. Educaţia presupune şi educaţie artistică, nu toţi oamenii au acelaşi har. Activitatea aceasta de tabără este o activitate a unui om altruist, a face ceva pentru altul, a aduna idei – iată ce facem noi. Această manifestare de astăzi a adunat artişti de elită, profesionişti, fiecare având lucrările sale de acasă. Arta este un limbaj universal. Noi, pictorii ne înţelegem întotdeauna prin forme, culori.”

Zimbroianu Nicolae, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Bucureşti:

Ne-am contopit sufletele pentru a iniţia o expoziţie. Sunt fericit şi onorat să particip la această manifestare

„Expoziţia este de o calitate absolut deosebită şi dacă o expoziţie deosebită şi internaţională se mai poate face, atunci o expoziţie şi deosebită, şi internaţională şi cu toţi participanţii prezenţi este aproape imposibil! În primul rând este deosebită pentru că vezi omul şi lucrarea. Şi cu atât mai important va fi pentru pictor deoarece el nu numai si-a adus lucrările din atelier si le-a pus pe simeze, creând un ansamblu minunat, dar el vede lumea cu alţi ochi. Fiecare dintre noi am lucrat în atelierul nostru, în intimitatea noastră şi ne-am gândit la aceeaşi problemă”

Diana Burcatâi, FLUX

http://www.flux.md/d/index.php?cat=Cotidian National&id=22411&num=116&act=showart

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ