Uniunea Jurnaliştilor cheamă ONG-urile din domeniul mass-media din Moldova să organizeze manifestaţii de de Ziua Europeană a Acţiunilor pentru Drepturile Jurnaliştilor

0
29

La 5 noiembrie jurnaliştii din toată Europa vor organiza acţiuni cu genericul „Stand up for journalism!”, prilejuite de Ziua Europeană a Acţiunilor pentru Drepturile Jurnaliştilor. În acest context, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova a lansat un apel către ONG-urile din domeniul mass-media din R. Moldova să se manifeste în această zi solidar pentru a aduce în atenţia opiniei publice locale şi internaţionale despre problemele grave care frământă societatea şi breasla jurnalistică.

Potrivit Uniunii Jurnaliştilor, problemele instituţiilor mass-media din Moldova ţin de lipsa unei strategii naţionale de dezvoltare a presei libere, de controlul şi presiunile politice, situaţia precară a presei independente, privatizarea ilegală a mediilor publice, persecutarea jurnaliştilor, blocarea accesului la informaţie, lipsa de transparenţă în activitatea instituţiilor statului, obedienţa politică a jurnaliştilor în detrimentul normelor deontologice ale breslei, erodarea standardelor profesionale de către mediile pro-guvernamentale, transformate în instrumente de propagandă şi de atac la persoană.

Jurnaliştii din R. Moldova nu pot rămâne indiferenţi la derapajele antidemocratice ale guvernării, or, libertatea presei în spaţiul democratic european este condiţia indisolubilă a dezvoltării, se arată în apelul Uniunii Jurnaliştilor.

În Europa jurnaliştii vor organiza acţiuni de promovare a drepturilor jurnaliştilor. Ziua se va constitui din manifestaţii locale pentru a accentua domeniile-cheie de preocupare ale jurnaliştilor din Europa: condiţii de muncă mai bune, salarii decente, drepturi garantate, atenuarea crizelor suportate de jurnalişti în urma comercializării excesive a produsului mass-media.

Sursa: InfoPrim

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ