Ureche Eugeniu

0
105

Eugeniu Ureche s-a nascut la 20 martie 1917 in Hartopul Mare, pe atunci centrul de voloste, unde neamul Ureche avea trainice radacini.
Actor dramatic de o impresionanta tinuta scenica, Eugeniu Ureche este cunoscut si ca un cantaret de mare popularitate, care s-a produs in diferite spectacole de opera, opereta si de revista, precum si pe vastul taram al muzicii populare nationale. Publicul il cunoaste si din rolurile jucate in filmele cinematografice si televizate, precum si din emisiunile radio si TV. De altfel, este cunoscut si ca regizor de spectacole dramatice, si ca scenograf.Iar faptul ca Eugeniu Ureche s-a manifestat si in calitate de scenograf, nu este intamplator, caci el, de-a lungul intregii sale vieti creatoare, a avut o deosebita si constanta pasiune pentru artele plastice: sculptura, pictura, gravura, arta fotografica.

Eugeniu Ureche este unul din putinii nostri actori generos inzestrat de natura cu toate harurile posibile: statura mandra, chip expresiv, de o mobilitate fascinanta, voce limpede, taioasa, metalica de tentor, gestica, plastica sugestiva, inteligenta nativa, sporita si de o vasta cultura. Marele maestru profesa un teatru al nobletei, un teatru elevat si aristocratic. A fost si este un mare estet si de aceea Eugeniu Ureche nu trebuie ales sau decretat patriarh al teatrului din Moldova, fiindca el s-a nascut Patriarh si a dus greul acestei cruci in pofida tuturor intemperiilor politice care ne-au decimat fiinta nationala. In patru decenii de activitate ca actor dramatic si cantaret de opera, isi inscrie in palmares circa o suta de roluri din repertoriul national si universal.

Autor: Cornelia Cătărău
Sursa: Est CURIER
Foto: Florilegiu.blogspot.com

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ