Uzina Metalurgică de la Râbniţa este exportatorul nr.1 din R. Moldova, conform unui top al celor mai mari exportatori, publicat de o revistă de specialitate

0
82

Uzina Metalurgică de la Râbniţa (MMZ) este cel mai mare exportator din R. Moldova, conform TOP-50 Cei mai mari exportatori, publicat de revista de analiză şi rating STANDARD FINANCIAR, în baza datelor furnizate de Serviciul Vamal.

Uzina din Râbniţa a realizat exporturi estimate la circa 400 mln USD, în anul 2007. Pe de altă parte, în TOP-50, elaborat în funcţie de datele Biroului Naţional de Statistică, care nu ia în calcul datele furnizate de întreprinderile din regiunea transnistreană, cel mai mare exportator din R. Moldova în anul 2007, este fabrica de uleiuri vegetale din Bălţi – Floarea Soarelui.

În TOP-50, elaborat în baza datelor Biroului Naţional de Statistică, au mai intrat companiile Metalferos SA, CMC-Knauf ОM SA, Farm Expo SRL, Natur Bravo SA, Moldabela SRL, Zorile SA, Ionel SA, Moldarton SA şi Trans Oil Ltd SRL.

În acelaşi timp, din TOP-50, alcătuit în baza datelor furnizate de Serviciul Vamal care ia în calcul datele furnizate de întreprinderile din regiunea transnistreană, în afară de Uzina Metalurgică de la Râbniţa au intrat încă două companii din stânga Nistrului – întreprinderea de stat Tirotex şi Combinatul de ciment Râbniţa SA, precum şi întreprinderile Air Moldova, Floarea Soarelui SA, Metalferos SA, CMC-Knauf SA, Farm Expo SRL, Natur Bravo SA şi Moldabela SRL.

TOP-50 Cei mai mari exportatori este parte a unei ample analize cu genericul „Comerţul exterior – oportunităţi, oferte, calitate” realizată de compania de consultanţă în afaceri BIS Group, condusă de ex-ministrul Economiei şi Comerţului, Valeriu Lazăr, pentru revista STANDARD FINACIAR. La elaborarea topurilor s-a ţinut cont de datele furnizate atât de Serviciul Vamal, cât şi de Biroul Naţional de Statistică pentru anii 2007, 2006 şi 2005.

Autorii analizei constată că nivelul de concentrare a exporturilor în favoarea întreprinderilor din două sectoare tradiţionale – produse agroalimentare şi alcoolice, textile – iese în evidenţă şi pare a fi unul exagerat.

http://www.basa.md/?c=news&id=341806#341806

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ