Va accepta Moldova baze militare ruseşti pe teritoriul său?

0
45

„Rusia şi Republica Moldova au ajuns deja la un acord de principiu privind soluţionarea diferendului transnistrean”, susţine Serghei Karaganov, preşedinte al Consiliului pentru Politică Externă şi Securitatea Statului, structură consultativă de pe lângă preşedinţia rusă.

Într-un interviu acordat publicaţiei moscovite „Komsomolskaia Pravda”, Karaganov plasează chestiunea transnistreană, alături de problema Abhaziei (regiune separatistă din Georgia, controlată de Federaţia Rusă, n.n) în contextul relaţiilor actuale dificile dintre Federaţia Rusă şi Statele Unite ale Americii. „Integritatea teritorială a Republicii Moldova ar putea fi restabilită doar ţinând cont de interesele geopolitice ale Rusiei în sud-estul Europei. Moscova a ajuns deja la un acord de principiu cu Moldova în problema diferendului transnistrean. Potrivit acestuia, Transnistria va beneficia de un statut aparte în cadrul unui stat federal Republica Moldova, bazat pe o autonomie lărgită a enclavei transnistrene. Totodată, trupele ruse vor rămâne în stânga Nistrului în cadrul unor baze militare permanente, care urmează a fi legalizate de către Legislativul de la Chişinău”, mai susţine Karaganov în interviul citat.

Singurul imediment în calea realizării respectivului plan, consideră Karaganov, este poziţia dură a Uniunii Europene şi a Statelor Unite ale Americii, care încearcă să limiteze influenţa Rusiei în Republica Moldova. „Atât Uniunea Europeană, cât şi Statele Unite al Americii perturbează procesul de negocieri în problema transnistreană, deoarece nu doresc ca acesta să se desfăşoare după un scenariu stabilit de Federaţia Rusă. În ceea ce priveşte regiunea Abhaziei, considerăm că această problemă este deja rezolvată. Abhazia, ca şi Transnistria într-o măsură oarecare, este deja un stat independent, cu instituţii proprii formate, cu un sistem judecătoresc bine conturat, cu o structură mentală pliată pe realităţile ruseşti. Prin urmare, nu există nici o şansă ca Abhazia să redevină parte integrantă a Georgiei”, conchide Karaganov.

Serghei Karaganov este una din cele mai influente persoane din anturajul preşedintelui rus Vladimir Putin. Pe lângă funcţia deţinută de preşedinte al Consiliului pentru Politică Externă şi Securitatea Statului de pe lângă preşedinţia rusă, Karaganov este şi dosctor în istorie, decan al Facultăţii de Economie Politică Mondială din cadrul Universităţii de Stat din Moscova.

Igor BURCIU, FLUX

Tot pe acelasi subiect cititi stirea BBC

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ