Vă aşteptăm, Preafericite!

0
50

Enoriaşii Mitropoliei Basarabiei îl aşteaptă în vizită la Chişinău pe Preafericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Aceştia ţin ca Patriarhul să vină în septembrie, când Mitropolia va împlini 15 ani de la reactivare.
Mitropolia Basarabiei susţine că vizita înaltului oaspete nu este sigură şi că acest lucru îl poate decide numai Sfântul Sinod.

Enoriaşii Mitropoliei Basarabiei (MB) îl aşteaptă în vizită pe Preafericitul Teoctist, patriarhul BOR, în luna septembrie curent, când Mitropolia va împlini 15 ani de la reactivare. Mulţi dintre ei au subscris deja la o invitaţie a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Pe de altă parte, surse din Mitropolia Basarabiei resping faptul că ar fi făcut apel către enoriaşi să-şi pună semnăturile pe o invitaţie şi spun că nu se ştie deocamdată dacă Preafericitul Teoctist, în vârstă de 92 de ani, va vizita R. Moldova.

Vizită cu caracter canonic

Agenţia de presă „Info-Prim Neo” scrie, citând surse din cadrul MB, că „un număr important de parohii şi comunităţi ale MB şi-au exprimat deja dorinţa să-l aibă ca oaspete pe Preafericitul Părinte. Vizita este preconizată de a nu avea alt caracter decât cel canonic, fiind acordată doar credincioşilor şi clerului MB, fără participarea autorităţilor politice. Se presupune că Patriarhul Teoctist va consulta opinia Mitropolitului, preoţilor şi credincioşilor MB privind dialogul cu Patriarhia Rusă în problema jurisdicţiei canonice din R. Moldova”.

Mitropolia Basarabiei neagă

Solicitat de JURNAL, părintele Sergiu, care răspunde la telefonul din anticamera MB, a negat existenţa unei liste cu semnături şi a declarat că doar Sfântul Sinod urmează să ia decizia asupra eventualei vizite a Preafericitului Teoctist la Chişinău.

Alexii al II-lea a fost primit regeşte la Chişinău

În cazul în care Patriarhul Bisericii Române va veni în R. Moldova, MB ar fi vizitată la asemenea nivel după mai mult de 70 de ani. Mitropolia Basarabiei este unul dintre cele şase scaune episcopale româneşti de peste hotare şi singura eparhie a Patriarhiei care nu a fost vizitată de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. În schimb, în luna noiembrie 2005, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, ÎPS Alexii al II-lea, a fost primit cu toate onorurile la Chişinău. Până şi copiii au fost scoşi de la ore şi postaţi, cu baloane, de-a lungul traseului aeroport – Preşedinţie. Mai mult, preşedintele Voronin l-a decorat pe Patriarhul rus cu cea mai înaltă distincţie de stat – „Ordinul Republicii” şi, în cadrul acelei vizite, şeful statului a declarat presei că „Mitropolia Basarabiei nu există”.

„Spre Europa cu Biserica Română”

Chiar dacă vizita Preafericitului Teoctist nu este încă sigură, enoriaşii MB abia aşteaptă venirea Patriarhului în Basarabia. Ion Bratu crede că, odată cu venirea Preafericitului Teoctist, cele două structuri ortodoxe din R. Moldova (Mitropolia Moldovei şi cea a Basarabiei – n.r.) vor găsi, în sfârşit, limbaj comun. „Vreau să vină ca să se apropie bisericile noastre. Tare s-au mai înstrăinat cele două mitropolii – a Moldovei şi a Basarabiei. De fapt, ar trebui să fim o singură mitropolie. Alexii al II-lea să stea în Rusia, drumul nostru e însă spre Europa. Biserica basarabeană trebuie să meargă spre Europa într-un pas cu Biserica Română”, ne-a spus enoriaşul.

„Ştiu că n-o să-l întâmpune Voronin”

Şi doamna Maria Cosniceanu, doctor în filologie, doreşte să vină în Basarabia Preafericitul Teoctist. Asta pentru că MB ţine de Patriarhia Română. „Vin alţii care ne pun cizma pe gât şi-i întâlnim, dar al nostru de ce să nu vină? Ştiu că n-o să iasă Voronin să-l întâmpine ca pe cel rus, dar o să iasă enoriaşii noştri care ţin de MB”, ne-a spus Maria Cosniceanu.

http://www.jurnal.md/article/2848/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ