Vama de Est spune Basarabia pamant romanesc… pe albumul Uniti sub tricolor

0
66

vama de est vaslui basarabia pamant romanescVama de Est, trupa de hip-hop din Vaslui, este formată din doi moldoveni get-beget: Yehova şi Cristi. Recunoscuţi pe plan local, băieţii au scos primul album în ianuarie 2009, cu numele de ESTUL SĂLBATIC. În cadrul pieselor de pe album se află şi „Basarabia pământ românesc” dedicată fraţilor de peste Prut. Ce impresie crează unui om din exterior piesa în articolul „Cojones Records rulează româneşte” din Obiectiv de Vaslui:

S-a auzit apoi piesa “Estul sãlbatic”, cea care dã numele albumului si care contine la un moment-dat un elogiu interesant adus lui Stefan cel Mare, concomitent cu descrierea vietii sãlbatice din acest est dur al României din prezent. Aceastã piesã nu este însã decât foarte putin din ceea ce avea sã urmeze, dupã o declaratie de dragoste pentru muzica hip-hop, si anume piesa “Basarabia, pãmânt românesc”. Aici doream sã ajung de fapt si sã amintesc cã aceastã piesã a fost cea mai bine-primitã de tinerii adunati în clubul Menthor vineri seara. O piesã care vorbeste de exprimarea liberã, despre libertate si anti-comunism, despre guvernul rusesc de la Chisinãu, cu versuri cum ar fi “Basarabie crestinã condusã de stalinisti” sau “Basarabia e a noastrã, vã rugãm dati-ne-o înapoi”. La un moment dat întreaga salã, la semnalul lui Yehova, a început sã cânte “Basarabie aleasã, pregãteste-te mireasã, cã-ti aducem petitor mândrul nostru tricolor”.
Mi-a plãcut cã am fost acolo, sã vãd cum tineri din ziua de azi se pot bucura la auzul unor astfel de versuri, contrar asteptãrilor celor care în mod obisnuit îsi încep demonstratiile apelând la ceea ce în timp a devenit un cliseu: “Tineretul din ziua de azi!”. Astfel cã, la final, nu pot decât sã spun cã cei de la Cojones Records, declarându-se nationalisti si proclamând un teritoriu pierdut cândva, au fãcut istorie. Nationalã!

Piesa „Basarabia pământ românesc” a băieţilor de la Vama de Est se va afla pe compilaţia Uniţi sub tricolor, alături de alte piese patriotice şi de atitudine ale unor trupe şi artişti cunoscuţi de hip-hop. Albumul are ca scop manifestarea solidarităţii cu liceul Lucian Blaga din Tiraspol, fondurile rezultate în urma vânzării CDului urmând a fi donate românilor de acolo.

Comandă CD-ul

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ