Vânătoarea de alegători începe!

0
45

Alegerile ar putea fi fraudate?

Procedura de desemnare a membrilor birourilor electorale din fiecare secţie de votare ar putea provoca fraudarea alegerilor locale. Aceasta este părerea mai multor partide politice din R. Moldova, dar şi a reprezentanţilor consiliilor locale, responsabili de organizarea scrutinului. Ei afirmă că, în conformitate cu nişte modificări operate încă în 2006 în Codul electoral, dintre cei 11 membri ai birourilor electorale, cinci sunt desemnaţi de PCRM, trei de consiliile locale şi câte unul de PPCD, AMN şi PD. Iar atribuţiile acestor birouri sunt, printre altele, de a verifica listele electorale şi de a totaliza rezultatele alegerilor în secţia de votare.

Anatol Petrencu, preşedintele MAE:
„Ne putem aştepta ca alegerile să fie fraudate şi în acest mod”

„În general, fraudele se comit până la alegeri. Autorităţile comuniste au făcut foarte mult ca să preseze asupra opoziţiei. Au creat nişte condiţii inegale de luptă electorală. Cât priveşte reprezentarea în cadrul birourilor electorale, putem spune doar atât, citându-l pe Stalin: „Important este cine numără voturile”. Desigur, ne putem aştepta că alegerile ar putea fi fraudate şi în acest mod”.

Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL:
„Această repartizare va influenţa rezultatele alegerilor”

„Partidul comuniştilor, împreună cu PPCD, caută orice mijloace pentru a le ieşi raportul de forţe aşa cum vor ei. Cred că acest mod de repartizare a numărului membrilor birourilor electorale va influenţa rezultatele alegerilor locale. Cred că PCRM va face tot posibilul ca să câştige alegerile locale”.

Nicolae Andronic, preşedintele PPR:
„Alegerile au început să fie fraudate de pe acum”

„Pe de o parte, parcă ar trebui să ne bucurăm de efectele legii, care a permis ca pe lângă comunişti şi reprezentanţii altor partide să mai aibă posibilitatea să delege persoane în birourile electorale. Pe de altă parte, ţinând cont de prietenia care există între PCRM, PPCD şi PD, consider că şi ceilalţi doi membri înaintaţi de pepecedişti şi pedişti tot de-ai comuniştilor vor fi. Cred că acest lucru va avea urmări pentru opoziţia reală. Iar alegerile au început să fie fraudate de pe acum”.

Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte PL:
„Vom încerca să diminuăm încercările de a frauda alegerile”

„Până la această modificare, cei care erau la guvernare oricum încercau să influenţeze cumva membrii organelor electorale. Atunci, o făceau pe ascuns. Acum, lucrurile sunt mai pe faţă. Respectiv răspunderea pentru organizarea alegerilor este mai mare acum pe seama guvernării. Şi o dată ce vor fi fraude, ar trebui în mod normal să suporte consecinţe. Noi vom avea reprezentanţi cu vot consultativ şi observatori� în organele electorale şi vom încerca în acest mod să diminuăm încercările de a frauda alegerile”.

„Astăzi, să furi sau să rupi buletinul de vot e imposibil”

Solicitat de JURNAL, Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC) a declarat în replică: „Se poate face multă demagogie referitor la fraudarea alegerilor. Dar alegerile sunt un eveniment pur matematic. Se eliberează un număr fix de buletine care sunt luate în evidenţă de toţi membrii biroului electoral şi de observatori. Astăzi, să furi sau să rupi buletinul de vot, aşa cum se făcea înainte, este imposibil. În plus, nu cinci, ci patru membri ai biroului electoral sunt înaintaţi de PCRM”.

autor: Mariana RAŢĂ

sursa:http://www.jurnal.md/article/2873/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ