18 COMENTARII

 1. Poti sa o zici, nu schimba nica. Denumiri geografice moldovenesti sunt nu numai in Moldova mare. Dar si acest varf se numeste Moldovanu, macar ca nu se afla in apropierea Moldovei, dar tocmai in lantul Fagaras. Mergand spre bucuresti intalnim localitati Moldovita, Moldoveni. Si raul Moldova. Dar cu numele romaniei nu este nimic, de ce mai??? Sa nu ziceti ca este orasul Roman, caci este numit in cinstea voedodului a Moldovei, Roman primul. Care primul a prins a folosi fraza: Io voevoda a pamantului Moldovenesc, de la munte si pana la mare.

  • Tovarăşe MANKURT „olegKGB” tu văd că tot nu ai învăţat
   DE UNDE VENEAU Dragoş şi Bogdan!
   Ei,de unde „olegKGB”???
   DESCĂLECĂTORII Dragoş şi Bogdan au trecut Carpaţii venind DIN PROVINCIA ROMÂNEASCĂ Maramureş.
   Bogdan I din Cuhea(Maramureş)a venit împreună cu românii din peste 300 de sate,din Maramureşul istoric, de la sud şi nord de râul ROMÂNESC TISA,pământ ROMÂNESC acum SUB OCUPAŢIE RUSO-HAHOLEASCĂ ,numit de haholi TRANSCARPATIA.
   Doar ştiai asta nu?
   Nu ştiai?Nu ştiai de ÎNTÂIUL DESCĂLECAT ?
   Deci daca STRĂ-BUNELUL lui Ştefan cel Mare şi Sfânt ERA ROMÂNUL Bogdan I din Cuhea,Maramureş,Ştefan ce era?
   ERA ROMÂN !

   Ştii CE A PUS Maria de Mangop a doua soţie a bunelului Ştefan cel Mare şi Sfânt SĂ FIE SCRIS pe icoana ce a dăruit-o Sfântului Munte Athos?
   Nu?
   Uite aşa scrie:

   ”Maria Doamna Moldo-VALAHIEI”.

   • Chiar şi un MANKURT sau soldat forumistic al COLOANEI a-5-a RUSE de manipulare în masă ca „oleg”KGB ar trebui totuşi să se întrebe DE CE se autointitula SOŢIA MARELUII Ştefan :
    „Doamna moldo-VALAHIEI”???

    Cercetatorul Ion Eremia, doctor habilitat in istorie:

    ÎNAINTE de descalecatul lui Dragos,
    pe teritoriul Moldovei au existat CÂTEVA Valahii (adica, «tari» – n.n.) si aici locuiau valahi =ROMÂNI.

    O Valahie a fost acea cu centrul la Suceava.
    Alta isi avea centrul in orasul Siret.

    O alta VALAHIE se afla in bazinul raului Moldova cu centrul la Baia, oras numit si Molde, Civitas Moldaviae, Moldavia.

    Anume aceasta formatiune a fost ocupata de Dragos, aici au fost instalati de catre regalitatea maghiara primii voievozi din Maramures, anume ea a fost acea Tara Moldava («terre nostre Moldauane», 1360) supusa Ungariei si locuita de români (olahos).
    Ion Eremia noteaza in cartea sa ca

    “la origine statul intemeiat de Bogdan I venit dupa Dragos, s-a numit ŢARA ROMÂNEASCĂ a Moldovei”

    , in felul acesta subliniindu-se ca

    MOLDOVA ERA ŞI ERA O VALAHIE, in sensul de tara locuita de ROMÂNI.

 2. Argumentele mele sunt adevarate. Nu poti sa-mi dai nici un nume geografic legat cu cuvantul romania. Pop sa-mi mai spun ca dacii liberi au contactat mult cu slavii. Si nu sau inrusit. Dar voi romanii ziceti ca dacii sau romanizat numai in 140 de ani de ocupatie romana si fiind numai 14% din teritoriul Daciei ocupat de romani. Iata denumiri geografice slave din romania actuala. Raurile Crasna (rosu, rosiuara) Cernovoda, (apa neagra) Bistrita (repede, repegioara)

 3. ce prezenti tu aici sint AFIRMATII si ele pot fi fara nici o indoiala adevarate. totusi nu au calitatea de argumente!
  ce probeaza ele?

  ca exista cuvinte de origine slavona in limba romana?!
  e un lucru general acceptat. mai mult chiar, vin eu si-ti spun ca inainte de secolul XIX existau inca si mai multe cuvinte imprumutate din slavona veche, cuvinte care astazi sint arhaisme fiind inlocuite in unele cazuri de cuvinte imprumutate din limbi romanice.

  ce probeaza asta?

  limba slavona a fost folosita ca limba oficiala de cancelarie in tarile romane, secole de-a rindul. in aceeasi perioada tot limba slavona a fost si limba liturgica in bisericile din zona noastra. caracterele nascocite de chiril si metodiu au fost folosite pentru scrierea limbii romane pina in secolul XIX. toate lucrurile astea sint perfect adevarate dar nu constituie argumente in sprijinul existentei unei „natiuni” moldovenesti sau in sprijinul dovedirii unei filiatii directe intre basarabenii de astazi si dacii liberi prin filiera stefan cel mare.

  nu stiu daca ma intelegi sau am pierdut vremea scriind rindurile astea…

 4. ce vrea oleg sa spuna e ca NU EXISTA localitati sau ape sau denumiri cu radacina in cuvantu „romin”…si asta e un argument ca acest cuvant nu se folosea in mod curent (nici in moldova nici in valahia). Asta inseamna ca de la cele mai vechi vremuri, noi moldovenii si voi valahii ne-am considerat pe drept diferiti unii de altii…

  Argumente sunt chiar in letopisetele din care voi citati doar ce va convine…dar acolo unde scrie ca noi moldovenii nu primim numele de vlahi, ca acel nume dam tarii muntenesti….asta voi nu vreti sa cititi. De puternica influenta slava iar nu prea vreti sa auziti…ca tzara e facuta din rumani si din rusi…

  • Chiar şi un MANKURT sau soldat forumistic al COLOANEI a-5-a RUSE de manipulare în masă ca “oleg”KGB ar trebui totuşi să se întrebe DE CE se autointitula SOŢIA MARELUII Ştefan :

   “Doamna moldo-VALAHIEI”???

   Cercetatorul Ion Eremia, doctor habilitat in istorie:

   ÎNAINTE de descalecatul lui Dragos,
   pe teritoriul Moldovei au existat CÂTEVA Valahii (adica, «tari» – n.n.) si aici locuiau valahi =ROMÂNI.

   O Valahie a fost acea cu centrul la Suceava.
   Alta isi avea centrul in orasul Siret.

   O alta VALAHIE se afla in bazinul raului Moldova cu centrul la Baia, oras numit si Molde, Civitas Moldaviae, Moldavia.

   Anume aceasta formatiune a fost ocupata de Dragos, aici au fost instalati de catre regalitatea maghiara primii voievozi din Maramures, anume ea a fost acea Tara Moldava («terre nostre Moldauane», 1360) supusa Ungariei si locuita de români (olahos).
   Ion Eremia noteaza in cartea sa ca

   “la origine statul intemeiat de Bogdan I venit dupa Dragos, s-a numit ŢARA ROMÂNEASCĂ a Moldovei”

   , in felul acesta subliniindu-se ca

   MOLDOVA ERA ŞI ERA O VALAHIE, in sensul de tara locuita de ROMÂNI.

 5. eu nu stiu ce mama naibii de scoala ati facut voi. nu de alta ca nici mie nu mi-a placut cartea in mod deosebit dar voi chiar sfidati limitele bunului simt: voi nu faceti deosebirea intre perioade istorice. voi ati auzit de evul mediu, de statele medievale?!
  alea nu erau „state nationale” oameni buni! notiunea de stat national a aparut ceva mai tirziu odata cu zorii epocii moderne!
  dar ce dracu’ imi bat eu gura aici? vreti sa va considerati „moldoveni” sau iranieni sau transistreni, ce-mi pasa mie?

  e dreptul vostru

 6. ce exprimare de fotbalist ai…

  nu caut „anturaj” cu tine sau cu cei de teapa ta, sunt un simplu tanar moldovan, care isi spune opinia pe un forum 100% romanesc, zi-mi te deranjeaza cu ceva opinia mea?

  a, si printre tinerii aia m-am aflat si eu, dar nu cu dorintza de vreo unire…ci de cea a unei vieti mai bune, fara comunishti. Nici eu si nici multi din acei tineri nu si-au dorit vreo unire..multi am fost manipulati…in fine

 7. Lecţii pentru „oleg” şi ceilalţi MANKURŢI trimişi la atac de STĂPÂNII LOR,Călăi Ocupanţi RUŞI.

  Sper ca ADEVĂRUL să vă lumineze minţile spălate de propaganda RUSEASCĂ ANTIROMÂNEASCĂ.
  Lectură plăcută!

  Marele lingvist de renume mondial, Eugen Coşeriu, menţiona într-un amplu studiu “Latinitatea orientală” referitor la aşa-zisa limbă moldovenească:
  «Zic «aşa-zisa», fiindcă o limba moldovenească diferită de cea româna, sau chiar şi numai de dialectul dacoromân,PUR ŞI SIMPLU NU EXISTĂ
  e o himeră creată de o anumită politică etnico-culturală străină, RUSIA,fără nici o bază reală».

  Eugen Coşeriu ( n. 27 iulie 1921, comuna Mihăileni, judeţul Bălţi– d. 7 septembrie 2002, Tübingen, Germania) a fost un filolog romanist de origine română, membru de onoare al Academiei Române (din 1991).
  Studii
  A absolvit liceul “Ion Creangă” din oraşul Bălţi, apoi şi-a continuat studiile în filologie la universităţile din Iaşi, Roma; a mai studiat filosofie la Universitatea din Milano. Între 1950 şi 1963 a predat la Universitatea din Montevideo, Uruguay, între 1961 şi 1963 fiind profesor-invitat şi la Universitatea din Bonn, Germania. Din 1963 şi până la sfârşitul vieţii a fost profesor la Tübingen. Mai multe generaţii de discipoli ai lui Eugen Coşeriu constituie Şcoala de lingvistică de la Tübingen.
  A fost Doctor Honoris Causa a aproape 50 de universităţi din întreaga lume.

  “Scrisoarea lui Neacşu” cel mai vechi document descoperit până acum scris în LIMBA ROMÂNĂ pe la 1500

  Fragment:
  “spui domniie tale de lucrul lui Mahamet beg, cum am auzit de boiari ce sunt megiiaş(i) şi de generemiiu Negre, cum i-au dat împăratul sloboziie lui Mahamet beg, pe io-i va fi voia, pren ŢEARA RUMÂNEASCĂ, iară el să treacă.”

  V. I. Lenin:
  «Basarabia este pamant ROMANESC»
  (V. I. Lenin, lucrarea «dreptul natiilor la autodeterminare»).
  Karl Marx:
  «Administratia RUSEASCA din toate judetele Basarabiei a ordonat sa fie arse orasele si satele in momentul apropierii inamicului. Acest ordin este cu atat mai ridicol, cu cat, dupa cum rusii inteleg prea bine, ROMANII basarabeni NU VOR REGRETA PLECAREA LOR mai mult decat românii din Valahia si Moldova…» (opere, ed. II, vol. 10, Moscova, 1958, p.495).
  Karl Marx:
  «Taranul ROMÂN din Basarabia nutreste pentru «muscal» NUMAI URĂ»
  (K. Marx: Insemnari despre români, Bucuresti, 1964, p.167).
  Friedrich Engels:
  «Finlanda este finlandeza si suedeza,
  Basarabia – ROMÂNEASCĂ,
  iar Polonia Congresului – poloneza (…). Aici nici nu poate fi vorba de unirea unor neamuri inrudite, care poarta numele de rus, aici avem de a face pur si simplu cu O CUCERIRE PRIN FORTA a unor teritorii straine, PUR SI SIMPLU cu UN JAF». (Opere, ed. v.22, Moscova, 1962, p.30-31).
  F.A. Bronchaus, J.A. Efron:
  «Grupul ROMANIC este reprezentat de ROMANI (cca. 9.000.000) in Gubernia Basarabia (judetele Balti, Soroca, Chisinau, Orhei) si in judetele nistrene (Herson); aceasta populatie ISI APARA CU INSISTENTA LIMBA si chiar a românizat o parte din populatia ucraineana» (Dictionar enciclopedic, Sankt Petersburg, 1899).
  L.S. Berg:
  «Moldovenii SUNT ROMANII care populeaza Moldova, Basarabia si o parte din guberniile Podolia si Herson; acestia populeaza in proportie nu prea mare si gubernia Ekaterinoslav» (Basarabia. Tara, populatia, economia. Petersburg, 1918).
  N. Durnovo:
  «… toate scolile organizate in Basarabia au scopul de a transforma ROMANII basarabeni in velicorosi, ceea ce NU REUSESTE…»
  (Peterburgskie vedomosti, 27 mai (9 iunie) 1912).

  Alexei Mateevici(autorul versurilor imnului Basarabiei):
  «Mai inainte de toate sa stiti ca (…)
  FARA UNIRE NU VOM PUTEA DOBANDI NIMIC.
  Deci sa avem un gand, o inima, un ideal!

  Al doilea sfat e acesta. Lucrul drept poate inflori numai daca se intemeiaza pe idei drepte. Ei bine, daca ati luat asupra d-voastra sarcina de a lumina poporul, apoi trebuie sa dati poporului idei adevarate, caci altfel intreg invatamantul e fara rost.
  Da, suntem moldoveni, fii ai Vechii Moldove,
  insa facem parte din marele trup al ROMÂNISMULUI,
  asezat prin Romania, Bucovina si Transilvania (Aplauze).
  FRAŢII NOŞTRI din Bucovina, Transilvania si Macedonia nu se numesc dupa locurile unde traiesc, ci-si spun ROMÂNI.

  ASA TREBUIE SA FACEM SI NOI (Aplauze).

  Alexe MATEEVICI :
  “… N-AVEM DOUA LIMBI si doua literaturi,
  CI NUMAI UNA,
  ACEASI cu cea de peste Prut.
  Aceasta se stie din capul locului, ca SA NU MAI VORBIM DEGEABA.

  (…) Noi trebuie sa ajungem de la limba noastra proasta de astazi numaidecat la limba literara ROMANEASCA»
  (Din cuvantarea rostita la primul Congres al invatatorilor moldoveni din Basarabia, care a avut loc la 25-28 mai 1917).

  Ruben Budagov:
  «Numai pentru faptul ca I.V. Stalin aminteste «limba moldoveneasca» a aparut problema limbii moldovenesti de sine statatoare, desi majoritatea lingvistilor considera pana acum ca românii si moldovenii vorbesc aceeasi limba» (Voprosi iazakoznania, 1957, Nr.2, p. 154).
  Rajmund Piotrowski:
  «… termenul de «limba moldoveneasca» are o istorie mai veche pe teritoriul Basarabiei.
  Acest termen a fost UN INSTRUMENT AL POLITICII IMPERIALE TARISTE, iar apoi al politicii imperiale staliniste-bolsevice.
  Menirea acestui instrument era de A IZOLA Basarabia, iar mai tarziu – Republica Moldova de la arealul ROMANESC»
  (Literatura si Arta, 31.08.1995).
  Eugen Coseriu(cel mai mare PROFESOR LINGVIST ROMAN din Basarabia):
  «A promova sub orice forma o limba moldoveneasca deosebita de limba româna este, din punct de vedere strict lingvistic, ori o greseala naiva, ori o frauda stiintifica; din punct de vedere istoric si practic,b> E O ABSURDITATE si o utopie; din punct de vedere politic, e o anulare a identitatii etnice si culturale a unui popor si, deci, UN ACT DE GENOCID etno-cultural».
  Ion Constantin Ciobanu:
  «(…) de cata intelepciune au dat dovada stramosii nostri ca au numit aceasta limba cu un cuvant neutru. LIMBA ROMANA! Doamne fereste daca aceasta limba s-ar fi nascut din uzurpare si s-ar fi numit dupa vreo regiune oarecare munteneasca, olteneasca, ardleneasca, banateana, bucovineana, moldoveneasca etc.! Atunci, s-ar fi vazut cum joaca dracul intr-un picior!
  Sintagma «LIMBA ROMANA» E UNIFICATOARE.
  Ea nu inalta, nu coboara, nu subapreciza pe nimeni, ea creeaza la toti condtii egale! Si TAIE o data si pentru totdeauna APA DE LA MOARA RATACITILOR» (Moldova literara, 18.VI.1995)

  Declaratia Adunarii Generale anuale a Academiei de Stiinte a Republicii Moldova:
  «Adunarea Generala anuala a Academiei de Stiinte a Republicii Moldova confirma opinia stiintifica argumentata a specialistilor filologi din republica si de peste hotarele ei aprobata prin Hotararea prezidiului ASM din 9.IX.1994, potrivit careia
  DENUMIREA CORECTĂ A LIMBII de stat (oficiale)
  a Republicii Moldova
  ESTE LIMBA ROMÂNĂ.

  29 februarie 1996».
  «Cazania lui Varlaam» (1643),
  prima carte tiparita in Moldova
  «Carte ROMÂNEASCĂ de invatatura»
  , care se adreseaza intregii «semintii ROMÂNEŞTI»

  Cu cateva decenii mai tarziu, Dosoftei numeste limba in care scrie exclusiv «LIMBA ROMÂNEASCĂ».
  Stanislav Semcinscki (Ucraina):
  “Slavii de rasarit ii numeau pe timpuri CU UN SINGUR NUME atat pe locuitorii Moldovei, cat si pe cei din Valahia, chiar si pe o buna parte din locuitorii Transilvaniei;
  TOŢI ERAU pentru ei VOLOHI (VALAHI).
  Domnitorul Moldovei Stefan cel Mare era pentru ucraineni
  “Stefan Voevod VOLOSKIY” (Stefan Voievod al VALAHIEI)
  , iar Moldova era numita VALAHIA, locuitorii ei – VOLOHOVENI-BOLOHOVENI,

  ]
  adjectivul “voloski, valaski” avea semnificatia “ceea ce tine de principatul Moldovei”.
  Până şi lingvistul HAHOL O. Strijak din cartea aparută în 1994 la Kiev:
  «În Ucraina de răsărit ERAU NUMIŢI VOLOHI moldovenii ADICĂ ROMÂNII».
  Invatatii din Evul Mediu vorbeau despre identitatea ROMÂNEASCĂ a limbii moldovenilor si a locuitorilor Valahiei. A se vedea, de exemplu, mentiunea lui Nicolaus Olahus formulata in limba latina inca in 1536:
  Nicolaus Olahus
  (numele latinizat al lui Nicolae VALAHUL,adică Nicolae ROMÂNUL)- 1536:
  «Lingua, ritu, religione eadem Moldavi utuntur, qua Transalpini; vestitu aliqua ex parte differunt»
  TRADUCERE:
  ” moldovenii utilizeaza ACEEAŞI LIMBĂ, ACELEAŞI OBICEIURI ŞI RELIGIE CA ŞI VALAHII”.
  «Est romanicii (volohii) intrebuintau cuvintele ROMÂNESC, ROMÂNEŞTE pentru a-si denumi propria limba si propria vorbire».

  Din sursele istorice se stie ca in perioada anterioara formarii Tarii Moldovei,
  pe teritoriile de la rasarit de Carpati locuiau VALAHII, URMAŞII GETO-DACILOR.
  Iar valahii nu erau decat ROMÂNII.

  Si pentru că MANKURŢII au adus vorba de COTROPITORII BARBARI CUMANI:
  Iată scrisoarea papei de la Roma, Grigore al IX-lea, adresata printului de Coroana Bela, in 1234, in care afirma urmatoarele:
  «Dupa cum am aflat, in Episcopatul cumanilor sunt niste oameni care SE NUMESC ROMÂNI (WALATI)
  (Documenta Romaniae Historica. D. Relatii intre Tarile romane. Vol. I, Bucuresti, 1972, p. 20).
  Cercetatorul Ion Eremia, doctor habilitat in istorie, aduce argumente incontestabile, sustinand ca
  ÎNAINTE de descalecatul lui Dragos, pe teritoriul Moldovei au existat CÂTEVA Valahii (adica, «tari» – n.n.) si aici locuiau valahi =ROMÂNI.
  O Valahie a fost acea cu centrul la Suceava.
  Alta isi avea centrul in orasul Siret.
  O alta VALAHIE se afla in bazinul raului Moldova cu centrul la Baia, oras numit si Molde, Civitas Moldaviae, Moldavia.

  Anume aceasta formatiune a fost ocupata de Dragos, aici au fost instalati de catre regalitatea maghiara primii voievozi din Maramures, anume ea a fost acea Tara Moldava («terre nostre Moldauane», 1360) supusa Ungariei si locuita de români (olahos).
  Ion Eremia noteaza in cartea sa ca
  “la origine statul intemeiat de Bogdan I venit dupa Dragos, s-a numit ŢARA ROMÂNEASCĂ a Moldovei”, in felul acesta subliniindu-se ca
  MOLDOVA ERA ŞI ERA O VALAHIE, in sensul de tara locuita de ROMÂNI.
  Vlad Zbârciog :”
  Au fost aduse suficiente argumente pentru a deschide ochii inimii si mintii (…), odata si pentru totdeauna ca noi, locuitorii bastinasi din spatiul prutonistrean, SUNTEM ROMÂNI si, implicit, AVEM O LIMBĂ ROMÂNĂ si O ISTORIE ROMÂNĂ.
  Si orice incercare de a ne baga pe gat memorandumuri rusesti sau false conceptii de politica nationala de stat sunt inutile. In primul rand, fiindca aceasta conceptie ignora adevarul istoric si stiintific despre ROMÂNII moldoveni si LIMBA ROMÂNĂ.”
  Vlad Zbârciog :
  “Eminescu spunea ca «limba este casa fiintei noastre». (…) Si tocmai acest tezaur scump, acest suprem product sufletesc al poporului – limba – se urmareste, prin aceasta
  «conceptie» RUSEASCĂ-”moldovenismul” sa ni se ia, sa ni se rapeasca, totodata incercand sa ne confere o noua identitate istorica, etno-culturala, lingvistica si politico-juridica .
  Stratagema-cheie fiind LICHIDAREA IDENTITĂŢII NOASTRE ROMÂNEŞTI”

 8. pai atunci, daca nu ai vrut unirea, de ce ati avut steaguri ale Romaniei, de ce ati pus pe cladirea presedintiei o harta cu Romania Mare???Aia tot manipulare a fost, termenul asta de „manipulare”, il folositi atat de lejer, din cate vad mai ca esti mandru ca ai fost „manipulat”, si daca ai fost „manipulat” inseamna ca esti un om fara opinie proprie, fara coloana vertebrala, daca ai fi un tanar moldovan, mandru si istet, care isi stie trecutul si stie de ce iese pe strada atunci nu ai mai fi „manipulat”, dar tu te multumesti cu lucrul asta si spui…”eh ce imi pasa. lasa ca eu am fost manipulat, nu mai am taria de caracter sa recunosc ca eu chiar imi stiu trecutul si chiar sunt mandru sa fiu roman”, nu, tu esti un moldovan manipulat…bravo, tine-o tot asa!

LĂSAȚI UN MESAJ