Varujan Vosganian: Cât ne costă idealul reintregirii?

0
147

Un cotidian romanesc a pornit o dezbatere privind costurile unirii Romaniei cu Republica Moldova si, functie de evaluarea la care s-ar fi ajuns, a pus intrebarea: ne putem permite sa platim pretul – financiar, de aceasta data – al unificarii?

Tema e cel putin bizara, daca ne gandim la faptul ca intr-o astfel de initiativa politica, romanii de peste Prut nu ar participa pe post de asistati care sa astepte cu bratele incrucisate sa le vina de la Bucuresti bani, haine si pachete cu mancare, ci s-ar constitui intr-o parte activa a dezvoltarii tarii. Totusi, modul in care este pusa problema vine dintr-o anumita mentalitate care, din pacate, s-a manifestat si in perioada interbelica pe cand Basarabia era tratata ca un teritoriu alipit, acolo unde mai degraba erau surghiuniti cei indezirabili decat se manifesta preocuparea pentru imbunatatirea starii materiale si culturale a locuitorilor.

Inainte de a vedea cat ne costa unirea celor doua tinuturi romanesti, se pune problema vointei politice. Putem accepta faptul ca aceasta unitate politica este, in prezent, dificil de realizat. Dar idealul reintregirii trebuie sa ramana o aspiratie profunda a spiritului romanesc.

Raporturile noastre cu Republica Moldova trebuie sa aiba la baza aspiratia catre unitatea nationala. Mai devreme sau mai tarziu, cele doua state, cu o limba comuna si cu aceeasi traditie, se vor reuni. Daca in anul 1859 doua mici principate s-au unit, impotriva atator obstacole, aceasta demonstreaza ca nimic nu se poate impotrivi aspiratiei firesti catre unitate nationala, acolo unde ea se manifesta. Generatiile viitoare nu vor putea intelege cum ceea ce a fost posibil in 1859 nu a mai fost posibil in 1991, in conditii mult mai favorabile, cand cele doua state erau independente, si nu trebuia – sau, mai degraba, n-ar fi trebuit – sa ceara voie nimanui, vointa celor doua Parlamente fiind suficienta pentru a incuviinta unirea.

Exista in clipa de fata numeroase obstacole, pornind de la dificultati legate de libera circulatie a persoanelor si a marfurilor, pana la lipsa unor relatii economice stabile si diversificate. Pana acum catava vreme, aceste obstacole puteau fi inlaturate prin actiunea celor doua Guverne, al Romaniei si al Republicii Moldova. In prezent, din pacate sau din fericire, iminenta integrare a Romaniei in Uniunea Europeana ridica anumite obstacole in calea dezvoltarii relatiilor dintre cele doua tari, cu deosebire in ce priveste libera circulatie, fie ca e vorba de persoane, de marfuri sau de capitaluri. E ciudat ca apropierea noastra de piata comuna europeana trebuie facuta cu pretul indepartarii de Republica Moldova, insa noi nu trebuie sa privim aceasta situatie ca pe o alegere irevocabila, ci trebuie sa regandim strategia reintregirii in acest nou context, al integrarii.

In perioada scursa din 1990, autoritatile romane au fost destul de indiferente fata de Basarabia. De parca indiferenta autoritatilor romane nu era destula pedeapsa, iata ca si evolutia vietii politice din Republica Moldova este ingrijoratoare. Fortele comuniste si rusofone au recastigat teren. In tara se vorbeste atat ruseste cat si romaneste, daca nu chiar mai mult ruseste. Guvernul Moldovei cauta sa apropie tara cat mai mult de Rusia. Daca reprezentanta politica a Romaniei la Chisinau are in jur de cincisprezece functionari, angajatii reprezentantei Federatiei Ruse se numara cu sutele. Reprezentarea economica si culturala a Rusiei este coplesitoare in raport cu cea romaneasca. In prezent, Moldova de peste Prut este practic colonizata, economic si cultural, de Rusia. Iar luptatorii pentru reintregire de la Chisinau se indreapta, din pacate, spre partidele de sorginte national-comunista, adica tocmai acele ideologii care, in decursul secolului XX, au contribuit la indepartarea Basarabiei si Bucovinei de patria mama.

Granita peste Prut risca sa devina nu numai granita dintre doua parti ale aceluiasi trup, dar si granita dintre doua sisteme geo-strategice. Noi nu trebuie sa ne impacam cu aceasta situatie. Vietnamul s-a unificat, Germania s-a unificat. Intr-o buna zi cele doua Corei se vor uni si ele. Nu se poate ca tocmai poporul roman sa ramana singurul popor despartit de o granita artificiala si, as spune, de propria neputinta.

In acest context, intrebarea cat ne costa este lipsita de relevanta. Costa mult, cu siguranta. in Moldova de dincolo de Prut trebuie facute lucruri care deja s-au facut in Romania, dar si multe lucruri care trebuie facute si in Romania si in Republica Moldova, cum ar fi, de pilda, dezvoltarea rurala, reformarea sistemului de pensii sau competitivitatea economica. Indiferent cat ne costa, o Romanie mai mare, cu o piata mai larga, va fi o Romanie mai puternica.

Si oricum, n-are rost sa ne intrebam cat ne-ar costa unirea cu Basarabia, cata vreme noi n-am putut raspunde, in anii 1990, nici la intrebarea cat costa modernizarea si integrarea Romaniei, asa cum e ea acum. Unii vor zice: mai bine ca n-am stiut. Dar la urma urmei, unirea e mai ales o problema patriotica si nu una financiara.

Sursa: Ziua, 5 octombrie, 2006

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ