Vasile Tarlev: Chişinăul nu renunţă la Transnistria în schimbul integrării în UE

0
56

Autorităţile Republicii Moldova nu sunt de acord să renunţe la Transnistria în schimbul integrării europene, a declarat premierul moldovean, Vasile Tarlev, ca reacţie la propunerea avansată recent de fostul consilier al preşedintelui Vladimir Voronin, Sergiu Mocanu. Acesta a creat la Chişinău o mişcare politică pentru separarea Republicii Moldova de Transnistria, un proces care să permită Moldovei să se apropie de Uniunea Europeană. „Această iniţiativă nu face obiectul niciunei dis­cuţii. Suveranitatea, indepen­denţa, integritatea teritorială, securitatea Moldovei nu pot fi obiect de discuţii”, a declarat premierul moldovean, citat de ITAR-TASS.
Sergiu Mocanu, fost consilier al preşedintelui Voronin pe probleme de politică externă, a avansat, la începutul săptămânii trecute, o propunere în care analiştii văd un „Plan Bel­kovski-2’’.

„În momentul de faţă, nu mai există nicio cale de soluţionare a conflictului transnistrean, iar prioritară pentru Republica Moldova ar trebui să fie la această oră integrarea europeană”, a declarat fostul consilier prezidenţial la postul public de televiziune din Chişinău.

Planul din care s-a inspirat Sergiu Mocanu aparţine directorului Institutului de Strategie Naţională din Moscova, Stanislav Belkovski, şi el a fost prezentat în 2004, mai întâi la Bucureşti, iar ulterior la Odesa. Planul lui Belkovski propunea alipirea Basarabiei istorice la România, concomitent cu recunoaşterea dreptului Transnistriei la autodeterminare.

Sursa: Adevarul

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ