Vernisajul expoziţiei "Biserici rupestre din Basarabia" – 8 iulie la Muzeul Ţăranului Român

1
83

Marţi, 8 iulie 2008, la ora 18.00 va avea loc în Bucureşti, la Clubul Ţăranului din cadrul Muzeului Ţăranului Român (ca punct de reper aveţi staţia de metrou Piaţa Victoriei) vernisajul expoziţiei „Biserici rupestre din Basarabia.”

Evenimentul este organizat de Institutul Fraţii Golescu, în colaborare cu Muzeul Ţăranului Român, şi face parte dintr-un proiect mai amplu de promovare a amprentelor spiritualităţii noastre de peste Prut.

Toţi cei interesaţi sunt invitaţi să participe la vernisaj. Expoziţia va avea loc în perioada 8 – 22 iulie 2008.

Un loc aparte în arhitectura şi în răspândirea lăcaşelor religioase de pe teritoriul patriei noastre îl ocupă bisericile rupestre printre care, excepţional de bine păstrate, sunt cele căţărate pe stânci pe Valea Oltului sau pe alte maluri de ape curgatoare, cele din Basarabii Dobrogei, din Munţii Buzăului, chiliile de la Putna şi Voroneţ ale lui Daniil Sihastrul, sau cea a lui Ioan de la Prislop. Astfel de biserici putem întâlni şi peste Prut, exemplele Schitului Bosie, ale Manastirii Pestera, Butuceni, Bisericii rupestre „Buna Vestire”, Manastirii Saharna, Bisericii rupestre ŢInaltarea Sfintei Cruci”, Manastirii Japca, Manastirii rupestre Tapova fiind dovezi inestimabile ale prezenţei românilor în acest areal geografic.

Din cadrul aceluiaşi proiect, anul trecut a apărut un prim volum ce înfăţişează o parte din aceste minuni româneşti. Cartea poate fi comandată aici.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ