Veronica Garştea, cinci decenii de devotament Doinei

0
60

Este prima femeie dirijor din Republica Moldova. Dintotdeauna a fost o mare admiratoare a Capelei Corale Doina şi în timp ce-şi făcea studiile muzicale, visa să ajungă să cânte în această corală. După absolvire i s-a propus să predea la Conservator sau să vină în calitate de dirijor la Doina. Nu a stat nici o clipă la îndoială, a ales Capela Corală Academică Doina şi i-a fost devotată 50 de ani bătuţi pe muche. Din august 1957 este imaginea acestui colectiv care are deja 76 de ani şi, împreună cu Orchestra Simfonică, sunt cele mai vechi colective care s-au păstrat până în ziua de astăzi.
Deşi împlineşte 80 de ani pe 23 martie, Veronica Garştea are în inimă şi în privire primăvara, cu toată energia şi lumina ei. Nu e politicos să divulgi vârsta unei doamne, precum e banală şi încercarea de a drege busuiocul spunând despre cineva că aniversează X primăveri. Primăverile, verile, toamnele şi iernile Veronicăi Garştea au fost, mai întâi de toate, fericite prilejuri de a-şi exercita meseria. „Nu-mi vine să cred că au trecut 50 de ani de când am intrat pe uşa Filarmonicii, de unde nu am lipsit nici o zi. 50 de ani e o viaţă de om. Eu am avut o viaţă fericită, pentru că am activat în genul pe care-l iubesc. Şi toată această viaţă am petrecut-o alături de Capela Corală Academică Doina. Azi regret că nu mai concertăm ca înainte, când aveam câte 15 concerte pe lună. Alături de Doina am avut ocazia să cânt pe cele mai prestigioase scene ale lumii, în cele mai de elită săli de concerte. Am străbătut în lung şi-n lat fosta URSS, iar de 15 ani încoace am avut, în sfârşit, ocazia să cântăm şi în România. Cu Doina am mers în turnee în Franţa, în Spania, în Italia, în Coreea, Cehoslovacia. Cu capela Doina am cântat unde s-a născut Iisus Hristos, prin locurile în care a mers EL, acolo unde a fost prins şi răstignit, acolo unde a înviat…” face o scurtă trecere în revistă a celor 50 de ani pe care i-a petrecut în această capelă Veronica Garştea.
Tot de la Veronica Garştea aflăm că repertoriul coralei a suferit şi el foarte multe schimbări de-a lungul anilor „Pe timpuri, acum 20-30 de ani, în Doina se interpretau mai mult cântece populare moldoveneşti, ruseşti, ucrainene. În ultima perioadă avem ocazia să cântăm muzică clasică, iar publicul tânăr este pregătit să asculte această muzică, fapt ce mă bucură foarte mult”.
Cavaler al Ordinului Republicii, artistă a poporului, laureată a Premiului de Stat, profesor universitar, Veronica Garştea nu e nici pe departe o feministă convinsă, dar nici omul jumătăţilor de măsură. „Când copilul meu avea un an a trebuit să plec pentru două luni şi jumătate în Siberia, într-un turneu. Când m-am întors, copilul nu mă recunoştea… Am urmărit ani la rând cum trăiesc şi cum se distrează femeile, lucruri pe care eu mi le refuzam conştientă, pentru că muzica cere devotament”, povesteşte dirijorul, care consideră că reţeta de succes constă în disciplină, respect reciproc şi sinceritate, acestea fiind şi ingredientele de bază ale unui colectiv consolidat.
Filarmonica Naţională de Stat „Serghei Lunchevici” a început pe 9 martie şirul evenimentelor dedicate aniversării de 80 de ani de la naştere şi 50 de activitate în Capela Corală Doina a Veronicăi Garştea. Pe 23 martie va avea loc un concert extraordinar cu participarea unui şir de personalităţi remarcabile ale culturii noastre, iar după Paşti Filarmonica va organiza şi un turneu prin republică al Capelei Corale Academice Doina, cu Veronica Garştea la pupitrul dirijoral. Vom reveni ulterior cu amănunte despre concertul din 23 martie şi despre turneu.

http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=19702&cat=Editia%20de%20Vineri&rub=Cultura&num=11

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ