Veteranii războiului de pe Nistru salută oficializarea zilei de 2 martie

0
92

Participanţii la războiul de independenţă de pe Nistru şi familiile celor căzuţi salută decizia guvernului R. Moldova de a oficializa ziua de 2 martie, care va fi considerată Zi de comemorare a celor căzuţi în conflictul armat pentru apărarea integrităţii şi independenţei R. Moldova din anii 1991-1992. O declaraţie în acest sens a făcut pentru Info-Prim Neo Eduard Maican, preşedintele Uniunii Naţionale a Veteranilor Războiului pentru Independenţă.

Eduard Maican a spus că iniţiativa aparţine organizaţiei pe care o conduce şi că a fost adusă la cunoştinţa premierului Vlad Filat acum câteva zile. „Încă din 2001 am venit cu această iniţiativă la guvern, însă regimul anterior nu ne-a auzit”, a spus liderul Uniunii Veteranilor.

„Ziua de 2 martie le va aminti tuturor despre cei care şi-au dat viaţa pentru independenţa ţării, le va aminti oamenilor că independenţa şi libertatea costă”, a mai spus Maican.

Eduard Maican este de părere că odată ce ziua a fost declarată liberă, oamenii din toate localităţile vor avea timp să meargă la monumente sau la mormintele celor căzuţi, pentru a depune flori.

În şedinţa de miercuri, 17 februarie, guvernul a aprobat şi constituirea unui grup de lucru pentru desfăşurarea acţiunilor de comemorare consacrate aniversării a 18-a de la începutul conflictului, care va fi condus de vicepremierul Ion Negrei. Totodată, executivul a decis alocarea din fondul său de rezervă a 400 mii lei pentru desfăşurarea acţiunilor planificate.

În luptele de pe Nistru au decedat peste 200 de persoane, circa 300 de participanţi au rămas invalizi.

sursa:www.info-prim.mdNICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ