Viceministrul Culturii de la Chișinău: Patrimoniul Rep. Moldova este patrimoniul cultural românesc

0
88
  1. Viceministrul Culturii de la Chișinău: Patrimoniul Rep. Moldova este patrimoniul cultural românesc

Între Ministerul Culturii din România și Ministerul Culturii al Republicii Moldova va fi semnat un protocol de colaborare pentru refacerea și consolidarea patrimoniului. Despre acest aspect a vorbit marți secretarul de stat  în Ministerul Culturii de la București, Oana Bogdan, în cadrul unei întrevederi cu Gheorghe Postică, viceministru al Culturii din Republica Moldova, Valeriu Turea, ministru-consilier al Ambasadei Republicii Moldova la București și Nicolae Brînzea, director general adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH).

Gheorghe Postică, viceministru al Ministerului Culturii din Republica Moldova a punctat faptul că patrimoniul Republicii Moldova este patrimoniul cultural românesc. „Considerăm că patrimoniul Republicii Moldova este patrimoniul cultural românesc, iar problemele  sunt comune, de aceea trebuie să găsim soluţii comune. Asteptăm cu nerăbdare ediţia a II-a a conferinţei”, a spus acesta.

http://infoprut.ro/45302-viceministrul-culturii-de-la-chisinau-patrimoniul-rep-moldova-este-patrimoniul-cultural-romanesc.html

 

  1. România oferă peste 2.000 de locuri de studiu pentru elevii şi studenţii din Republica Moldova, în următorii trei ani

Guvernul a aprobat, miercuri, un memorandum privind cooperarea dintre România şi Republica Moldova în perioada 2016-2019, urmând ca ţara noastră să ofere 950 de locuri de studiu, în învăţământul preuniversitar şi 1.100 de locuri în universităţi, ambele fără taxe de şcolarizare, la care se adaugă posibilitatea studiilor de masterat, doctorat sau rezidenţiat.

http://www.romaniatv.net/romania-ofera-peste-2-000-de-locuri-de-studiu-pentru-elevii-si-studentii-din-republica-moldova–in-urmatorii-trei-ani_316988.html

 

  1. Discuţie între România şi SUA despre consolidarea prezenţei NATO în regiunea Mării Negre

Oficialii români şi americani au discutat despre consolidarea prezenţei NATO în regiunea Mării Negre şi înfiinţarea brigăzii multinaţionale ce va fi condusă de România, cu ocazia reuniunii grupului de lucru pentru implementarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic România – SUA.

„Dorim să continuăm cooperarea în promovarea dezvoltării comune şi asistenţei tehnice către Republica Moldova, Balcanii de Vest şi în alte regiuni.”

Un interes particular este acordat realizării interconexiunilor între reţele de gaze din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria, dar şi dintre România şi Republica Moldova, cât şi dezvoltării rezervelor marine din zona pontică.

http://www.mediafax.ro/externe/discutie-intre-romania-si-sua-despre-consolidarea-prezentei-nato-in-regiunea-marii-negre-15749235

 

  1. BERD oferă 41 de milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău

BERD oferă 41 de milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău, la solicitarea Guvernului Republicii Moldova. Costul total al lucrărilor este de 93 de milioane de euro, iar diferența ar putea fi acoperită de un credit BEI și de co-finanțarea din partea UE.

Noua conducta va conecta rețelele de infrastructură de gaze existente la Ungheni (Moldova) și Iași (România). Conducta propusă este de aproximativ 120 km lungime și are un diametru de 600 mm.

http://www.publika.md/berd-ofera-41-de-milioane-de-euro-pentru-extinderea-gazoductului-iasi-ungheni-pana-la-chisinau_2759261.html

 

  1. Taberele ARC și DOR se vor uni

Comunități din România, Republica Moldova și Ucraina vor putea fi implicate în proiecte transfrontaliere cu bani europeni, prin instrumentele de finanțare a politicii de vecinătate. Acest aspect a fost discutat marți de secretarul de stat la Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni al MAE, Petre Guran, cu șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora din Republica Moldova, Olga Coptu.

http://infoprut.ro/45291-taberele-arc-si-dor-se-vor-uni.html

 

  1. Antoniu Martin şi elevii din Moldova vin la Arad într-un schimb de experienţă

ARAD. În 28 septembrie 2016, Centrul Interregional de Advocacy şi Diplomaţie şi  Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară din Arad au lansat prima etapă a programului ,, Parteneriate educaţionale în Republica Moldova”.

În cursul lunii octombrie, se va desfăşura în Arad, între Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară  şi Liceele Teoretice ,, Ştefan cel Mare” din Chişinău, respectiv ,, Mihai Eminescu” din Leova, prima secvenţă din proiectul ,, Perspective europene în educaţie”, care presupune familiarizarea elevilor şi profesorilor din cele două licee de peste Prut cu mediul preuniversitar, academic şi cultural din România şi implicit cu ceea ce înseamnă modelul educaţional din cadrul Uniunii Europene.

http://www.ghidularadean.ro/stire/17302/antoniu_martin_si_elevii_din_moldova_vin_la_arad_intrun_schimb_de_experienta/

 

  1. Iohannis: „Unirea cu Moldova trebuie tratată serios, nu populist-electoralist”

Klaus Iohannis spune că România trebuie să sprijine Republica Moldova în plan economic și să se implice în construcția și întărirea instituțiilor democratice de la Chișinău, o strategie specială în acest sens urmând să analizeze inclusiv unirea celor două țări, cu o abordare serioasă, nu ”populist-electoralistă”.

Iohannis a mai spus că unirea dintre România şi Republica Moldova va fi abordată de strategie, dar nu în termenii de campanie electorală, care urmează pe ambele maluri ale Prutului.

Președintele României a arătat că Administrația prezidențială pregătește o strategie în acest sens, care va fi rodul contribuției MAE, SIE, SRI și a Palatului Cotroceni.

http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/iohannis-unirea-cu-moldova-trebuie-tratata-serios-nu-populistelectoralist-575690

 

  1. România şi Republica Moldova continuă colaborarea în domeniul educaţiei

Cooperarea în domeniul educaţiei între România şi Republica Moldova va continua pentru anii de învăţământ 2016-2019, în baza unui memorandum aprobat astăzi de Guvern, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei trimis redacţiei.

Documentul are în vedere un protocol de colaborare între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice din România şi Ministerul Educaţiei din Republica Moldova pentru anii şcolari/universitari 2016-2017, 2017-2018 şi 2018-2019.

Anterior, cooperarea României cu Republica Moldova s-a desfăşurat în baza unui document similar valabil pentru perioada 2012-2015.

http://www.bursa.ro/romania-si-republica-moldova-continua-colaborarea-in-domeniul-educatiei-308306&s=print&sr=articol&id_articol=308306.html

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ