Victimele deportărilor vor fi comemorate duminică, la Chişinău

1
72

La 13 iunie, vor fi organizate un şir de activităţi întru comemorarea victimelor deportărilor în masă din 13 iunie 1941. Este pentru prima oară când această dată neagră din istoria Basarabiei este comemorată sub egida Guvernului.

Conform programului, duminică, la ora 09.30, vor fi depuse flori la monumentul Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. La orele 10.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, va avea loc un miting de comemorare. Iar începând cu orele 12.30 se va desfăşura marşul participanţilor la miting, care va începe din Piaţa Marii Adunări Naţionale şi va finaliza în regiunea Gării feroviare, unde vor fi depuse flori la piatra de temelie a viitorului monument în memoria victimelor deportărilor. În dimineaţa zilei de 13 iunie, în lăcaşurile sfinte vor avea loc slujbe de pomenire în memoria victimelor deportărilor.

Potrivit datelor oficiale, în cadrul primului val de deportări în masă din Basarabia, în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, au fost ridicaţi şi trimişi în Siberia 4862 de familii sau 19 109 persoane, considerate de regimul sovietic ca fiind „elemente social periculoase”. În total, în 1941, 1944, 1949, din Moldova au fost deportaţi, oficial, 74 mii de oameni, datele neoficiale vorbesc însă de cifre cuprinse între 100 mii şi 300 mii de persoane.

Timpul.md

1 COMENTARIU

  1. Vesnica memorie pentru eroi si victimele nevinovate ale simplului motiv sa fi fost romani ! In Romania sa fi patriot este cel putin sa fi luat ca nebun, dar in Republica Moldova sa fi patriot este echivalent cu o crima. Cand va fi normalitate in teritoriile locuite de poporul roman ?

LĂSAȚI UN MESAJ