Victimele primelor deportări în masă din 1941, comemorate la Chişinău

0
81

Sursa foto: jurnal.md

A fost ridicat din propria-i casă, împreună cu familia şi dus la mii de kilometri depărtare, în Siberia. Nu a primit nicio explicaţie şi nu se simţea vinovat de nimic. Ştia doar atât – aşa trebuie. Este soarta zecilor de mii de moldoveni, care au fost deportaţi în Siberia pentru că făceau parte din familii de intelectuali sau din familii cu averi.

Într-o singură noapte, viaţa lui Simion Pelin a luat o altă întorsătură. El a fost ridicat cu forţa din propria-i casă şi dus departe, în Siberia. L-a luat cu el şi pe fiul Nicolae, care avea doar doi ani şi jumătate. La scurt timp, soţia şi ceilalţi doi copii au fost şi ei deportaţi de autorităţile de atunci.

Simion şi familia lui au îndurat frig, foame şi sărăcie, departe de casă. Cel mai greu i-a fost lui Nicolae, care a avut parte de o copilărie plină de amărăciune.

Simion Pelin şi familia lui au trăit opt ani în Siberia. Când autorităţile le-au permis să se întoarcă acasă, nu au mai găsit nimic din gospodăria care le-a rămas aici. Familia Pelin încearcă de ani de zile să-şi recupereze măcar o parte din averea pierdută, dar fără succes. Un gând îi mai macină astăzi pe foştii deportaţi.

Anii au trecut… iar Siberia a devenit o amintire neagră pentru foştii deportaţi…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ