Vinovaţi fără vină

0
61

Vinovaţi fără vină
Scrisoare deschisă către William (Bill) H. Gates, preşedinte al Corporaţiei Microsoft

Cher ami, Bill!
Vreau să ştii: mă bucur nespus că, în fine, Corporaţia Microsoft a ajuns, oficial, şi la noi, în Moldova, fiind reprezentată, cum am aflat din presă, de Serghei Şmigaliov. Pe de altă parte, cred că eşti la curent că, în noiembrie 2006, a fost semnat şi un acord trilateral între Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, responsabil din cadrul ministerului de acest domeniu fiind dl Viorel Chetraru, şeful Direcţiei delicte transfrontaliere şi informaţionale, Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală a Republicii Moldova, responsabil dl Dorian Chiroşca, vicedirector AGEPI, şi Business Software Alliance, reprezentat de dl Oleg Efrim, avocat BSA în Republica Moldova. De asemenea, am aflat că Biroul Asociat de Avocaţi „Avornic&Partenerii” este reprezentantul Business Software Alliance (BSA) în Republica Moldova. Trebuie să-ţi spun că „am pus mâna” cu greu pe acest acord. Am înţeles din presă, de exemplu, că a fost remis doar unor publicaţii, în loc să fie afişat pe panouri, cu litere de-o şchioapă, ca să afle toată lumea ce ne aşteaptă dacă nu folosim produsele Microsoft licenţiate. Şi ne aşteaptă zile grele de tot. Când am citit acest acord, scris într-un stil autoritar, m-au trecut fiorii, fiindcă aminteşte a represalii.
Dacă s-ar găsi apărători fideli şi ai altor legi, te asigur, Bill, că la noi ar domni ordinea şi disciplina. Dar trebuie să te dezamăgesc. Şi când te gândeşti, ce fericiţi eram când, pe la sfârşitul anilor ‘90, au început să apară la noi calculatoare, acces la Internet, iar la tot pasul – cafe Internet. Şcolile s-au umplut de calculatoare. Cele mai îndepărtate sate aveau măcar unul-două calculatoare. Ce mai! Grădiniţele, oficiile, micii întreprinzători, nemaivorbind de cei mari şi tari – toţi foloseau calculatoarele şi produsele, desigur, nelicenţiate, ale Microsoft! Pe atunci, nici nu ne-am pus problema, de ce anume sistemul de operare Windows este utilizat? De ce lucrăm numai în Word sau Excel? Atât de mult ne-am ataşat la aceste programe, încât nici nu ne imaginam că există şi altele.
Cher ami! Nu ştiu cum e la voi, în America, cu produsele nelicenţiate, inclusiv cele ale Microsoft, dar la noi, timp de doisprezece ani, adică de când a fost adoptată Legea cu privire la drepturile de autor şi drepturile conexe (noiembrie 1994), toată lumea, inclusiv administraţia de orice nivel, instituţiile de stat, cât şi populaţia utiliza produse pirat cumpărate de la „pticika”. Cu părere de rău, în altă parte nu puteau fi găsite. Magazinele de calculatoare ne vindeau, ca să zic aşa, cutii goale. Oricât de mult am fi vrut să respectăm legea, noi, oamenii de rând, nu aveam cum, căci însăşi apărătorii ei o încălcau, folosind produse pirat. Mă întreb: unde erau atunci dnii Chetraru, Chiroşca, Efrim? Unde erau „Avornic&Partenerii”? Oare ei nu ştiau că se încalcă Legea cu privire la drepturile de autor? Să nu fi ştiut nici vameşii că sunt aduse din Rusia şi Ucraina programele pirat ale Microsoft? De ce au tăcut? De ce nu a fost atenţionat Guvernul că se încalcă legea?
Bine, n-au ştiut sau, poate, s-au prefăcut, cum e obiceiul pe la noi, de a închide un ochi şi a te lega la cap, când nu te doare. Dar tu, Bill, ştii ce înseamnă să fii sărac şi s-o porneşti de la zero. De aceea, vreau să te întreb: Cum vine asta, Bill, cea mai săracă ţară din Europa va trebui să plătească tribut atât de greu celei mai bogate corporaţii din lume? Nu mai spun că preţurile la produsele Microsoft sunt destul de pipărate. Dar noi trebuie să plătim sume enorme pentru suport, circa 70 la sută din costul total. Cum zic specialiştii în domeniu, acesta-i „aer”, bani enormi, care se vor „pompa” din Moldova în altă parte. Celelalte 30 la sută îl constituie preţul de elaborare al programului şi cheltuieli de transport, care sunt o nimica toată faţă de serviciile de suport.
Mă întreb: De ce tac apărătorii legii? De ce tace Guvernul? Oare ce atitudine va lua (cu părere de rău, până acum nu a luat niciuna)? Pe mine mă deranjează foarte tare că suntem atât de săraci, dar şi (caut un cuvânt mai potrivit) atât de neîndemânatici. Va trebui să facem ceva ca aceşti bani să rămână în ţară şi să ţi se spună şi „mulţumesc”, dacă le foloseşti. Mă gândesc că Ministerul Educaţiei şi Tineretului, probabil, va introduce de urgenţă, la orele de informatică, studierea nu doar a sistemului Windows, ci şi a softului liber Linux, de exemplu, cu toate varietăţile sale. Şi nu numai. Astfel, banii vor fi folosiţi în educaţie şi vor rămâne în ţară. Ceea ce nu înseamnă că nu pot fi utilizate şi programele Microsoft. Îşi va spune cuvântul piaţa. Va exista libera alegere. E normal să fie aşa, într-o ţară care se vrea liberă şi democrată. Noi însă, Bill, greu de tot ne obişnuim cu acest fel de a gândi, nou pentru noi. O tot dăm cu „Toţi într-un pas înainte, spre libertate păşim”. Şi iată unde am ajuns! Vinovaţi fără vină! Ca în piesa lui Ostrovski.
Şi asta nu e totul, Bill! Revenind la produsele licenţiate şi la preţuri, vreau să-ţi mai spun ceva. Ştiai că, de exemplu, Windows XP Home Edition SP2b Russian 1pk DSP OEI CD costă 90 USD, iar acelaşi produs în limba engleză este de 125 USD (în limba română lipsesc)? Ce vor face nişte oameni săraci? Corect! Vor procura produsul cel mai ieftin. Care este în limba rusă. Deci, vrând-nevrând, Bill, Microsoft deschide o rană sângerândă pentru noi – limba. Chiar să nu se înţeleagă acest lucru? Sau, poate, cineva voit nu vrea să înţeleagă? De 15 ani ne dorim ca limba română să funcţioneze în toate sferele (oare de ce tac apărătorii legii?), iar acum, din cauza lipsei de mijloace financiare, va trebui să utilizăm limba rusă şi la calculatoare?
Ar mai fi de spus şi altele, dar mă opresc aici, în speranţa că voi fi înţeleasă de un mare filantrop, care este Bill Gates.

http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=19686&cat=Editia%20de%20Vineri&rub=Social&num=11

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ