Vitalie Prisacaru: Eu vreau unirea!

11
201

Sunt Vitalie. Student. In Suceava. Din Chisinau. Roman. Basarabean. Revoltat.
Pentru un simplu om, e obositor pana si sa numere pana la 200. Pentru noi e un chin. Nu numaram pe degete, o facem pe ani. Primul a venit ca un trasnet, iar odata cu el-strainul. S-a asezat simpatic peste noi si-n continuare numaratoarea a devenit din ce in ce mai apasatoare. La cifra „6” ne-a acoperit cu un „asezamant”, spre „59” a schimbat statul numaratorii si a continuat an de an sa ne striveasca pana a ajuns la „106”.
Numaratoarea a incetat!
Si a reinceput!
S-a intrerupt!
Si ne-a zdrobit! Au urmat 45 ani de mizerie. Ne-am scos. De peste doua decenii avem democratie, adica libertatea de a alege. Ce-am ales?
Am decis sa fim „handicapati” (vorba unui prieten). Dupa 20 ani de curvie intre Est si Vest, parca ne-am dezlantuit in directia corecta. Doar ca… visand la accesul liber spre batranii italienilor si capsunele spaniolilor, parca trecem ceva cu vederea. Oare ce?
Uitam trecutul. Unii isi uita revolta cand la scoala li se repeta mereu: „Republica Moldova are doi vecini: Ucraina si Romania”, iar altii… nici n-au simtit mare lucru.
„Sa privesti o harta ciopartita si sa nu simti nimic”, probabil aceasta e descrierea handicapatului la care se referea amicul meu.
Pentru o caracteristica cat mai exacta a subiectului de mai sus, indicat ar fi adaugarea insusirii de „tanar”. In mod normal, tineretul intruchipeaza sangele viu, inovatia, setea de revolta… Astazi, vedem cum un retardat nou val vine puternic, „elogiand prostia”, din urma. Sunt copii degradati, crescuti pe calculator fara parinti , care lupta acerb doar atunci cand refuza cultura si cunoasterea. Din cauza faptului ca sunt inculti pana in maduva oaselor, nu-si pot forma un punct de vedere cert asupra oricarui fenomen major.
In cazul basarabenilor, lipsa cuturii individuale face imposibila constientizarea unor adevaruri istorice actuale, despre care nu au habar; pentru ca nici o data nu si-au pus intrebari precum: „de ce e asa?”; „a fost sau poate fi si altfel?” sau simplu: „cine sunt?”…
E atat de multa tampenie in aceasta privinta in mintile acestor oameni, incat, printr-un paradox cumplit, ei isi permit sa se uite de sus la tine. (?)
Din pacate, democratia acorda puterea majoritatii, ceea ce e o prostie, desigur. O tampenie e si realitate in care se transforma vointa majoritatii populatiei din R.M., adica existenta acestui acronim pe harta. Asta e. Ce-i de facut?
Nu e o intrebare retorica!!! Exista lucruri care pot fi miscate, oameni adormiti care pot fi treziti sau simple pliante care pot fi impartite. Pana si acest articol e un mic agent al schimbarii. Se pot face schimbari mari prin pasi mici. E nevoie de vointa si rabdare.
In primul rand, trebuie tolerati oamenii care acum nu gandesc, care nu au opinii si care nu vor fi ofensati de aceste randuri, deoarece nu intra ei pe un asemenea site sa citeasca. Sa incepem, deci, cu ei: sa-i reperam pe acestia in tabara noastra , sa fim si noi mai multi pentru a avea puterea de a-i schimba pe toti spre directia marelui ideal: UNIREA.
p.s. am inceput cu o numaratoare, aceasta continua inca, ce facem la 200??????????????

11 COMENTARII

 1. „Din pacate, democratia acorda puterea majoritatii, ceea ce e o prostie, desigur.” – o mare idiotenie, desigur 🙂 probabil ca preferi o mica dictatura impotriva dorintelor poporului moldovenesc. Am mai avut noi asa ceva in 1918 si probabil stii cit de bine o fost…

  • El facea referire (presupun) la faptul ca in prezent majoritatea este inculta, orice retardat isi poate exprima opinia pe internet fiindca nu ii este frica de nimic, in realitate, situatia sta altfel, nu multi ar avea curajul sa strige in gura mare NU VREM UNIRE, (asta fiindca este un lucru neavantajos pentru ei) pe cand aceste persoane au curajul si il vor avea in continuare sa iasa in strada si sa isi sustina punctul de vedere, CU ARGUMENTE, nu doare cu vorbe goale si cu strigate in vreo piata. De aceea ar trebui sa gandesti de 5 ori si sa postezi odata, fiindca in ciuda faptului ca nu te cunosc personal, mi-am facut o parere despre tine (asa ca multi altii) , si din nou, cel mai probabil nu te v-a afecta aici, pe internet, dar in viata de zi cu zi, cand poate vei avea o discutie cu un „unionits” el va avea argumente clare, pe cand tu, sondaje de opinie falsificate.
   Numai bine!

 2. Unirea trebuie să aibă loc linistit și fără de mare zarvă cu acțiuni clare și fără teamă. Să nu facem zarvă că riscăm să avem iarăși de pierdut. Unirea trebuie să fie atît de repede în cît nici să nu se simtă și să nu creeze temei pentru dusmanii Basarabiie să actioneze contrar dorintei noastre, acet lucru il putem face doar in comun… si doar prin limba română.

  • Iar daca majoritatea poporului este indobitocit si neinformat atunci da, reprezentantii de seama ar trebui sa ia decizii in locul lor (ca in 1918) cu toate ca nu toti membrii sfatului tarii au fost mari invatati.

 3. ii gresit ce zici tu…nu au cum sa hotarasca romanii pentru noi ce ii bine si ce nu, sau cit de „indobitocit” e poporul nostru.
  Sa inteleg ca tu zici ca noi moldovenii sintem toti indobitociti? 🙂 Da nu poate voi romanii sinteti animale?

 4. PRO sau CONTRA ?
  Sondaj independent subiectiv:
  /in baza articolelor si comentariilor publicate/
  Problematica Re-Unirii cu România
  Blog-istii de pe “Vox-Publika” din Chisinau
  total: 72 de autori
  ————————————————————————-
  PRO RE-UNIRE:
  ——————————————–
  1. Nicolae Apostu
  2. Constantin Bârca
  3. Olga Bâtca
  4. Natalia Bejan /Praga/
  5. Iurie Belegurschi /Islanda /
  6. Nicolae Banaru
  7. Adrian Buligaru
  8. Dan Caranfil
  9. Victor Chironda
  10. Nicu Chitoroaga
  11. Tudor Cojocariu
  12. Dinu Cojocaru
  13. Iurie Cuza
  14. Ionuţ Deaconu
  15. Andries Donica
  16. Natalia Efros
  17. Vasile Filat
  18. Corneliu Gandrabura
  19. Oxana Greadcencu
  20. Sandu Grecu
  21. Sandu Lebada
  22. Lia Lungu
  23. Radu Marian
  24. Vitalie Marian
  25. Ion Mischevca
  26. Iurie Nastase
  27. Victor Nichituş
  28. Dan Nicu
  29. Costel Orion
  30. Vitalia Pavlicenco
  31. Sandu Pârlog
  32. Adrian Pricop
  33. Vit. Rapcea
  34. Paul Sandu
  35. Inga Tambur
  36. Traian Vasilcau
  37. Dumitru Vicol
  38. Radu Voda
  39. Vitalie Vovc /Paris/
  40. Sergiu Ungureanu
  41. Victor Guzun
  42. Cornel Ciurea
  43. Ştefan Grigoriţa
  44. Gheorghe Cuciureanu

  CONTRA:
  ——————————————-
  1.Dumitru Alaiba
  2.Veaceslav Burlacu
  3.Dionis Cenusa
  4.Igor Dodon
  5.Marina Gorobeţchi
  6.Nicolae Pascaru
  7.Lena Peretokina
  8.Nicolai Ţveatcov

  INDECISII:
  ———————–———————
  1.John Chetrean
  2.Victor Ciobanu
  3.Oleg Cristal
  4.Veaceslav Balacci
  5.Mihai Busila
  6.Iulian Gulea
  7.Roman Mihaies
  8.Adrian Pleşca
  9.Maxim Pulbere
  10.Val. Purice
  11.Octavian Racu
  12.Constantin Roşanu
  13.Mihaela Roşca
  14.Cezar Salahor
  15.Sandu Soltan
  16.Andrei Spânu
  17.Vitalie Sprânceană
  18.Ghenadie Vaculovschi
  19. Bogdan Târdea
  20. Vasile Croitoru
  ———————————————————-
  N.B.
  daca s-au comis erori subiective de clasificare,
  Va rugam sa procedati public la schimbarile respective
  de pozitii. Va multumim !
  P.S.
  Numele si prenumele au fost scrise
  conform normelor ortografice românesti,
  deci au fost acceptate formele ne-rusificate.

 5. Chisinauanule…ma doare sa vad ce spui si cum te exprimi, „sa hotarasca romanii pt. noi”. Tu la randul tau esti ROMAN, cu toate ca probabil dupa istoria falsificata ce s-a predat acolo, te consideri altfel. Limba pe care o vorbesti si pe care o scrii aici e limba romana.

LĂSAȚI UN MESAJ