Vize turistice în România: Conflictul dintre turoperatori şi Consulat

0
36

În timp ce Ambasada României la Chişinău asigură toate agenţiile de turism din R. Moldova de întreaga disponibilitate pentru eliberarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni care intenţionează să călătorească în scop turistic în România, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a lansat un apel către turiştii din R. Moldova să aleagă alte destinaţii turistice decât România, din cauza problemelor existente la perfectarea vizei turistice.

Misiunea diplomatică română susţine, într-un comunicat de presă, că a receptat cu surprindere unele declaraţii conform cărora Secţia Consulară ar emite lunar doar 50 de vize în scopuri turistice şi consideră drept contraproductive apelurile la boicotarea de către cetăţenii moldoveni a deplasărilor în scop turistic în România.

„În luna mai, Secţia Consulară a emis 6862 de vize, dintre care 550 pentru turism individual, 95 vize colective de turism de care au beneficiat 2850 persoane şi 522 de vize de tranzit în scop turistic. Totodată, în perioada 1–5 iunie, Secţia Consulară a acordat 1073 de vize, dintre care 85 pentru turism individual, 18 vize colective de turism de care au beneficiat 540 persoane şi 84 vize tranzit în scop turistic. Iar în perioada 1 mai – 5 iunie, un număr de 4511 cetăţeni moldoveni au beneficiat de vize în scop turistic”, se arată în comunicat.

„Problema nu se rezolvă”

Nicolae Platon, preşedintele ANAT, are însă o altă părere. Platon a declarat pentru JURNAL că România nu poate fi valorificată ca destinaţie turistică, pentru că din cele 250-300 de vize turistice pe zi solicitate de operatorii din R. Moldova, se acordă numai 20-40 de vize.

„Ambasada trebuie să specifice câte vize sunt oferite persoanelor fizice, câte vize pentru agenţii economici şi câte vize pentru turism. Ei fac per total. Dacă din 400 de vize pe zi ei acordă 300 de vize pentru persoanele fizice, 60-70 pentru agenţii economici şi 30-40 pentru agenţiile de turism, asta nu înseamnă că se rezolvă problema”, a spus Platon.

Vize turistice sau în alte scopuri?

În ultimul timp, mai multe agenţii turistice s-au specializat în perfectarea biletelor turistice pentru cetăţenii moldoveni care intenţionează să meargă în România în alte scopuri decât cele turistice. „Soţia mea şi-a făcut viză turistică pentru o zi. A costat-o 100 de euro. O firmă turistică îi strânge în grupuri a câte zece persoane ca să meargă în România în calitate de turişti. Pentru că o perioadă erau probleme mari cu deschiderea vizelor, soţia s-a folosit de această oportunitate. Trebuia să se prezinte la o ambasadă de la Bucureşti pentru perfectarea unui contract de muncă, iar alte căi de obţinere urgentă a vizei nu erau”, a declarat pentru JURNAL Gheorghe V. din s. Pituşca, r-nul Călăraşi (fostul judeţ Ungheni).

Preşedintele ANAT recunoaşte că există o astfel de problemă, dar spune că vina aparţine Secţiei Consulare a Ambasadei României. „ANAT a înaintat o listă de agenţii turistice care urmează a fi reacreditate şi care într-adevăr se ocupă de turism. Lista a fost semnată de autorităţile din domeniu din România şi R. Moldova, dar nu s-a ţinut cont de ea, deşi am înaintat-o personal consulului român. Sunt anumite firme turistice ai căror reprezentanţi intră în sediul consulatului la iniţiativa consulului. Nu pot să afirm că este vorba de corupţie, dar nu e normal ca serviciul consular să se amestece în treburile agenţilor economici”, a declarat Nicolae Platon.

Misiunea diplomatică a României respinge aceste acuzaţii. „Secţia Consulară a Ambasadei acţionează în baza prevederilor legale, asigurând un proces transparent şi echidistant de acordare a vizelor faţă de toate agenţiile de turism din R. Moldova, fără favorizarea unuia sau altuia dintre solicitanţii individuali sau de reprezentare colectivă de pe piaţa autohtonă dedicată”, se spune în comunicatul Ambasadei României la Chişinău.
Misiunea diplomatică română aminteşte că agenţiile de turism din R. Moldova sunt invitate să se adreseze direct Secţiei Consulare între orele 19.00 – 22.00, în fiecare zi lucrătoare a săptămânii.

autor: Valeriu CIOBANU

sursa:http://www.jurnal.md/article/3380/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ