Vladimir Ristovski: Pentru a deveni membru deplin al familiei europene este necesara acceptarea si implementarea standardelor acesteia

0
54

Declaratiile coalitiei de guvernamant, potrivit carora R. Moldova este un membru deplin al familiei europene, necesita sa fie fortificate prin acceptarea si implementarea totala a standardelor si cerintelor europene, a declarat vineri, 16 martie, in cadrul unei conferinte de presa, Vladimir Ristovski, reprezentantul special al Secretarului General al Consiliului Europei (CoE) in R. Moldova.

In context, oficialul european a apreciat drept foarte regretabil faptul ca RM nu a inaintat spre expertizare unele acte legislative de importanta majora. Mai mult decat atat, potrivit sursei citate, chiar in cazul in care unele acte legislative au fost expertizate de CoE, nu sunt excluse unele abateri la implementarea recomandarilor, iar acest lucru ar putea duce la un proces continuu de modificari si amendamente ale actelor legislative. Ristovski a subliniat ca, atunci cand autoritatile statului declara ca anumite acte legislative au fost expertizate de CoE, ele ar trebui sa-si asume responsabilitatea pentru implementarea lor corecta.

Totodata, a mentionat oficialul, crearea unui cadru legislativ adecvat este un lucru foarte important, dar nu este suficient, anume implementarea acestuia in practica fiind un element indispensabil.

Referindu-se la situatia presei din R. Moldova, Ristovski a spus ca sefii misiunilor diplomatice si comunitatea internationala vor continua sa monitorizeze si sa supravegheze indeaproape evolutiile ce tin de acest domeniu, mai ales prin prisma apropiatelor alegeri locale. Pe de alta parte, Ristovski a amintit institutiilor mass-media presei ca nici acestea nu trebuie sa uite despre propriile responsabilitati in contextul electoral. In primul rand, aceste obligatii se refera la acordarea accesului liber pentru toti actorii politici, pentru a oferi cetatenilor posibilitatea de a face o alegere constienta.

Reprezentantul Special al Secretarului General al CoE in RM a lansat, zilele acestea, impreuna cu alte 13 misiuni diplomatice acreditate la Chisinau, o declaratie comuna in care isi exprima ingrijorarea cu privire la evolutiile in domeniul libertatii presei in R. Moldova. Diplomatii straini indeamna RM sa adere in totalitate la obligatiile asumate in cadrul OSCE, UE si Consiliul Europei, precum si in a altor angajamente internationale, iar organele responsabile sa implementeze integral standardele internationale in domeniul libertatii presei, astfel incat cetatenii RM sa aiba acces la o informatie deschisa si obiectiva din partea tuturor actorilor in campania electorala. „In lipsa anumitor corectari, R. Moldova ar putea esua in indeplinirea angajamentelor sale internationale”, se mai spune in declaratie.

http://www.azi.md/news?ID=43596

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ