Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu Reprezentantul Special al UE în Moldova

0
26

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, s-a întîlnit cu Reprezentantul Special al Uniunii Europene în Republica Moldova, Kalman Miszei, a comunicat pentru MOLDPRES serviciul de presă al instituţiei prezidenţiale. În cursul întrevederii a fost efectuat un schimb de opinii vizînd perspectivele reluării procesului de negocieri în formatul „5+2” privind rezolvarea conflictului transnistrean.

Interlocutorii au accentuat necesitata de a intensifica eforturile tuturor părţilor implicate în procesul de reglementare transnistreană în vederea identificării unei soluţii politice durabile a conflictului. În context, Preşedintele Vladimir Voronin a pledat pentru activizarea eforturilor mediatorilor şi observatorilor în soluţionarea problemei transnistrene.

În cadrul întîlnirii a fost, de asemenea, subliniat interesul reciproc pentru consolidarea dialogului existent între Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Şeful satului a menţionat importanţa negocierilor care se desfăşoară în prezent pentru obţinerea de către ţara noastră a preferinţelor comerciale autonome şi stabilirea unui regim facilitat de vize cu Uniunea Europeană.

La rîndul său, Kalman Miszei a accentuat că relaţiile dintre UE şi ţara noastră sînt în ascensiune, fapt care inspiră optimism privind avansarea Republicii Moldova pe calea integrării europene.

Refugiaţii din Transnistria se tem că vor pierde apartamentele care le sunt destinate într-un bloc din Chişinău
Chişinău, 23 august, (Info-Prim Neo). Refugiaţii din Transnistria au ocupat blocul nefinalizat din strada Ginta Latină, mun. Chişinău care le este destinat, de teamă că organele de poliţie ar putea să-şi însuşească ilegal aceste apartamentele.

Şeful Mişcării Refugiaţilor Transnistreni, Anatolie Bâzgu, a declarat pentru Info-Prim Neo că deja de patru luni, membrii mişcării păzesc acest edificiu.

Conform sursei citate, miercuri, 22 august, după ce au revenit de la înmormântarea unui veteran al războiului din Transnistria, membrii mişcării au constatat că blocul deja era păzit de organele de poliţie, care s-au postat în faţa uşii de la intrare, interzicându-le accesul în clădire. Conflictul a degenerat într-o altercaţie între familiile refugiaţilor şi cinci colonei de poliţie. Într-un final, refugiaţii au ocupat blocul şi sunt decişi să-l păzească până va fi dat în exploatare.

Tot ieri, la faţa locului s-a deplasat şi Primarul general al mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, care potrivit lui Bâzgu
i-ar fi ameninţat că va aduce forţe mari de poliţie pentru a-i scoate din casă. Ameninţarea primarului nu a fost pusă în aplicare pentru că refugiaţii l-au preîntâmpinat că sunt dispuşi să se încaiere la bătaie cu forţele de ordine, spune Bâzgu.

Potrivit lui Bâzgu, la moment sunt 160 de familii de refugiaţi care au nevoie de apartamente, inclusiv 83 care au deja hotărâri ale instanţelor judecătoreşti pentru acordarea spaţiului locativ. Mai mult, executorii judecătoreşti au aplicat sechestru pe blocul respectiv, prin care se interzice organelor publice locale să repartizeze aceste apartamente altor persoane, decât refugiaţilor. Cu toate acestea, Anatol Bâzgu spune că până în prezent au existat câteva incidente cu diferite persoane care încercau să ocupe abuziv apartamentele.

Mişcarea Refugiaţilor Transnistreni intenţiona recent să picheteze la 27 august sediul Primăriei care până la moment nu a găsit bani pentru acoperirea cheltuielilor necesare la finalizarea construcţiei. Anatol Bâzgu spune că Primăria a refuzat autorizarea acestei acţiuni, cu toate că primarul general a promis de câteva ori că va autoriza toate acţiunile de protest din municipiu. El spune că deocamdată nu poate să afirme cu certitudine dacă va fi sau nu organizată pichetarea, declarând că la moment prioritară este păzirea blocului.

Şeful Cabinetului primarului general al capitalei, Sergiu Polihovici a declarat pentru Info-Prim Neo că Primarul doar ar fi insistat pe executarea legii în cazul dat, pentru că, în caz contrar, orice persoană poate să ocupe „ce vrea, cum vrea şi când vrea”. El spune că refugiaţii nu aveau nici un drept să ocupe blocul respectiv pentru că nu există deocamdată bonuri de repartiţie. Potrivit sursei citate, casa a fost ocupată şi de unele persoane care anterior au beneficiat de careva alocări de teren şi spaţiul locativ de la Primărie, fapt considerat cel puţin incorect faţă de „miile de refugiaţi” înscrişi în listele de aşteptare ale municipalităţii.

Implicarea colaboratorilor poliţiei în conflictul de ieri a fost justificată de Polihovici prin faptul că aceştia doar au luat atitudine faţă de atenţionarea antreprenorului blocului în construcţie privind mulţimea de oameni care a înconjurat clădirea. Referitor la declaraţia refugiaţilor precum că organele de forţă intenţionau ocuparea apartamentelor, Polihovici a declarat că este „politică curată şi inducere în eroare a opiniei publice”.

Întrebat despre refuzul Primăriei de a autoriza pichetarea clădirea muniucipalităţii la 27 august, Sergiu Polihovici spune că de Ziua Republicii, orice manifestări ostile sărbătorii sau atmosferei de sărbătoare ar fi un motiv real pentru un refuz.

Şefa Direcţiei Social-umanitară şi relaţii interetnice, Nina Stratulat a declarat că Primăria în schimb va aviza acţiunea de pichetare a Primăriei, solicitată repetat de Mişcarea refugiaţilor pentru 30 august.

Potrivit presei de la Chişinău, comisarul oraşului, Eugen Axentiev a declarat că poliţiştii nu atentează la acest imobil şi că au venit pentru a nu admite ca persoane străine să ocupe abuziv acest bloc.

Construcţia clădirii a început în 2005. Blocul are 80 de apartamente. Costul total al lucrărilor se ridică la 33 mln lei. Deşi Guvernul a vehiculat suma de 3 mil. lei necesară pentru finalizarea lucrărilor la acest bloc, anunţând şi achitarea a 50% din banii necesari, municipalitatea a declarat că sunt necesare cca 9,2 mln lei.

În contextul în care Guvernul a condiţionat achitarea celor 1,5 mln lei cu finalizarea lucrărilor la acest bloc la 1 septembrie, nu se ştie dacă municipalitatea va reuşi acest lucru, inclusiv pentru că finanţarea lucrărilor suplimentare nu a fost prevăzută în buget, iar majorarea costului devizului de cheltuieli trebuie să fie aprobată de Consiliul municipal Chişinău care la moment se află în vacanţă.

http://www.conflict.md/stiri.php?ID=2865

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ