Vladimir Voronin a declarat ca autoritatile Republicii Moldova nu spera la imbunatatirea relatiilor cu Romania…

0
54

Autoritatile Republicii Moldova nu spera la imbunatatirea relatiilor cu Romania. Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, multe probleme discutabile dintre Chisinau si Bucuresti ar fi trebuit sa dispara de la sine, era de asteptat ca Romania sa indeplineasca toate conditiile pe care i le-au impus europenii si ca R.Moldova sa fie tratata acolo ca o tara cu statutul de stat vecin, a declarat Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin , in cadrul emisiunii „Discutii cu Presedintele tarii”, pe care postul de televiziune NIT a inregistrat-o, vineri, 30 noiembrie, la Balti.
Potrivit Agentiei INFOTAG, seful statului a spus ca, deocamdata, R.Moldova are o reactie calma la declaratiile dure la adresa Moldovei, pe care le-au facut conducatorii romani, pentru ca republica are de a face nu doar cu Romania, ci cu UE, si problema vecinatatii pasnice s-a transformat in una general europeana; ca declaratiile Bucurestiului trebuiau sa devina demult de bun simt nu doar conform rigorilor standardelor europene, dar si pentru ca Bucurestiul „urma sa traga asemenea invataminte din istorie, inclusiv, din unirea cu Germania fascista”.

Presedintele moldovean a apreciat ca nu se va produce vreo imbunatatire a atitudinii conducerii romane fata de R.Moldova, pentru ca republica este guvernata de comunisti, iar Romania este singura tara din UE in care partidele de orientare comunista sint interzise. „Este surprinzator ca Romania este pentru R.Moldova avocatul si locomotiva in integrarea europeana si voteaza in Parlamentul European impotriva preferintelor comerciale pentru R.Moldova. Acum insa, aceste probleme nu ne prea preocupa, pentru ca exista alte mecanisme pentru rezolvarea lor. Ne intereseaza mai mult de ce national-ultrapatriotii locali nu iau apararea tarii lor. In lume nu exista vreun precedent in care nationalistii sa lupte impotriva intereselor propriului stat”, a subli niat Voronin.

El a mentionat ca actiunile Romaniei se sincronizeaza bine cu cele ale Tiraspolului – „imediat cum ne apropiem de reluarea negocierilor in problema transnistreana, in Romania pornesc declaratiile despre apartenenta limbii, revizuirea bilantului celui de-al doilea razboi mondial si a Tratatului de la Helsinki, dar cei de acolo nu inteleg ca aceasta revizuire va lovi ca un bumerang chiar in Romania”.

Voronin a opinat ca Europa trebuie sa se gindeasca pe cine a acceptat in componenta sa si cu ce scop: sa intareasca Uniunea sau sa o explodeze cu stari de spirit nationaliste? Comisarii si conducatorii tarilor din UE trebuie sa discute aceasta problema. „Moldova a existat timp de 650 de ani si eu prognozez ca va mai exista, cel putin, inca 6,5 mii lei. Majoritatea locuitorilor, 78%, au spus ca sint moldoveni, din care 90% au recunoscut ca limba lor materna este cea moldoveneasca. Asa ca denumirea limbii tine de vointa statului si a majoritatii locuitorilor tarii”, a declarat Presedintele Vladimir Voronin.

****

… ACTIUNILE PREOTILOR ROMANI SINT INDREPTATE IMPOTRIVA INDEPENDENTEI SI IDENTITATII POPORULUI MOLDOVEI…

Chisinau, 3 decembrie ( INFOTAG ). „Actiunile preotilor romani sint indreptate impotriva independentei si identitatii poporului Moldovei. Am putea spune „Dumnezeu sa-i judece”, dar sintem nevoiti sa apelam la judecata paminteasca, in urma deciziei careia in R.Moldova a fost inregistrata deja Mitropolia Basarabiei”, a declarat, vineri, Presedintele Vladimir Voronin, in cadrul emisiunii „Discutii cu Presedintele tarii”, pe care a difuzat-o postul de televiziune NIT.

Potrivit Agentiei INFOTAG, Voronin a spus ca in actiunile si in declaratiile dure ale clericilor romani este vorba despre nerecunoasterea statalitatii moldovenesti. El a promis ca, „daca aceste evolutii vor continua, noi ne rezervam dreptul sa ne retragem din deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, si sa anulam inregistrarea Mitropoliei Basarabiei”.

Voronin a opinat ca majoritatea razboaielor de pe glob s-au declansat din cauza unor probleme religioase, cind o tara a dorit sa-i impuna alteia propria religie, si „chiar pe Pamintul Fagaduintei, unde au luat nastere majoritatea religiilor, nu exista liniste nici acum, asa ca nu ne dorim ca Kosovo sa se repete si la noi”. „Declar oficial ca noi ne vom retrage din acordul de la Strasbourg, daca aceasta bacanala in jurul mitropoliei moldovenesti nu va inceta. Nou nu putem face comert cu credinta si nu vom face din credinta ostatic al politicii”, a conchis Vladimir Voronin.

*****

… PENSIILE NU SE VOR MAJORA IN R.MOLDOVA, IN VIITORUL APROPIAT…

Chisinau, 3 decembrie ( INFOTAG ). In viitorul apropiat, in R.Moldova nu se preconizeaza majorari de pensii. Acum, exista o problema mare cu acumularea fondului social din agricultura – doar 7% din acumularile la fond provin de la lucratorii din agricultura, alte 93% din pensii li se platesc satenilor de la bugetul de stat, a declarat Presedintele Vladimir Voronin, in cadrul emisiunii „Discutii cu Presedintele tarii”, pe care a difuzat-o, pe 30 noiembrie, postul de televiziune NIT.

Potrivit Agentiei INFOTAG, seful statului a relevat ca majorarea pensiilor cu un procent costa circa 80 mln. lei ($7,1 mln.) pe an, astfel, daca pensiile vor creste cu 10%, fondul de pensii va trebui extins cu 800 mln. lei; Guvernul are sarcina sa garanteze plata la timp a pensiilor si indexarea acestora in limitele stabilite prin lege.

Voronin a spus ca a devenit mai prestigios sa muncesti in R.Moldova, dar acest prestigiu va creste si mai mult atunci cind angajatorii vor majora salariile, iar calitatea muncii angajatilor va fi la nivel european. „Acum, salariile in constructii din republica se apropie de lefurile cetatenilor nostri din strainatate. Pentru acest motiv, multi oameni se intorc acasa. Dinamica revenirilor a inceput sa o depaseasca pe cea a plecarilor”, a subliniat Vladimir Voronin.

*****

… A RESPINS AFIRMATIILE OPOZITIEI DESPRE ORIENTAREA FINANTARILOR CATRE RAIOANELE „ROSII”…

Chisinau, 3 decembrie ( INFOTAG ). Declaratiile opozitiei potrivit carora guvernarea ar orienta finantarile catre raioanele in care comunistii au cistigat alegerile locale sint neverificate politic si nechibzuite. „Nu vom face la modul direct aceasta prostie – sa le luam fondurile raioanelor in care reprezentantii opozitiei au venit la putere”, a declarat Presedintele Vladimir Voronin in cadrul emisiunii „Discutii cu Presedintele tarii”, pe care a difuzat-o postul de televiziune NIT.

Potrivit Agentiei INFOTAG, seful statului a mentionat ca in opt raioane, comunistilor nu li s-au ajuns 1-2 mandate pentru un control total, in timp ce majoritatea au votat, totusi, cu comunistii. Opozitia s-a coalizat in teritorii si a preluat controlul asupra acestor raioane, pentru a fura si a imparti banii pe care poporul i-a cistigat acolo. „Ar fi o prostie politica sa-i limitam in mijloace pe alegatorii nostri potentiali, intrucit Partidul Comunistilor intentioneaza sa cistige alegerile din 2009. Nu au existat nici un fel de dispozitii si miscari in Guvern impotriva unor asemenea raioane, pentru ca, in caz contrar, asemenea miscari ar functiona impotriva comunistilor”, a spus Presedintele. Ca sa-si exemplifice afirmatiile e l a invocat hotarirea autoritatilor centrale de infiintare a opt zone de investitii in centre raionale, inclusiv, cele conduse de opozitie.

Seful statului a criticat dur Primaria de Chisinau si, dimpotriva, a laudat activitatea administratiei mun. Balti, oras din nordul Moldovei, condus de comunisti.

INFOTAG precizeaza: Comunistii sint la putere in 12 raioane din cele 32 de raioane si doua municipii din tara.

INFOTAG

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ