Vladimir Voronin apreciaza ca Romania mai are mult pina la statutul de stat european democratic, iar relatiile cu Rusia se edifica corect si constructiv.

0
50

„Romania mai are mult pina la statutul de stat european democratic. Timp de 15 ani, Romania i-a impus Republicii Moldova standardele sale primitive, din exterior si din interiorul republicii. Pentru aceasta, autoritatile romane au creat o coloana speciala, nenumeroasa, dar zgomotoasa, care a incercat sa implementeze in R.Moldova ceea ce era caracteristic pentru Romania, in perioada anilor 1918-1940”, a declarat, pe 3 martie, Presedintele Republicii Moldova , Vladimir Voronin, in cadrul emisiunii „Maxima”, difuzate de postul de televiziune moldovenesc NIT .
Potrivit Agentiei INFOTAG, seful statului a mentionat ca toate acestea se faceau cu de-a sila, chiar cu nerusinare, ca „specialisti romani conduceau in R.Moldova aproape ramuri intregi”, ca multe experiente negative, pe care le-a trait tara in primii 10 ani de dupa proclamarea independentei, inclusiv distrugerea economiei, au legatura cu promovarea unor astfel de politici.

Vladimir Voronin a declarat ca abordarea tarii intr-o maniera de consum, cu miza pe unirea cu Romania, s-a soldat cu o atitudine mercantila si nepasatoare fata de patrie si simbolurile statale, iar aceasta situatie a devenit obisnuita si comoda pentru politica romaneasca si pentru fortele proromanesti locale, care au beneficiat de o „sectiune” din aceasta politica. „Sintem membri ai ONU, ai tuturor structurilor europene si mondiale, ca si Romania. Ca statut, nu ne deosebim cu nimic de acest stat. Romania cauta sa ne impuna standardele ei proprii, desi mai are mult pina a atinge acel nivel inalt, pe care l-a obtinut Moldova. Nu avem nevoie de asemenea „locomotiva” si „avocati” care se autoimpun. Avem sprijinul majoritatii tarilor europene”, a accentuat Voronin, tinind sa sublinieze in mod special relatiile bune care s-au constituit cu Marea Britanie.

Voronin a spus ca orice incercari de a le pune piedici moldovenilor sa fie gospodari in propria lor casa vor intimapina reactia corespunzatoare. El a evocat recentul incident cu moldovenii din Iasi, care si-au inregistrat minoritatea etnica, dar a caror actiune a fost catalogata in Romania drept atentat la statalitate. Procuratura romana s-a implicat si a pornit urmarirea impotriva judecatorului care a autorizat inregistrarea. Voronin a facut trimitere la ultimul recensamint al populatiei, din 2004, care a aratat ca in R.Moldova locuiesc 2,1% de romani.

„Pledez pentru relatii bune si prietenoase cu Romania, dar fara amestec in treburile interne ale republicii. Mai devreme sau mai tirziu, imi voi depune mandatul prezidential. Dar ce va fi mai departe, daca noi nu vom inceta acest comert politic cu interesele nationale. Sintem un stat multinational si nu vom permite revansismului sa se dezvolte”, a conchis Vladimir Voronin.

****

Presedintele Vladimir Voronin sustine ca relatiile Republicii Moldova cu Rusia se edifica intr-un mod corect si constructiv, iar problema integrarii transnistrene nu poate fi structurata doar pe relatiile cu Rusia, in conditiile in care mai multe tari sint interesate de rezolvarea ei.

Potrivit Agentiei INFOTAG, seful statului a declarat, pe 3 martie, in cadrul emisiunii „Maxima” de la postul de televiziune NIT, ca negocierile nu intimplator au formula 5+2, dar nu poate fi infirmat nici faptul ca problema transnistreana este principalul obstacol in calea unor relatii si mai productive cu Rusia. „Din momentul in care au rasunat primele impuscaturi pe Nistru, s-au acumulat multe probleme, inclusiv nesemnificative, care impiedica rezolvarea cit mai curind a acestei probleme. Printre ele se numara si problema morala, mai ales, la vorbitorii de limba rusa, care in mentalitatea lor mai asociaza Rusia, din inertie, cu fosta URSS. Nimeni nu va mai primi de acolo „pateuri gratis”. De aceasta s-au convins toate tarile CSI, inclusiv Bielarus si Ucraina. Poate fi bine sau nu prea, dare este corect si t rebuie sa percepem lucrurile in mod normal, pragmatic”, a mentionat Vladimir Voronin.

El a declarat ca in procesul de negocieri la nivel inalt cu Rusia nu exista nici o pauza, ba dimpotriva – „dialogul s-a activizat si a devenit chiar mai constructiv”.

****

Presedintele Vladimir Voronin a declarat, pe 3 martie, in timpul emisiunii „Maxima” de la postul de televiziune NIT, ca problema vinului se politizeaza excesiv, iar comitetul independent, recent constituit, „se pare ca are ca scop nu imbunatatirea calitatii produselor fabricate, ci restabilirea schemelor care au fost folosite pina a fi instaurata ordinea in vinificatie”.

Potrivit Agentiei INFOTAG, seful statutul a spus ca, in anul 2002, in tara functionau 38 de intreprinderi care produceau si comercializau vinuri, pe cind acum numarul lor este de 182, astfel „trebuie analizat de unde au aparut posibilitatile unei atare extinderi”. Voronin a estimat ca, in curind, opozitia politica va incepe sa utilizeze activ acest comitet. „Toti trebuie sa inteleaga ca noi nu ne vom abate de la normele si controlul calitatii pe care le-am pus la punct si care functioneaza deja. Trebuie sa ne respectam si sa asiguram calitatea nu doar a produselor de export, ci si a celor consumate in tara”, a declarat el.

Presedintele a promis ca R.Moldova va lupta pentru calitatea fiecarei sticle, si a implementat, in acest scop, un sistem de control al calitatii, unic in lume: istoricul fiecarei sticle se poate afla din Internet, din orice colt al lumii. Vladimir Voronin a informat ca tara a facut tot posibilul pentru a deschide piata rusa – Chisinaul a fost vizitat de delegatii ale vamii si „Rospotrebnadzor”-ului rus, care au acceptat varianta moldoveneasca a schemei de organizare a „ghiseului unic” pentru export, – si acum republica asteapta un pas de raspuns din partea Rusiei.

„In tot cazul, ii vom apara pe exportatorii nostri. Exista reguli de comert pe care nimeni nu le-a anulat. Daca cumparatorul renunta la marfa, sintem in drept sa alegem cui sa o vindem. Eu cred ca problema vinului trebuie sa se rezolve, in curind”, a opinat Presedintele.

Sursa: Azi.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ